• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ukraiņu bēgļi saskaras ar atbalsta trūkumu, valodas problēmām un diskrimināciju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:18, 03.09.2024


Ukraiņu bēgļi Latvijā saskaras ar atbalsta trūkumu bērniem, valodas problēmām un diskrimināciju, secināts Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētījumā par Ukrainas iedzīvotājiem un to vajadzībām Latvijā.


Foto: LETA

Kā norāda "Providus", daļa Ukrainas civiliedzīvotāji izmanto noteiktās tiesības saņemt tiem paredzēto valsts un pašvaldības atbalstu un pakalpojumus. Tomēr datu nepilnību dēļ ir grūti secināt, vai tiek aptverts visu personu loks, kam attiecīgais atbalsts un pakalpojumi būtu nepieciešami.

Tāpat pietrūkst datu, lai pilnībā izvērtētu sniegtā atbalsta pietiekamību. Taču aptaujā un fokusgrupās sniegtās atbildes liek secināt, ka ne vienmēr atbalsts ir pietiekams vai mērķtiecīgs, īpaši attiecībā uz mazāk aizsargātām grupām.

Secināts, ka daudzās jomās ar tādām pašām grūtībām saskaras arī citi Latvijas iedzīvotāji. It sevišķi tas novērojams attiecībā uz veselības aprūpes sistēmas nepieejamību, nepietiekamu sociālo atbalstu mazāk aizsargātām grupām vai mazākām iespējām atrast darbu tad, ja cilvēks dzīvo tālāk no Rīgas vai mazpilsētās.

Taču ir vairākas problēmas, kas ir specifiskas tieši Ukrainas iedzīvotājiem.

Piemēram, tiek uzsvērts atbalsta trūkums bērniem, iesaistoties Latvijas izglītības sistēmā. Vislielākais atbalsta trūkums ir tieši latviešu valodas apguves nodrošināšanā, kas savukārt kavē mācību vielas apguvi un socializācijas iespējas ar vienaudžiem.

Augstās latviešu valodas prasmes prasības kvalificētās un augsti kvalificētās profesijās, liekot ukraiņiem uzņemties viszemākās kvalifikācijas darbus vai pat iesaistīties nelegālā nodarbinātībā, kas savukārt būtiski ietekmē viņu ienākumu un sociālo garantiju līmeni.

Tāpat Ukrainas bēgļiem ir grūtības veikt ārpus Latvijas iegūtās kvalifikācijas atzīšanu mūsu valstī.

Kā skaidro pētījuma veicēji, ukraiņi saskaras ar negatīvu attieksmi un diskriminācijas gadījumiem mājokļu tirgū, nodarbinātībā, veselības aprūpē, kā arī sadzīvē, sevišķi no krieviski runājošajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Pētījumā arī secināts, ka Ukrainas iedzīvotāji norāda uz zināšanu un informācijas trūkumu ukraiņu vai krievu valodā par to, kā risināt ar valsts un pašvaldību pakalpojumiem saistītus jautājumus, it sevišķi tos, kas skar sociālo palīdzību.

Tāpat esot neskaidrība un nedrošība par statusu Latvijā, proti, ukraiņi nezinot, cik ilgi varēs uzturēties Latvijā.

Kopumā pētījuma laikā aptaujāti 457 dalībnieki.

Kā prezentācijā norādīja pētījuma veicēji, atšķiras dati par to, cik patiesībā Ukrainas iedzīvotāju dzīvo Latvijā. Šī gada sākumā pagaidu aizsardzības statuss bija piešķirts vairāk nekā 43 000 cilvēkiem no Ukrainas. Savukārt Centrālās statistikas pārvalde pēc dažādu reģistru datiem, norāda, ka Latvijā uzturas 26 000 Ukrainas iedzīvotāju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Pasaule Eiropā patvēruma meklētāju skaits pērn bijis lielākais septiņos gados

Eiropā patvēruma meklētāju skaits pērn bijis lielākais pēdējos septiņos gados, pārsniedzot 1,1 miljonu cilvēku, trešdien paziņojusi Eiropas Savienība (ES).

Sabiedrība SIF: Latvija turpina aktīvi palīdzēt Ukrainas pilsoņiem mūsu valstī (+VIDEO)

Līdz 2023.gada nogalei izsniegtas 234 572 pārtikas un pamata materiālā atbalsta pakas.

Pasaule Gazas joslu caur Rafāhu pamet pirmie ārzemnieki

Vairāki simti ārzemju pasu īpašnieku un ievainoto trešdien sāka pamest Gazas joslu, caur Rafāhas robežpunktu dodoties uz Ēģipti, novēroja ziņu aģentūras AFP korespondenti.

Sabiedrība Bēgļiem nodrošinās mentora un sociālā darbinieka pakalpojumus

Patvēruma meklētājiem un bēgļiem nodrošinās mentora un sociālā darbinieka pakalpojumus, informē Kultūras ministrija.