Saeima neatzīst okupētajās Ukrainas teritorijās rīkoto vēlēšanu leģitimitāti

Sabiedrība
LETA 11:01, 14.03.2024 0

Saeimas šodien pieņēma paziņojumu, kurā kategoriski noraida un neatzīst to Krievijas prezidenta "vēlēšanu" leģitimitāti, ko agresorvalsts rīko okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās.

 
Foto: LETA

Parlaments paziņojumā stingri nosoda Krievijas imperiālistiskās darbības un tās pašreizējo agresiju pret Ukrainu un pieprasa, lai tās valdība pārtrauktu jebkāda veida spīdzināšanu un sliktu izturēšanos pret politiski ieslodzītajiem, atceltu visas nepamatotās apsūdzības un nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvotu visus politisku motīvu dēļ ieslodzītos.

Paziņojumā deputāti atkārtoti uzsver, ka Eiropas Savienībai, tās dalībvalstīm un sabiedrotajiem visā pasaulē ir jāturpina sniegt visaptverošs atbalsts Ukrainai, tostarp politiskā, ekonomiskā, finansiālā un militārā palīdzība, kā arī atbalsts pilsoniskajai sabiedrībai un valsts atjaunošanai.

Parlamentārieši solidarizējas ar Ukrainu, apliecinot tās neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību tās starptautiski atzītajās robežās.

Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija ir īpaši pastiprinājusi politisko disidentu, plašsaziņas līdzekļu un pilsonisko brīvību apspiešanu, nežēlīgi apslāpējot jebkādu opozīciju un kriminalizējot pretkara izpausmes. Deputāti atgādina, ka Krievijas valdība ir atbildīga par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem un politiskajām represijām, arī par opozicionāra Alekseja Navaļnija nāvi.

Paziņojumā uzsvērts, ka ir pagājuši gandrīz desmit gadi, kopš Krievija nelikumīgi anektēja Krimu un Sevastopoli, kā arī okupēja daļu no Doneckas un Luhanskas apgabaliem, un divi gadi, kopš sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, kas neskaitāmiem cilvēkiem laupījis dzīvību, radījis milzīgas ciešanas un zaudējumus.

Pēc deputātu vārdiem, šodienas Krievijā valda autoritārs režīms, ko raksturo fiktīvas vēlēšanas, ar tām saistīta demokrātijas imitācija, pakļāvīga tiesu vara un likumdevējvara, milzīga korupcija, plašsaziņas līdzekļu cenzūra un visas varas koncentrācija Vladimira Putina rokās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Aptuveni 700 NATO karavīrus izvietos netālu no Rīgas lidostas

Gatavojoties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai līdz brigādes līmenim, paredzēts, ka aptuveni 700 sabiedroto karavīrus izvietos Mārupes novadā, informē aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Peldošā laboratorija pēta Liepājas ezera stāvokli (+VIDEO)

Skolēni varēs ievākt reālvidē ūdens un tajā esošo organismu – zooplanktonu, fitoplanktonu, bentosa – paraugus.

Sabiedrība Kā panākt lielāko pensijas iemaksas atdevi? Тор grozījumi

Sagatavoti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā un Ministru kabineta 2017.gada 19.decembra noteikumos "Kārtība, kādā valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājs aprēķina maksājumu par ieguldījumu plāna pārvaldi, un kārtība, kādā tiek veikta minētā maksājuma uzskaite un ieturēšana".

Lasiet arī

Pasaule Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām

Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām, paziņoja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Ekonomika Ar Krieviju sadarbojas mazāk nekā 1% LTRK dalībuzņēmumu (+VIDEO)

Tiek apspriestas iespējas ātri pārtraukt eksportu uz agresorvalsti.

Pasaule Krievijā aizliedz kalpot garīdzniekam, kas vadīja aizlūgumu pie Navaļnija kapa

Krievu pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils trīs gadus aizliedzis kalpot garīdzniekam Dmitrijam Safronovam, kas 40.dienā pēc Alekseja Navaļnija nāves pie viņa kapa vadīja aizlūgumu, vēsta izdevumi "Sota" un "Sirena".