• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Atkārtoti izsludina pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:37, 12.03.2024


Ministru kabinets (MK) otrdien atkārtoti izsludināja pastiprinātā robežapsardzības sistēmas darbības režīmu no trešdienas, 13.marta, līdz 12.septembrim.


Foto: LETA

Pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms darbosies Ludzas novadā, Krāslavas novadā, Augšdaugavas novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā un Daugavpilī.

Rīkojums izdots, lai nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību un valsts apdraudējuma novēršanu, kā arī ņemot vērā šī brīža konstatēto Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas mēģinājumu skaitu un to pieaugošo tendenci.

Jau šobrīd Valsts robežsardze (VRS) nodrošina nepārtrauktu austrumu robežas aizsardzību. Taču, ņemot vērā pieaugošo nelikumīgas robežšķērsošanas mēģinājumu skaitu, Valsts policijai (VP) un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) ir uzdots sniegt nepieciešamo atbalstu VRS valsts robežas robežapsardzības nodrošināšanā, lai nepieļautu valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Atbilstoši valdības rīkojumam VRS, VP, kā arī NBS amatpersonas ir tiesīgas attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai iekļūt dzīvojamās telpās un zemesgabalu teritorijās arī tad, ja nav iespējams saņemt īpašnieka, valdītāja vai turētāja atļauju, lai, pastāvot pamatotām aizdomām, atklātu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu slēpšanās vietas vai pāri valsts robežai ārpus robežšķērsošanas vietām pārvietotu preču slēpšanas vietas vai notvertu šādas personas vai izņemtu attiecīgās preces.

Tāpat NBS personālam ir tiesības attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai apturēt transportlīdzekļus un veikt to apskati, pieprasīt personai personu apliecinošu dokumentu un saņemt to pārbaudei, kā arī pieprasīt informāciju un dokumentus, lai, pastāvot pamatotām aizdomām, pārliecinātos par personas atrašanās tiesiskumu Latvijas teritorijā.

Vienlaikus VRS nepieciešamības gadījumā ir tiesības nodrošināt personu, kuras mēģina valsts robežu šķērsot ārpus likumīgai ieceļošanai noteiktajām robežšķērsošanas vietām, apgādāšanu ar pārtiku un pirmās nepieciešamības precēm.

Šis regulējums attiecas tikai uz tām personām, kuras izņēmuma kārtā šķērso valsts robežu ārpus robežšķērsošanas vietas un saskaras ar draudiem dzīvībai vai arī atrodas tranzīta zonā starp Latvijas-Baltkrievijas valsts robežjoslām un pastāv draudi dzīvībai, bet nepastāv objektīvi pamatoti apstākļi, kuru dēļ tūlītēja ieceļošana būtu nepieciešama.

Rīkojums paredz arī to, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un valsts un pašvaldību stacionārās ārstniecības iestādes pēc VRS lūguma nodrošina nepieciešamo medicīnisko palīdzību attiecīgajām personām.

Patlaban arī no Lietuvas un Polijas kompetentajām institūcijām tiek saņemta informācija par nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas gadījumiem no Baltkrievijas teritorijas. Tāpat Lietuva, Igaunija, Polija un Somija joprojām saskaras ar dažādiem hibrīduzbrukumu veidiem. Līdz ar to ļoti būtiski ir nodrošināt starpvalstu vienotu koordinētu rīcību attiecībā uz šādiem nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas mēģinājumiem, lai nodrošinātu līdzvērtīgu visa reģiona valstu robežu ar Baltkrieviju apsardzību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Slimais deputāts varēs uz laiku nolikt pilnvaras?

Partija "Progresīvie" rosina dot tiesības Saeimas deputātam brīvprātīgi nolikt mandātu uz laiku.

Sabiedrība Kādam jābūt 21.gadsimta tiesnesim?

Notiks Latvijas tiesnešu konference

Sabiedrība AM sagatavotajā rokasgrāmatā sniegti ieteikumi arī par rīcību okupētā teritorijā

Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotajā rokasgrāmatā "Kā rīkoties kara gadījumā" ir sniegti ieteikumi arī par rīcību īslaicīgi okupētā teritorijā.

Sabiedrība Siliņa: Pedagogiem vienmēr ir bijusi ļoti liela pretimnākšana

Pedagogiem no valdības puses vienmēr ir bijusi ļoti liela pretimnākšana, šīs nozares jautājumus skatot kā prioritārus, šādu viedokli trešdien LTV "Rīta panorāmā" pauda premjere Evika Siliņa (JV).

Lasiet arī

Sabiedrība Ministrs Sprūds aicina uzņēmējus izveidot aizsargvaļģi Austrumos (+VIDEO)

Baltijas aizsardzības līnija aizkavēs Krievijas iespējas veikt ātras militāras operācijas.

Kriminālziņas Pirmdien novērsti 15 migrantu mēģinājumi nelikumīgi šķērsot robežu

Valsts robežsardze pirmdien novērsusi 15 nelegālo migrantu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, aģentūru LETA informēja robežsardzē.

Sabiedrība Atjaunos pastiprinātu režīmu Latvijas un Baltkrievijas pierobežā

Atjaunojoties nelegālo migrantu plūsmai, Iekšlietu ministrija (IeM) rosina tuvākajā laikā Latvijas un Baltkrievijas pierobežā atjaunot pastiprinātu robežapsardzības režīmu, liecina IeM sagatavotais rīkojuma projekts.

Sabiedrība Latvijas austrumu robežas stiprināšanai paredzēti 303 miljoni eiro

Ministru kabinets otrdien apstiprināja austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plānu, kura īstenošanai paredzēts tērēt 303 miljonus eiro, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.