• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jau rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu būt par 15-20% zemāka

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:07, 01.03.2024


Rudenī dārgāko recepšu zāļu cena varētu samazināties par 15-20%, aģentūra LETA noskaidroja Veselības ministrijā (VM).



Turpinot sākto darbu pie zāļu pieejamības veicināšanas Latvijas iedzīvotājiem, ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus jaunam zāļu cenu veidošanas modelim. Jaunais modelis sagatavots, analizējot Lietuvas, Igaunijas un Somijas farmācijas jomas regulējumu. Tas paredz atteikties no esošās sistēmas, kurā pieļaujamais procentuālais lieltirgotavu un aptieku piecenojums ir atkarīgs no zāļu ražotāja noteiktās cenas, tā vietā ieviešot vienu fiksētu uzcenojumu visām kompensējamajām zālēm un recepšu zālēm par iepakojumu neatkarīgi no cenas, kā arī maksu par farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu, skaidroja VM.

Plānots, ka farmaceitiskās aprūpes pakalpojuma maksu segs pacients un valsts, bet pacienta maksa varētu būt līdz 75 centiem. Līdzīga summa, bet 71 centa apmērā, jau šobrīd tiek iekasēta kā līdzmaksājums par kompensējamo medikamentu recepti.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) uzsvēra, ka vienam medikamentam, neatkarīgi no diagnozes un tā, vai tas ir kompensējams vai recepšu, jābūt vienlīdzīgai un vienādai cenai, ja pacients pērk aptiekā. Tomēr viņš atzina, ka lielākās izmaiņas skars recepšu medikamentus, kas maksā piecus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju.

"Šobrīd neviens uz Igauniju vai Lietuvu nebrauc viena eiro recepšu medikamenta dēļ. Mēs braucam 10 un vairāk eiro dārga medikamenta dēļ. Ja tev ir 80 vai 100 eiro vērti recepšu medikamenti katru mēnesi, tad 15 līdz 20% cenu samazinājums ir ļoti nozīmīgs," norādīja ministrs, piebilstot, ka recepšu zāles no viena līdz aptuveni trīs eiro gan paliks dārgākas.

VM skaidro, ka rosinātās pārmaiņas vērstas uz to, lai īsā termiņā sasniegtu rezultātus un iedzīvotājiem personīgie izdevumi par recepšu zālēm samazinātos par apmēram 15-20%. To ir paredzēts panākt, pārskatot pieļaujamo zāļu piecenojumu apmēru, kā arī palielinot valsts noteikto kompensācijas apmēru kompensējamajiem medikamentiem. Tāpat tiek strādāts pie jaunu medikamentu un diagnožu iekļaušanas kompensējamo medikamentu sarakstā, tādējādi palielinot medikamentu pieejamību tiem iedzīvotājiem, kuriem medikamenti efektīvai ārstēšanai vai dzīves kvalitātes nodrošināšanai iepriekš netika kompensēti.

VM piedāvājums paredz noteikt fiksētu piemērojamo piecenojumu lieltirgotavām un aptiekām par medikamentu iepakojumu, kā arī noteikt samaksu aptiekām par farmaceita konsultāciju recepšu medikamentu izsniegšanas gadījumā, kas daļēji tiktu apmaksāta no valsts puses. Paredzēts, ka mazajām aptiekām samaksa par farmaceita konsultāciju būtu lielākā, tādējādi atbalstot to darbību. Ministrijas skatījumā šāda kārtība ne tikai iedzīvotājiem mazinās personīgos izdevumus par zālēm, bet arī farmaceiti varēs ieteikt medikamentus, balstoties tikai uz profesionālajām zināšanām, nevis izsniedzot aptiekai komerciāli izdevīgākos medikamentus.

VM Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere uzsvēra, ka Latvijā aptieku ir par 44% vairāk uz iedzīvotāju skaitu, salīdzinot ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīm. Viņas vērtējumā, ministrijas izstrādātais modelis nepasliktina, bet uzlabo aptieku situāciju, ir padomāts arī par individuālo aptieku darbības nepārtrauktību, kas kopā Latvijā esot 168.

Kā skaidroja Kaupere, lieltirgotavu uzcenojuma noteikšanā VM vadījusies arī pēc Pasaules Bankas rekomendācijām.

Savukārt, ja lieltirgotavas mēģinās manipulēt ar recepšu medikamentu cenām, valstij, iespējams, būs jātaisa sava lieltirgotava. Abu Meri pauda, ka par to tiek domāts, un tas esot apspriests arī politiskajā līmenī.

VM sagaida, ka šādu izmaiņu rezultātā uzlabosies pacientu līdzestība medikamentu lietošanā, kas uzlabos gan slimību kontroli, gan arī mazinās hronisko slimību saasinājumus un hospitalizācijas hroniskiem slimniekiem.

VM izstrādātie priekšlikumi paredz stiprināt arī farmaceitu lomu veselības aprūpē, aptiekām kļūstot finansiāli neatkarīgākām no lieltirgotavām. Ministrijas piedāvājumā īpašs finansiāls atbalsts paredzēts arī aptiekām reģionos, kas ir vienīgās aptiekas apkārtnē un pilda arī sociālu funkciju.

Ministrijas skatījumā jaunais modelis paredz vienkāršus un vienlīdzīgus zāļu cenu veidošanas principus un ietver solidārus valsts, komersantu un pacientu atbildību zāļu pieejamības veicināšanā.

Abu Meri piebilda, ka jaunais zāļu cenu modelis neparedz regulēt arī bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju cenas. Sākumā plānots saprast, kā darbosies jaunās cenas attiecībā uz recepšu medikamentiem, iespējams, kaut ko uzlabojot pēc pusgada vai gada. Prognozēts, ka iedzīvotāji izmaiņas zāļu cenās varēs sajust jau rudenī.

Šodien priekšlikumi jaunajam zāļu cenu veidošanas modelim tika prezentēti farmācijas jomu pārstāvošām sabiedriskām organizācijām. Lieltirgotavas un aptiekas tika aicinātas nedēļas laikā nākt ar priekšlikumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Lasiet arī

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Aukstajā laikā zāles nevajadzētu atstāt automašīnā

Sala laikā zāles, uztura bagātinātājus un kosmētiku nevajadzētu atstāt automašīnā vai nekurinātās telpās.