• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Yandex» tiesājas ar NEPLP par darbības ierobežošanu Latvijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:38, 29.02.2024


Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā šodien skatīs SIA "Yandex" pieteikumu atcelt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu, ar kuru tika ierobežota tīmekļa vietnes "yandex.ru" pieejamība Latvijā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.



Iepriekš 2022.gada novembrī pirmās instances tiesa lēma noraidīt uzņēmuma pieteikumu. Par spriedumu tika saņemta kasācijas sūdzība.

Ar NEPLP 2022.gada 7.aprīļa lēmumu tika nolemts ierobežot Latvijā tobrīd pieejamo tīmekļa vietni "yandex.ru", liedzot piekļuvi šīs tīmekļvietnes domēna vārdiem vai interneta protokola adresēm un ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamās "yandex.ru" dublējošām spoguļlapām.

NEPLP konstatēja, ka "yandex.ru" tiek izplatīta sagrozīta un nepatiesa informācija par notikumiem pasaulē, tajā skaitā arī par karu Ukrainā, attaisnojot Krievijas veiktās darbības. Padome norādīja, ka šāda informācija Latvijas informatīvajā telpā var radīt maldīgu priekšstatu par notikumiem pasaulē, negatīvi ietekmēt dažādu sabiedrības grupu līdzāspastāvēšanu un radīt apdraudējumu Latvijas valsts drošībai.

Kā tolaik atzīmēja NEPLP, vietnē "yandex.ru" galvenokārt tiek izplatīta sagrozīta un maldinoša informācija, kas saistīta ar karu Ukrainā, to dēvējot par militāru operāciju. Kopumā "yandex.ru" tiek izplatīts naratīvs, ka rietumvalstis un NATO ir vainīgas pie situācijas Ukrainā, savukārt Krievija tikai vēloties nodrošināt mieru pasaulē, kā arī informācija, kas negatīvi ietekmē dažādu sabiedrības grupu mierīgu līdzpastāvēšanu arī Latvijā, tādējādi apdraudot valsts drošību un sabiedrisko kārtību un drošību.

Nepiekrītot NEPLP lēmumam, SIA "Yandex" vērsās Administratīvajā rajona tiesā.

Uzņēmums apelēja, ka "yandex.ru" pati nerada un neizplata jebkāda veida saturu. Tīmekļa vietne veidota kā meklētājprogrammas sistēma, kas darbojas līdzīgi citām meklētājprogrammām, proti, tīmekļa vietnes darbība ir balstīta nevis uz jaunāko ziņu izplatīšanu, kā to norāda padome, bet gan tā ir meklētāja sistēma, kas piedāvā lietotājiem pašiem meklēt sev piemērotāku saturu un informāciju un secīgi apmeklēt meklētājprogrammā norādītās interneta vietnes.

"Yandex" argumentēja, ka trešās personas publicē informāciju internetā neatkarīgi no pieteicējas, un tās patstāvīgi izvēlas šādas informācijas pieejamības līmeni interneta lietotājiem, kā arī iespēju indeksēt informāciju no tīmekļa vietnēm ar meklētājprogrammām, tostarp tīmekļa vietnes meklētājprogrammu. Tādējādi meklētājprogrammām, tostarp "yandex.ru", neesot nekādas saistības ar trešo personu tīmekļa vietnēm, tostarp šajās vietnēs publicēto informāciju un to saturu.

Ievērojot minēto, pieteicēja uzskata, ka padome, pieņemot lēmumu, nav objektīvi izvērtējusi bloķētās tīmekļa vietnes darbības struktūru un sniegtā pakalpojuma būtību, un nepamatoti piemērojusi Elektronisko sakaru likuma normas.

Jau ziņots, ka Krievijas informācijas tehnoloģiju lieluzņēmums "Yandex" ir reģistrēts Nīderlandē, un tam ir Eiropas, Lielbritānijas un ASV apakšstruktūras, tomēr lielākā biznesa daļa, arī kopbraukšanas un pārtikas piegādes uzņēmumi, pamatā ir Krievijā. 2022.gada augustā "Yandex" paziņoja, ka pārdod savus mediju projektus ar valsti saistītajam konkurentam VK - Krievijas lielākajam sociālajam tīklam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Tiesa atceļ NEPLP piemēroto sodu «Aizliegtajam paņēmienam»

Rīgas apgabaltiesa ir atcēlusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sodu Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" par pausto informāciju saistībā ar vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti, informē LTV.

Sabiedrība NEPLP liedzis pieeju visām ar Yandex saistītajām vietnēm Latvijā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) liegusi pieeju visām ar "Yandex" saistītajām vietnēm Latvijā, tā tviterī paziņojis NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Sabiedrība Latvijā ierobežo piekļuvi piecām tīmekļa vietnēm ar Krievijas propagandas saturu

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir nolēmusi ierobežot piekļuvi Latvijā piecām tīmekļa vietnēm, kurās izplatīts Krievijas propagandas saturs.

Sabiedrība NEPLP nevērtēs krievu mūziķu skaņdarbu atskaņošanu Latvijā

Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) nav tiesību iejaukties Latvijā krieviski raidošo radiostaciju lēmumos par noteiktas mūzikas atskaņošanu, komentējot diskusijas par sankcijām pakļauto Krievijas mūziķu daiļrades atskaņošanu Latvijā, norādīja padomē.