• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:19, 25.02.2024


Tikai 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju, lai dotos strādāt uz ārzemem.


Cilvēki, kas strādā zilajās apkaklītēs, var dabūt labu naudu, taču viņiem ir smagi jāstrādā.

Lielākā daļa jeb 77% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi pārkvalificēties jeb mainīt profesiju, lai saņemtu labāku atalgojumu.

No kopējā aptaujāto skaita, lielākā daļa jeb 57% respondentu pauda, ka būtu gatavi mainīt profesiju tikai tādā gadījumā, ja jaunais darbs viņiem patiktu, kas ļauj secināt, ka cilvēkiem ir svarīga karjeras izaugsme, kas sniedz gandarījumu. Otra populārākā atbilde, kuru minēja 5% aptaujāto, ka viņi būtu gatavi pārkvalificēties tikai tādā gadījumā, ja nebūtu jāpārvācas uz citu dzīves vietu, pilsētu, apkaimi u.c.

Vien 8% cilvēku, sacīja, ka nebūtu gatavi mainīt profesiju, jo ir apmierināti ar pašreizējo atalgojumu.

"Kā darbinieku piesaistes uzņēmums pērn jutām, ka mazkvalificēto darbaspēku piesaistīt bija ļoti grūti. Pēdējo gadu viena no lielākajām tendencēm ir bijušo sabiedriskās ēdināšanas jomas darbinieku pārkvalificēšana uz darbu loģistikas un ražošanas uzņēmumos. Visgrūtāk iet tieši ar pāriešanu uz ražošanas uzņēmumiem, tomēr ir arī noteiktas jomas, kur pārkvalificēšanās notiek veiksmīgāk," pauž eksperte Baiba Rozentāle.

Interesanti, ka veiktajā aptaujā tikai 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju tādā gadījumā, ja dotos strādāt ārpus Latvijas. Vēl 8% aptaujāto norādījuši, ka nākotnē neplāno strādāt, kas saistīts ar pensijas vecumu, bet 3% atbildi uz jautājumu nezina. Vēl 2% aptaujāto pauduši citas atbildes, kā vienu no tām, piemēram, ka ir pašnodarbināta persona, jo darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs.

"Pašreiz esam neapskaužamā situācijā - no vienas puses cenas būtiski palielinās, tajā skaitā arī darbaspēka nodokļu slogs uzņēmējiem nav mazs, bet no otras, liela daļa cilvēku nespēj nopelnīt pietiekami daudz, lai varētu nodrošināt sevi, bērnus un atliktu arī kādām izklaidēm vai ceļojumiem. Tas nozīmē, ka situācija darba tirgū nav sakārtota un visa izveidotā sistēma nestrādā tā, lai veicinātu valsts attīstību un iedzīvotāju labklājību," norāda Baiba Rozentāle.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Ekonomika Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

Ekonomika Eksperts: Latvijas ekonomikā šogad ir gaidāma mērena izaugsme (+VIDEO)

Tomēr pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju.

Sabiedrība Latvijā darbu dabūt joprojām ir grūtāk nekā Lietuvā un Igaunijā (+VIDEO)

Līdz ar Ukrainas kara bēgļu ienākošās plūsmas samazināšanos, arī šis plūsmas pozitīvais efekts uz darbaspēka piedāvājuma dinamiku pakāpeniski izsīkst.

Ekonomika Sievietēm vidējā darba samaksa Latvijā par 17,1% mazāka nekā vīriešiem

Sievietēm vidējā bruto darba samaksa stundā 2022.gadā Latvijā bija par 17,1% mazāka nekā vīriešiem, ziņo Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz informatīvo apskatu "Dzimumu līdztiesība".