• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sēlija ir brīnišķīga zeme ar lielu izaugsmes potenciālu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 11:02, 28.01.2024


Kultūrvēsturisko mantojumu veido lauku viensētas, mazpilsētas, pilskalni, līkumaini ceļi, kā arī dievnami.


Sēlijas mentalitāti veido zaļa un pauguraina, taču piemīlīga ainava.

Biedrība "Partnerība "Kaimiņi"" stiprinās Sēlijas sabiedrības spējas veidot teritorijas tēlu, izveidojot jaunu maršrutu pieredzes apmaiņas braucieniem. Sagatavotais kompleksais piedāvājums un maršruta buklets ļaus iepazīt Sēlijas lauku kopienu pieredzi vietas identitātes veidošanā.

Pēdējo gadu laikā Sēlijā norisinās aktīva lauku kopienu identitātes veidošana, ko iniciējusi pati pilsoniskā sabiedrība. Katra no mazajām apdzīvotajām vietām ir centusies izcelt savu īpašo, vienlaikus saglabājot ciešu saikni ar citiem kaimiņiem kopienu sadarbības tīkla ietvaros. Šī unikālā pieredze raisa arvien lielāku interesi no organizācijām gan citviet Latvijā, gan ārzemēs.

Sēlijā atrodas 5 pilsētas – Aknīste, Ilūkste, Jaunjelgava, Subate un Viesīte -, kā arī Aizkraukles, Daugavpils, Jēkabpils un Krāslavas pilsētu daļas Daugavas kreisajā krastā. Tāpat Sēlijā ietilpst 42 pagasti. Par Sēlijas centru uzskata Viesīti. Iemesls tam ir agrākais šaursliežu dzelzceļa mezgls, kas caurauda Sēliju, un kura galvenais depo bija Viesītē, kā arī Viesītes Kultūras pils, kas ir lielākais un iespaidīgākais kultūras nams Latvijas laukos.

Biedrība "Partnerība "Kaimiņi"" uzsāk Sabiedrības integrācijas fonda atbalstītu projektu "Zemes zīmols. Pilsoniskās sabiedrības spēks teritorijas tēla veidošanā". Tā viens no galvenajiem uzdevumiem būs izstrādāt metodiku lauku kopienu identitātes izveidei un attīstībai, kas būs noderīgs gan turpmākajam darbam ar Sēlijas kopienām, gan citu reģionu organizācijām.

Šī gada laikā tiks sagatavots jauns maršruts pieredzes apmaiņas braucieniem gan Latvijas, gan ārvalstu organizācijām, kam interesē Sēlijas pieredze vietas zīmola veidošanā. Vasarā piedāvājums tiks testēts un tā noslēgumā būs pārzīmološanas procesa prezentācija. Maršruta buklets tiks izdots latviešu, lietuviešu un angļu valodā. Turpmāk šo maršrutu varēs piedāvāt kā gatavu programmu interesentu grupām.

Lai palielinātu reģiona lauku kopienu ietekmi pašvaldības un valsts politikas līmenī, rudenī Sēlijā un Latgalē tiks organizētas 3 politikas diskusiju grupas. Plānots, ka tās notiks Bebrenē, Kaplavas pagasta Varnavičos un Latgales pusē Vabolē. Diskusijās tiks aicināti gan Saeimas un pašvaldību deputāti, gan vietējie iedzīvotāji.

Sēlija ir izteikti daudznacionāla un daudzkonfesionāla. Vairākās Sēlijas austrumu katoļu baznīcās dievkalpojumi notiek poļu valodā. Tāpat Sēliju raksturo meži, neliels pilsētu skaits un salīdzinoši maz attīstīta infrastruktūra un ceļi – liela daļa ceļu Sēlijas teritorijā ir grantēti, ar to jārēķinās, dodoties iepazīt Sēliju. Jāatzīmē, ka Sēlija ir visretāk apdzīvotā vēsturiskā zeme.

Biedrība "Partnerība "Kaimiņi"" ir vietējā rīcības grupa, kas ikdienā īsteno LEADER pieeju Augšdaugavas novada teritorijā. Kopš dibināšanas 2003.gadā biedrība īstenojusi dažāda mēroga pilsoniskās līdzdalības projektus gan Latgalē, gan Sēlijā. Ar Britu padomes Latvijā atbalstu 2023.gadā īstenots projekts "Dienvidlatgale ceļā uz iedzīvotāju līdzdalību", kura ietvaros norisinājās aktivitātes 12 Latgales un Sēlijas lauku kopienās.

Projektu "Zemes zīmols. Pilsoniskās sabiedrības spēks teritorijas tēla veidošanā" īsteno biedrība "Partnerība "Kaimiņi"" ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekta norisei palīdzēs savstarpējas sadarbības līgums, kas noslēgts ar kopienu sadarbības tīklu "Sēlijas salas". Projekts norisinās līdz 2024.gada 31.oktobrim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Kultūra Ar filmu - «dzēstu jebkādu nostaļģiju pēc «labajiem padomju laikiem»‎ (+VIDEO)

"Vēsture rāda, ka Krievijas neierobežotā agresivitāte mēdz novest pie pussabrukšanas perioda".

Sabiedrība Aicina atņemt valsts apbalvojumus sešiem Kirhenšteina valdības locekļiem

Pieminot Komunistiskā terora upuru piemiņas dienu, biedrība "Publiskās atmiņas centrs" aicina Valsts prezidentu un Ordeņu kapitulu jau pēc nāves atņemt valsts apbalvojumus sešiem pirms vairāk nekā 80 gadiem veidotās Augusta Kirhenšteina valdības locekļiem.

Interesanti fakti Kā profesors Segliņš atklāja Senās Ēģiptes noslēpumus (VIDEO)

Mēs mācījāmies pētīt piramīdu zemes iedzīvotāju vēstījumus saviem dieviem.