• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Latgolys Saeima» iestājas par Varakļānu pilsētas identitāti (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:21, 24.01.2024


Pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām.


Unikāla pilsēta ar grūtu likteni.

Biedrība “Latgolys Saeima” nosūtījusi vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrei Ingai Bērziņai aicinot nevirzīt grozījumus “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā”, kas paredz Varakļānu novadu līdz ar pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā pievienot Madonas novadam.

Vēstulē, kuru parakstījuši biedrības biedri, viņu vidū vairāku Latgales pašvaldību un Saeimas deputāti, norādīts, ka Varakļānu novada unikālo kultūrvidi vislabāk saglabāt un attīstīt saglabājot Varakļānu novadu, tam pievienojot Dekšāres pagastu, kā arī izvērtēt vairāku citu pieguļošo pagastu pievienošanu, veidojot konkurētspējīgu novadu un nosakot par attīstības centru Varakļānu pilsētu.

Biedrība „Latgolys Saeima” uzskata, ka veicot reformu, ir dotas visas iespējas vēsturisko kļūdu izlabošanai un Latvijas novadu reģionālās identitātes stiprināšanai.

Latgales kongresa lēmumu izpildes padome (LKLIP) vēstulē, kas adresēta valsts augstākajām amatpersonām un Saeimas frakcijām aicina jautājumu par Varakļānu novada vietu Latvijas administratīvi teritoriālā iedalījuma struktūrās skatīt vēsturiskā taisnīguma un Satversmē noteikto valsts pamatvērtību kontekstā.

Vēstulē uzsvērts, ka Padomju okupācijas režīms izjauca Latvijas administratīvo iedalījumu, kas atbilda Satversmei, graujot iedzīvotāju piederības izjūtu savai kultūrvēsturiskajai zemei, līdz ar to arī graujot Latvijas pamatus. Vēsturiskais Varakļānu pagasts tika sašķelts, tā vienu daļu ar Varakļānu pilsētu pievienojot Madonas rajonam, otru daļu (mūsdienu Dekšāres pagastu) pievienojot Rēzeknes rajonam.

Varakļānu novada pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām. LKLIP neizpratni rada, tas, ka konsultatīva iedzīvotāju aptauja, kurā piedalījušies nepilni 34% balsstiesīgo kļūst svarīgāka par likumu un arī Satversmi. Saeimai un MK jāstrādā, lai virzītu sabiedrības kopumam nozīmīgus procesus, ievērojot valstiskuma principu. Un šajā gadījumā ir skaidri redzams, ka Latgales intereses un pārstāvniecība valsts pārvaldē vēl vairāk samazināsies.

Kā norāda Latgales kongresa lēmumu izpildes padomes priekšsēdētājs Agris Bitāns Varakļānu novads ir vienīgā pašvaldība, kas simtprocentīgi teritoriāli ir Latgales vēsturiskās zemes daļa, bet iekļauta Vidzemes plānošanas reģionā, Vidzemes vēlēšanu apgabalā, Vidzemes statistikas reģionā u.c. Varakļānu novada pievienošana Madonas novadam būtu pretrunā Satversmes un Latviešu vēsturisko zemju likuma normām, ziņoja vietne daugavpilszinas.lv.

Ievērojot iepriekš minētos apstākļus un to, ka pati Varakļānu novada kopiena ir krasi polarizējusies jautājumā par pievienošanu Madonas vai Rēzeknes novadam, aicina izvērtēt iespēju atstāt Varakļānu novadu kā atsevišķu pašvaldību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Sabiedrība Rīgā plāno izstrādāt apkaimju centru konceptplānu

Rīgā par nepilniem 200 000 eiro plānots izstrādāt apkaimju centru konceptplānu, liecina nākamās nedēļas Pilsētas attīstības komitejas sēdē deputātiem iesniegtā informācija.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Lasiet arī

Ekonomika Saeimas apakškomisijā secina, ka Latgales uzņēmēji nav sadzirdēti

Latgales uzņēmēji nav sadzirdēti un viņus neapmierina ministriju sniegtās atbildes, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēdē rezumēja tās vadītāja Anna Rancāne (JV).

Ekonomika Ceļu būvniecība Latgalē paredzēta pat līdz 2052. gadam (+VIDEO)

Jaunie maršruti vairs neskars robežu, bet kalpos Latvijas aizsardzības attīstībai.

Interesanti fakti Gar autoceļiem sāk uzstādīt ceļazīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valod

Gar valsts autoceļiem sāk uzstādīt kultūrvēsturisko novadu robežu zīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valodā, informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji.