Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Sabiedrība
LETA 14:42, 08.01.2024 0

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

 
Foto: LETA

Viņš atzina, ka par augstajām zāļu cenām, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, sabiedrībā neapmierinātība ir jau sen. Gan vairāki veselības ministri, gan vairākas kompetentās iestādes - Pasaules veselības organizācija (PVO), Konkurences padome, Valsts kontrole, Ekonomikas ministrija un Tiesībsarga birojs - esot ļoti nopietni analizējušas situāciju un sniegušas savas rekomendācijas veikt pārmaiņas farmācijas nozarē, pārskatot gan zāļu cenu veidošanas principus, gan kompensējamo zāļu sarakstu.

Tāpat esot norādīts uz nevienlīdzīgu zāļu cenu pie atšķirīgām diagnozēm, proti, vienam pacientam ar viņa diagnozi nepieciešamais medikaments ir kompensēts, bet citam pacientam kompensācijas nav. Abu Meri uzsver, ka tas ir netaisnīgi.

"Apzinoties, cik kritiska var būt laicīga un pareiza medikamentu lietošana, un ka valsts finansējums, kas tiek virzīts zālēm, ir ļoti mērķēts, stājoties amatā, es vēlreiz pārskatīju visu kompetento iestāžu atzinumus un rekomendācijas. Esmu pārliecināts, ka jau vairākus gadus detalizētas analīzes pietiek, ir jāsāk rīkoties - jāizstrādā pasākumu plāns savstarpēji saistītām aktivitātēm, lai ieviestu ilgtspējīgas pārmaiņas," norādīja veselības ministrs.

Pēc viņa paustā, jau pirmajās nedēļās ministra amatā tika sāktas pārrunas ar nozares pārstāvjiem, rīkotas individuālas tikšanās ar lielākajiem dalībniekiem - tirgotājiem, zāļu ražotājiem un aptiekām, tostarp gan mazajām, gan vertikāli integrētiem uzņēmumiem, kas aptver visus zāļu apgādes posmus -, lai pārrunātu redzējumus un viņu priekšlikumus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ārstiem uzliks pienākumu iepazīstināt pacientu ar sevi

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šodien konceptuāli atbalstīta iecere uzlikt pienākumu ārstniecības personām, sākot ārstēšanu, iepazīstināt pacientu ar sevi.

Sabiedrība Rīgā pastiprinātā režīmā tiks uzraudzīts Uzvaras parks

Rīgā padomju režīma un agresorvalsts slavināšana netiks pieļauta, uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda ozola ("Kods Rīgai").

Sabiedrība Lems par izmaiņām, lai skolēni varētu atteikties no krievu valodas apguves

9.maija Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir iekļauti 22 jautājumi.

Sabiedrība Latvijā piemin Otrā pasaules kara beigas Eiropā

Valsts augstākajām amatpersonām noliekot ziedus Rīgas Brāļu kapos, šodien Latvijā tiek atzīmēta nacisma sagrāve un pieminētas Otrā pasaules kara beigas Eiropā.

Lasiet arī

Veselība Rīgas Dzemdību nams noraida veselības ministra apgalvojumus

Rīgas Dzemdību nams noraida veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) apgalvojumus par tā neatbilstību mūsdienu prasībām, aģentūru LETA informēja Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, ārste Santa Markova.

Veselība Meri: Neredzu iespēju, ka ģimenes ārsti varētu strādāt vien četras dienas nedēļā

Pašlaik nav iespējams iedomāties, ka ģimenes ārsti varētu strādāt četras dienas nedēļā, jo jau tagad ir redzams ārstu trūkums, Latvijas Televīzijas radījumā "Šodienas jautājums" pirmdienas vakarā sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Abu Meri: No 1.janvāra veselības joma saņems 167 miljonus eiro

No 1.janvāra veselības aprūpes joma saņems 167 miljonus eiro no 2024.gadā papildu paredzētajiem 275 miljoniem eiro, šodien debatēs par nākamā gada budžeta projektu Saeimā pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.