• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts aizsardzības mācību skolēni varētu apgūt uz citu stundu rēķina

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:55, 26.12.2023


Skolas varētu izvēlēties, vai valsts aizsardzības mācības (VAM) apguvi īstenot ārpus izglītojamo slodzei, nemainot izglītības programmu, vai par 15% samazinot mācību stundu skaitu citos kursos, izriet no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajiem Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumiem, kas nodoti publiskai apspriešanai.


Foto: LETA

Šobrīd MK noteikumos par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem noteikts, ka VAM ir apgūstama Veselības, drošības un fiziskās aktivitātes mācību jomas specializētajā kursā, paredzot 140 stundas mācību kursā.

Savukārt IZM piedāvā VAM apgūšanai paredzēt 112 mācību stundas. Mācību priekšmetu skolēni apgūtu divu secīgu mācību gadu laikā, tam veltot vienu mācību dienu mēnesī astoņu mācību stundu apjomā.

Izglītojamo sniegums VAM apguvē tiktu vērtēts atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam – izglītības standartā noteiktajam un izglītības iestādes izstrādātai vērtēšanas kārtībai.

Grozījumu projekts publiskā apspriešana notiks līdz 2024.gada 9.janvārim.

Jau ziņots, ka viens no galvenajiem izaicinājumiem 2024.gadā būs VAM īstenošana, kas no 1.septembra būs obligāta visās vidējās izglītības iestādēs. Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kas ievieš valsts aizsardzības mācību kā obligātu priekšmetu vispārējā vidējā izglītībā.

Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt patriotismu un sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas, veidojot Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir būtiski visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Kad šis priekšmets skolās kļūs obligāts, katru gadu to apgūs aptuveni 20 000 jauniešu, no kuriem aptuveni 2000 ik gadu būs pabeiguši VAM nometnes un ieguvuši prasmes, kas atbilst 1.līmeņa militārajai pamatapmācībai.

2024.gadā Jaunsardzes centrs turpinās intensīvu darbu pie nepieciešamo jaunsargu instruktoru skaita sasniegšanas, izglītības un kvalifikācijas nodrošināšanas, lai realizētu VAM pasniegšanu visās Latvijas izglītības iestādēs.

Jaunsardzes centrs organizē VAM apguvi vidusskolās un tehnikumos, kā arī īsteno Jaunsardzes interešu izglītību. Jaunsardzes kustība šogad atzīmēja 31.gadadienu, un pašlaik tajā iesaistās 8774 jaunsargi no visas Latvijas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Pasaule Puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu

Aptuveni puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu, liecina jauna aptauja.

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Sabiedrība Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Pirmo reizi lozēs, kam būs jādodas dienēt valsts aizsardzības dienestā

Trešajā valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumā nesavācot pietiekamu skaitu brīvprātīgo, šodien pirmo reizi notiks izloze, kurā izraudzīsies jauniešus, kuriem būs jādodas dienēt.