• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas ceļš uz ANO Drošības padomi ved caur Āfriku, norāda diplomāts (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:18, 26.12.2023


"Tas ir arī jautājums, cik lielā mērā tā sauktie kolektīvie Rietumi ir pazaudējuši globālos Dienvidus".


Vairāk nekā 30 gadus mūsu valsts ir uzkrājusi lielu pieredzi Apvienoto Nāciju Organizācijā.

Latvija savu kandidatūru ir izvirzījusi ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025.gadā un 9.novembrī Ņujorkā, ASV, tika svinīgi atklāta priekšvēlēšanu kampaņa.

Tas ir kritisks jautājums nacionālajai diplomātijai atzīst Gints Jegermanis, kas bija Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO no 2001. līdz 2005.gadam.

"Tas arī ir viens no Latvijas ārpolitikas veidotāju nolūkiem - ja mūs ievēlēs Drošības padomē, sekmēt tās darbības metožu reformēšanu", - stasta diplomāts.

"Jau kopš 2011.gada, kad tika pieņemts lēmums kandidēt, mūsu diplomāti ir strādājuši pie dažādām vēlēšanām ANO sistēmā, kur valstis raugās, kā tās var apmainīties ar balsīm. Proti, tas strādā tā: mēs jūs atbalstīsim šajā jautājumā, jūs atkal atbalstīsiet mūs citā. Protams, atbalsts Drošības padomes vēlēšanās tiek vērtēts citā līmenī, līdz ar to var nākties dot pretī divas balsis citās ANO vēlēšanās. Tas ir ārkārtīgi sarežģīts process.

Tas ir arī jautājums, cik lielā mērā tā sauktie kolektīvie Rietumi ir pazaudējuši globālos Dienvidus. Jautājums ir, vai Latvija kopā ar saviem stratēģiskajiem partneriem spēj kaut ko piedāvāt globālajiem Dienvidiem, īpaši Āfrikai. Vispirms jau tas ir finansējums, kuru šīs valstis primāri saņem no Rietumiem. Lai gan ir parādījušies konkurenti - Ķīna un OPEC valstis, kurām arī ir lieli uzkrājumi. Agrāk šādas alternatīvas Rietumu finansējumam nebija. Manuprāt, šī laika iezīme ir tā, ka valstis, kuras pašlaik ir atturīgas un nav stingri pozicionējušās, meklēs savu labumu visos virzienos. Tā ka te parādās iespējas arī Latvijai", - tā Gints Jegermanis.

"Pirms mēneša ir sākusies pusotru gadu ilga pirmsvēlēšanu kampaņa, kuras laikā mēs ar Melnkalni sacentīsimies par valstu balsīm ievēlēšanai Drošības padomē. Gaidāmajā pusotra gada laikā Latvijas diplomātiem būs jāformulē viedoklis par tādiem jautājumiem, kas līdz šim nav bijuši mūsu aktuālajā ārpolitikas dienaskārtībā".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Pasaule Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā

ASV un Japānas ierosināta ANO rezolūcija pret bruņošanās sacensību kosmosā trešdien tika noraidīta ANO Drošības padomē Krievijas uzlikta veto dēļ.

Pasaule Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule ASV piedāvā Drošības padomei rezolūciju par tūlītēju pamieru Gazas joslā

ASV piedāvā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu, kurā aicināts uz tūlītēju uguns pārtraukšanu Gazas joslā, kas būtu saistīta ar ķīlnieku atbrīvošanu, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Sabiedrība Valdība atbalsta karavīru dalības pagarināšanu ANO misijā Izraēlā

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalības pagarināšanu ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.