• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


No janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:52, 19.12.2023


No 2024.gada 1.janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).



Komisijā informē, ka no nākamā gada stāsies spēkā jaunie elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas diferencētie tarifi, tādējādi samazināsies to vērtības, kas bija spēkā no 2023.gada 1.jūlija.

Pēc SPRK ekspertu aprēķiniem, piemēram, lietotājam ar vienas fāzes (F) 16 ampēru (A) pieslēgumu un elektroenerģijas patēriņu 100 megavatstundu (MWh) mēnesī sadales tarifa maksa 2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, varētu samazināties par aptuveni 6%.

Vienlaikus regulatorā vērš uzmanību, ka maksa par sadales tarifu ir tikai viena no komponentēm, kas veido lietotāja gala rēķinu līdz ar maksu par elektroenerģiju un pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Tāpat, atsaucoties uz sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" iepriekš vēstīto, SPRK norāda, ka tarifa fiksētās maksas daļa - maksa par jaudas uzturēšanu -, no 2024.gada janvāra samazināsies par aptuveni 7-11%, salīdzinot ar 2023.gada jūliju. Konkrēts samazinājums būs atkarīgs no lietotāja pieslēguma veida un izvēlētā tarifu plāna.

Nedaudz - par 1% - samazināsies arī maksa par piegādātajām kilovatstundām, taču konkrēts mainīgās maksas samazinājuma apmērs būs atkarīgs no ikmēneša elektroenerģijas patēriņa.

Vienlaikus AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) precizētais tarifs, ko veido tādas divas komponentes kā izmaksas par elektrības pārvadīšanu un izmaksas par jaudas uzturēšanu, būs par 2,5% mazāks nekā pašreiz spēkā esošais tarifs.

SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas pakalpojumu diferencēto tarifu pārskatīšana notikusi visu lietotāju interesēs, un sadales un pārvades sistēmas operatori ir izmantojuši visus pieejamos instrumentus, lai noteiktu samazinātas tarifu vērtības. Tostarp jāņem vērā, ka mainījusies inflācijas prognoze nākamajiem gadiem, kā arī elektroenerģijas cenas prognozes un attiecīgi sagaidāmās elektroenerģijas zudumu un tehnoloģiskā procesa nodrošināšanas izmaksas.

Turpmākais tarifu pieaugums tarifu periodos mājsaimniecības lietotājiem ik gadu plānots lēzenāks, ņemot vērā elektroenerģijas tirgus likumā noteiktās pieļaujamās maksimālās tarifu vērtības fiksētajai tarifu daļai, pauž Ozola.

Vienlaikus Ozola atgādina, ka ikvienai mājsaimniecībai vērts pārbaudīt savas iespējas samazināt rēķinus par elektrību, tostarp gan kritiski izvērtējot elektroenerģijas pieslēguma jaudu un nepieciešamības gadījumā to samazinot, gan pārbaudot, vai mājsaimniecībai noslēgts izdevīgākais elektroenerģijas tirdzniecības līgums, un nepieciešamības gadījumā to pārslēdzot.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība AS «‎Sadales tīkls» brīdina: vasarā ar elektrību jābūt īpaši uzmanīgiem (VIDEO)

Bojātas elektroiekārtas ir atrodamas un tiek ikdienā lietotas teju katrā desmitajā Latvijas mājsaimniecībā.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 4%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā samazinājās par 4% un bija 95,25 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Ekonomika Ik gadu uz elektroenerģijas uzskaiti tiks ietaupīti vairāk nekā 11 miljoni eiro

Statistiskā verificēšana ļaus minimizēt izmaksas, jo tiks pārbaudīti tikai atsevišķi skaitītāji, turklāt turpmāk tas notiks retāk.

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.