• Akvelīna,
  • Ernestīne,
  • Ingmārs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


No janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:52, 19.12.2023


No 2024.gada 1.janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).



Komisijā informē, ka no nākamā gada stāsies spēkā jaunie elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas diferencētie tarifi, tādējādi samazināsies to vērtības, kas bija spēkā no 2023.gada 1.jūlija.

Pēc SPRK ekspertu aprēķiniem, piemēram, lietotājam ar vienas fāzes (F) 16 ampēru (A) pieslēgumu un elektroenerģijas patēriņu 100 megavatstundu (MWh) mēnesī sadales tarifa maksa 2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, varētu samazināties par aptuveni 6%.

Vienlaikus regulatorā vērš uzmanību, ka maksa par sadales tarifu ir tikai viena no komponentēm, kas veido lietotāja gala rēķinu līdz ar maksu par elektroenerģiju un pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Tāpat, atsaucoties uz sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" iepriekš vēstīto, SPRK norāda, ka tarifa fiksētās maksas daļa - maksa par jaudas uzturēšanu -, no 2024.gada janvāra samazināsies par aptuveni 7-11%, salīdzinot ar 2023.gada jūliju. Konkrēts samazinājums būs atkarīgs no lietotāja pieslēguma veida un izvēlētā tarifu plāna.

Nedaudz - par 1% - samazināsies arī maksa par piegādātajām kilovatstundām, taču konkrēts mainīgās maksas samazinājuma apmērs būs atkarīgs no ikmēneša elektroenerģijas patēriņa.

Vienlaikus AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) precizētais tarifs, ko veido tādas divas komponentes kā izmaksas par elektrības pārvadīšanu un izmaksas par jaudas uzturēšanu, būs par 2,5% mazāks nekā pašreiz spēkā esošais tarifs.

SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas pakalpojumu diferencēto tarifu pārskatīšana notikusi visu lietotāju interesēs, un sadales un pārvades sistēmas operatori ir izmantojuši visus pieejamos instrumentus, lai noteiktu samazinātas tarifu vērtības. Tostarp jāņem vērā, ka mainījusies inflācijas prognoze nākamajiem gadiem, kā arī elektroenerģijas cenas prognozes un attiecīgi sagaidāmās elektroenerģijas zudumu un tehnoloģiskā procesa nodrošināšanas izmaksas.

Turpmākais tarifu pieaugums tarifu periodos mājsaimniecības lietotājiem ik gadu plānots lēzenāks, ņemot vērā elektroenerģijas tirgus likumā noteiktās pieļaujamās maksimālās tarifu vērtības fiksētajai tarifu daļai, pauž Ozola.

Vienlaikus Ozola atgādina, ka ikvienai mājsaimniecībai vērts pārbaudīt savas iespējas samazināt rēķinus par elektrību, tostarp gan kritiski izvērtējot elektroenerģijas pieslēguma jaudu un nepieciešamības gadījumā to samazinot, gan pārbaudot, vai mājsaimniecībai noslēgts izdevīgākais elektroenerģijas tirdzniecības līgums, un nepieciešamības gadījumā to pārslēdzot.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Autotransporta direkcijas klientu apkalpošanas centri būs slēgti

Visi Autotransporta direkcijas (ATD) klientu apkalpošanas centri - Rīgā, Daugavpilī, Cēsīs un Liepājā, šodien būs slēgti, aģentūru LETA informēja ATD pārstāvji.

Sabiedrība Pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums

Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums, un no 2030. līdz 2035.gadam patēriņa pieaugums var sasniegt līdz pat 100%, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) uzdevumā veiktā starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" pētījuma rezultāti par patēriņa attīstības tendencēm Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs.

Ekonomika SPRK: Latvija sedz vairāk nekā 3/4 no elektroenerģijas vajadzībām (+VIDEO)

Liela daļa mājsaimniecību, kuras līgumus slēgušas laikā, kad cenas bija augstas, ir nofiksējušas šo cenu līmeni ilgākam periodam.

Kriminālziņas Rīgā bez elektrības palikuši aptuveni 2100 Sadales tīkla klientu

Šovakar Rīgā bez elektrības palikuši aptuveni 2100 "Sadales tīkla" klientu, informēja uzņēmumā.