• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuva: Latvijas bažas par kodolatkritumu krātuvi pie robežas ir pārsteidzīgas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:49, 14.12.2023


Latvijā izskanējušās bažas par Lietuvas plāniem apglabāt kodolatkritumus tās robežas tuvumā ir pārsteidzīgas, jo atkritumu apglabāšanas vietas izraudzīšanās process turpinās, paziņoja Lietuvas vides ministrs Simons Ģentvils.



"Process notiek, un mēs izvērtējam 77 vietas visā Lietuvā, un Latvijas puses bažas ir nedaudz priekšlaicīgas, jo kopumā tās vietas visticamāk nebūs Latvijas tuvumā. Tomēr es domāju, ka pašos pamatos pasaules zinātne 50 gadu laikā izdomās, kā izlietot radioaktīvos atkritumus un mums nevajadzēs iztērēt 2,5 miljardus eiro, lai izveidotu pazemes krātuvi," Ģentvils ceturtdien sacīja ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Atsaucoties uz "Latvijas Radio", Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT trešdien vēstīja, ka esošie atkritumu utilizēšanas plāni ir satraukuši Latvijas Augšdaugavas novada iedzīvotājus, kurus saniknojusi iespēja, ka Lietuva tikai astoņu kilometru attālumā no Latvijas robežas plāno būvēt bitumena radioaktīvo atkritumu krātuvi.

Lietuvas vides ministrs paskaidroja, ka tiek meklēta krātuves atrašanās vieta Lietuvas ziemeļos, piebilstot, ka atkritumus apglabās 400 metru dziļumā. Pašlaik radioaktīvie atkritumi ir ievietoti kapsulās, kuru termiņš ir 50 gadu. Kapsulas uzglabā netālu no Visaginas atomelektrostacijas (AES).

"Mums ir 50 gadu laika, lai atrastu vietu, izraktu pazemes krātuvi, to piepildītu, un to visu izdarītu ar zinātnisku pamatojumu, un ģeologi pašlaik diskutē par iespējamām vietām Lietuvā," teica ministrs.

Pēc Ignalinas AES pilnīgas slēgšanas ir jāatrod vieta, kur ilgtermiņā - desmitiem tūkstošu gadu - uzglabāt radioaktīvos atkritumus, sacīja Ģentvils, norādot, ka ir globāla vienošanās, ka valstis nevar eksportēt radioaktīvos atkritumus un risinājumi tie uzglabāšanai valstīm jāatrod pašām.

Ignalinas AES tika projektēta un celta padomju laikā un sāka darboties 1983.gadā. Tās pirmais reaktors tika slēgts 2004.gada nogalē, bet otrais - 2009.gada beigās. Šīs spēkstacijas slēgšana bija viens no nosacījumiem, lai Lietuvu uzņemtu Eiropas Savienībā, jo tajā izmantotie padomju ražojuma RBMK tipa reaktori tiek uzskatīti par nedrošiem.

Spēkstacijas demontāža, kas ir dārgs un sarežģīts process, joprojām turpinās, un šos darbus paredzēts pabeigt līdz 2038.gadam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lasiet arī

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Pasaule Vācija vēlas skolas un bērnudārzus dislocēto karavīru bērniem Lietuvā

Vācija vēlas, lai Lietuvā dislocēto karavīru ģimenēm skola un bērnudārzs tiktu nodrošināts gan Viļņā, gan Kauņā, trešdien paziņoja Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.

Kultūra Pēc koncerta Kremlī Pupo tiek liegts uzstāties Šauļos

Itāliešu popmūzikas veterānam Pupo tiks liegts aprīlī uzstāties Šauļu arēnā, jo pagājušajā nedēļā viņš piedalījās koncertā Maskavas Kremļa pilī kopā ar Krievijas zvaigznēm, kas paudušas atbalstu iebrukumam Ukrainā.

Pasaule Lietuvas aizsardzības ministrs paziņo par atkāpšanos

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis par atkāpšanos, piektdien pavēstīja valdība.