• Ina,
  • Ināra,
  • Inārs,
  • Valija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lauksaimnieki pieprasa Ašeradena demisiju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:38, 30.11.2023


Latvijas lauksaimniecības organizācijas pieprasa finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) demisiju, paziņo biedrība "Zemnieku saeima".


Foto: LETA

Demisiju pieprasa "Zemnieku saeima" kopā ar Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomi (LOSP), Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociāciju, Latvijas Augļkopju asociāciju, biedrību "Latvijas dārznieks" un Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociāciju.

Organizāciju pārstāvji uzskata, ka finanšu ministrs līdz šim ir izvairījies un ignorējis atklātu diskusiju ar nozares pārstāvjiem, lai mēģinātu rast abpusēji pieņemamu risinājumu par samazinātas 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes saglabāšanu Latvijā raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

"Ministrs ir zaudējis visas nozares uzticēšanos, "pateicoties" savam augstprātīgajam komunikācijas stilam. Mēs varam mēģināt izprast nekompetenci, mēs varam mēģināt izprast nezināšanu par konkrētu nozari, taču mēs nevēlamies saprast un pieņemt acīmredzamu nevēlēšanos uzklausīt nozari un tās apzinātu virzīšanu iznīcībai," norāda "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Vienlaikus LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis atgādina, ka, kāpinot samazināto PVN likmi no 5% uz 12%, ēnu ekonomikas rādītāji nenovēršami pieaugs. "Tas ir klajā pretrunā ar valsts vienu no izvirzītajām prioritātēm - apkarot ēnu ekonomiku Latvijā. Vēl absurdāk, ka "atpakaļgaitu ēnas pasaulē" ieslēgusi tieši FM," norāda Gūtmanis.

Savukārt Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte norāda, ka, kāpinot PVN likmi Latvijas dārzeņu, augļu un ogu nozarei tiek parakstīts "iznīcības spriedums", jo Latviju pārpludinās zemas kvalitātes importa augļi un ogas.

Jau ziņots, ka koalīcija 28.novembrī, vienojusies svaigiem augļiem un dārzeņiem piemērot 12% PVN samazināto likmi. Vienlaikus, lai noteiktu 12% PVN likmi, nepieciešami kompensējošie pasākumi 15,9 miljonu eiro apmērā, tādēļ tiks pārskatītas akcīzes nodokļa likmes.

Zemkopības ministrija (ZM) informatīvajā ziņojumā iepriekš norādīja, ka laika periodā no 2017.gada līdz 2022.gadam Latvijā augļu un dārzeņu nozare ir būtiski attīstījusies. Augļkopības un dārzeņkopības platības palielinājušās par 5%, saražotās produkcijas vērtība kāpusi par 46%, bet eksporta vērtība - par 77%.

ZM arī atzīmēja, ka Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Augļu un ogu izlaides vērtība Latvijā ir dubultojusies, Latviju ierindojot trešajā vietā ES aiz Luksemburgas un Slovēnijas, dārzeņu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 25% un ir virs ES vidējā rādītāja, savukārt kartupeļu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 57%, Latviju ierindojot sestajā vietā.

Lauksaimnieki iepriekš jau norādījuši, ka palielinot PVN augļiem un dārzeņiem pastāv risks, ka palielināsies ēnu ekonomika, palielināsies imports un tā patēriņš, samazināsies importa produkcijas izsekojamība, kā arī samazināsies vietējo ražotāju konkurētspēja.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valsts prezidents: mums jāmācās dzīvot jaunos apstākļos

Latvijas drošība būs mūsu prioritāte, un mums jāmācās dzīvot jaunos apstākļos, TV24 raidījumā "Dienas personība" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība NBS: Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas aizsardzības sistēmā

Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas drošībā un aizsardzības sistēmā, piektdien intervijā TV3 sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Piektdiena sāksies mākoņaina, bet dienas gaitā laika apstākļi skaidrosies

Piektdiena Latvijā sāksies mākoņaina, bet dienas gaitā laika apstākļi skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks

Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks un gaisa temperatūra sasniegs plus 20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Lasiet arī

Sabiedrība Zemnieki brīdina: protestu akcijas būs regulāras

"Jau šobrīd ir skaidrs, ka 5.marts nebūs šogad pēdējā protestu akcija. Mēs neprotestējam, lai biedētu sabiedrību un pilsētās radītu sastrēgumus. Lauksaimnieki ar savu balsi iestājas par ilgtspējīgu lauksaimniecību un visai Latvijas ekonomikai svarīgas nozares dzīvostpēju. Lai tas notiktu, neviens no mums nevar atļauties nogurt", - pārliecināts Zemnieku saeimas pārstāvis.

Sabiedrība Lauksaimnieku protesta akcijā iesaistītas kopumā apmēram 2000 tehnikas vienības

Lauksaimnieku protesta akcijā, kas pirmdien notika 16 Latvijas pilsētās, tika iesaistītas kopumā apmēram 2000 tehnikas vienības, informē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Sabiedrība «Mēs neesam Maskavas guberņa!»: Bauskā protestā piedalās ap 100 lauksaimnieku

Bauskā protestā piedalās vairāk nekā 100 lauksaimnieku ar traktoriem un automašīnām. Kā sacīja vietējā protesta organizatore Liene Grantiņa, atsaucība bija lielāka, nekā gaidīts pat optimālākajos scenārijos.

Sabiedrība Latvijas zemnieki apsver iespēju rīkot protestus

Latvijā zemnieki apsver iespēju rīkot protestus.