• Airita,
  • Arita,
  • Sofija,
  • Taiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Progresīvs» Briškens sūtīs dzērājus šoferus mainīt uzvedību (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:58, 15.11.2023


Satiksmes ministrija izstrādājusi noteikumus par psiholoģiskās korekcijas veikšanu sodītajiem vadītājiem.


Psihologam būs jāizstāsta viss par attiecībām ar alkoholu.

Noteikumu projekta tiesiskais regulējums tiek piemērots transportlīdzekļu vadītājiem, kuri sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā un kuriem pirmstermiņa veselības pārbaudē nekonstatē alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu, kaitējošu lietošanu vai atkarību, un kuri vēlas atgūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Tādējādi Noteikumu projekts paredz:

-noteikt uzvedības korekcijas programmas organizēšanas un norises kārtību, uzdevumus, saturu un ilgumu personām, kuras sodītas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē un kuram pirmstermiņa veselības pārbaudē nekonstatē alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu, kaitējošu lietošanu vai atkarību;

-noteikt, ka specializētā medicīniskā komisija pēc transportlīdzekļa vadītāja veselības pārbaudes informē transportlīdzekļa vadītāju, ka tas var atgūt transportlīdzekļa vadīšanas tiesības tikai tad, ja ir piedalījies uzvedības korekcijas programmas grupu nodarbībās.

-noteikt, ka informāciju par nepieciešamību apmeklēt uzvedības korekcijas programmas grupu nodarbības, specializētā medicīniskā komisija divu darbdienu laikā ievada transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Tādējādi transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra turētājiem (VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”) būs pieejama informācija, par to, ka persona tiesības var atgūt, ja personai nav medicīnisku pretindikāciju (kas nozīmē, ka tādas ir bijušas un cilvēks ir ārstējies) vai arī informācijas saņemšanas par pabeigtu dalību uzvedības korekcijas programmas grupu nodarbībās. Jānorāda, ka informācija par nepieciešamību personai apmeklēt uzvedības korekcijas programmas grupu nodarbības tiek fiksēta esošajās informācijas sistēmās, bet to pielāgošanai papildu līdzekļu piesaiste nebūs nepieciešama.

2019.gadā gadā Latvijā ceļu satiksmē konstatēti 3730 transportlīdzekļu vadītāji alkohola reibumā, bet transportlīdzekļu vadītāji narkotisko vielu iespaidā bija 222, 2021.gadā konstatēti 3534 transportlīdzekļu vadītāji alkohola reibumā un narkotisko vielu iespaidā - 226. 2022.gadā attiecīgi – 2429 un 164.

2021.gadā vadītāja apliecību atjaunojuši 1768 vadītāji, 2022.gadā - 1548, kuriem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības tikušas atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kārtojot abus eksāmenus ar iemeslu “Atjaunošana ar eksāmenu” un izejot pirmstermiņa veselības pārbaudi. 2020.gada oktobrī 4612 vadītājiem bija liegumi ar aktīvu norīkojumu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, 2021.gadā – 4452 un 2022.gadā - 4359, ziņo vietne mk.gov.lv.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nedēļas nogalē gaidāms silts un lielākoties saulains laiks

Šīs nedēļas nogalē gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+25 grādiem, par dažiem grādiem vēsāks laiks saglabāsies piekrastē, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Neviena makšķerēšanas sezona Latvijā nepaiet bez traumām (+VIDEO)

Slideni krasti, zemē guļoši zari un koka gabali, aiz kuriem var viegli paklupt, - dažādu riska faktoru pie ūdeņiem ir daudz.

Sabiedrība Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.

Sabiedrība Trešdien laikapstākļus nosaka plašs anticiklons

Trešdien Latvijā saule mīsies ar mākoņiem, atsevišķās vietās gaidāms īslaicīgs lietus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī