• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jūras drošība Latvijai «ir zināms izaicinājums», teica Sprūds (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:20, 08.11.2023


Valstij aizsardzības dienestā jāpieņem vēl 450 jaunieši.


Aizsardzības ministrs reģionālajā vizītē apmeklē jūras Liepāju.

"Kritisko infrastruktūru, kas ir uz sauszemes mūsu teritorijā, mēs varam aizstāvēt, un tas ir ļoti skaidri, - sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds ("Progresīviе"). Neejot detaļās, šī infrastruktūra tiek aizsargāta".

"Kas attiecas uz infrastruktūras starpsavienojumiem jūrā, protams, ka tā ir izaicinošākā daļa, jo daļēji tā atrodas brīvi kuģojamos ūdeņos, kuri Baltijas jūrā ir pieejami visiem, - pauž ministrs, - Līdz ar to tas ir zināms izaicinājums, bet tas, kas ir noticis, skaidri pierāda, ka starpsavienojumi ir ļoti nozīmīgi. Informācijas apkopošana, koordinācija starp dažādām institūcijām valsts ietvaros, koordinācija starp institūcijām starpvalstu līmenī, koordinācija arī ar privāto sektoru, jo daudzi starpsavienojumi ir arī privātu kompāniju pārraudzībā, pašlaik ir ļoti svarīga.

Vienlaikus pašlaik skaidri tiek parādīta arī NATO reakcija, ir nosūtīti mīnu kuģi, ir nosūtīti papildu droni, ir nosūtītas arī izlūklidmašīnas. Līdz ar to mēs varam gan daudz aktīvāk monitorēt notiekošo, gan būt klātesoši ar Jūras spēkiem. Es domāju, ka tas tiks turpināts un, iespējams, arī pastiprināts".

Valsts aizsardzības dienestā (VAD) ieviešana, pēc A. Sprūda domām, var atrisināt daudzas problēmas Latvijā.

"Šāds obligātais militārais dienests ir visās reģiona valstīs, un mums noteikti ir jāseko šim piemēram, gan lai stiprinātu savas spējas, gan nodrošinātu karavīru rezerves. Salīdzinot ar citām reģiona valstīm, mēs šo lēmumu esam pieņēmuši salīdzinoši vēlu. Pirmajā iesaukumā, kas sāka dienestu 1.jūlijā, visi bija brīvprātīgie.

Otrajā iesaukumā, kas sāks dienestu 1.janvārī, 150 jaunieši būs brīvprātīgie. Kopumā nākamgad VAD ir jābūt 600 dienējošajiem, tādēļ mums ir jārunā vēl par 450 jauniesaucamajiem. Te ir jāuzsver, ka līdz 1.decembrim joprojām ir atvērta pieteikšanās un mēs joprojām aicinām jauniešus iesaistīties. Tā ir gan patriotisma izpausme, gan mūsu kopīgo aizsardzības spēju stiprināšana, gan prasmju un iemaņu apgūšana, kas noderēs gan valsts aizsardzībā, gan dzīvē kopumā.

Es arī domāju, ka tās visas spējas, kas tagad ienāk mūsu bruņotajos spēkos, ir priekšnosacījums, lai šis dienests būtu kvalitatīvs. Tāpat ir jāturpina attīstīt mūsu infrastruktūra gan priekš VAD, gan pēc tam priekš rezerves karavīriem. Jāakcentē tās lietas, kas jauniešiem varētu būt tikai ieguvums gan tehnoloģiju ziņā, gan savas fiziskās attīstības ziņā, gan arī pēc tam, saņemot atbalstu studijām augstskolās. Skaidrs, ka jāmotivē, lai jaunieši iestātos brīvprātīgi".


 Latvijas militārie ūdenslīdēji piekopj savas darbības baseinā.
Latvijas militārie ūdenslīdēji piekopj savas darbības baseinā.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Kultūra Nākamnedēļ Liepāju gaida dinamisks festivāls (+VIDEO)

Senās uguns nakts akcijas mērķis ir vairot piederību un pievērst uzmanību Baltijas jūrai.

Sabiedrība VVD atgādina par vairākiem nosacījumiem atpūtai pie jūras

Sākoties siltajam laikam, Valsts vides dienests (VVD) un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atgādina, ka jāņem vērā vairāki nosacījumi, īpaši dodoties atpūtā pie jūras, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Sabiedrība Garciemā, Lilastē, Carnikavā, Kalngalē auto novietošana pie jūras būs par maksu

Ādažu novadā no maija līdz oktobrim auto novietošana piejūras stāvlaukumos būs par maksu, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Sabiedrība Karavīri apguvuši dronu operatora specialitāti

Aizsardzības ministrija aicina jauniešus līdz šī gada 15.jūnijam brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestam.