• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vidzemes zēni un meitenes saņem karavīru prasmes (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:04, 06.11.2023


Valsts aizsardzības mācības ir pilnīgi cits formāts, režīms un vide.


Lielākie ieguvumi ir jaunapgūtās prasmes.

Lai gan Valsts izglītības satura centrs valsts aizsardzības mācību kā obligāto priekšmetu skolās plāno iekļaut 2024. gadā, Siguldas novada vidusskolās to jau veiksmīgi īsteno otro mācību gadu. Siguldas novads ir viens no retajiem valstī, kurā pašvaldības dome sadarbībā ar skolu direktoriem rīkojās drosmīgi.

Siguldas novada 10. un 11. klašu skolēni šī mācību kursa laikā jaunsargu instruktoru vadībā apgūst gan teorētiskās zināšanas, gan arī praktiskās nodarbības vienu reizi mēnesī astoņu stundu garumā, ko katra skola nosaka pati. Valsts aizsardzības mācību ietvaros ietilpst pilsoniskā aktivitāte valsts drošības kontekstā, noturība krīzes situācijā un vadībā, kā arī valsts aizsardzības iemaņu apguve, ziņo vietne sigulda.lv.

Papildus tam arī nākamajā vasarā jauniešiem būs iespēja piedalīties nometnē, kurā notiks padziļināta valsts aizsardzības prasmju apgūšana un prakse komandas vadīšanā un līderībā, kā arī sadarbības veidošanā reģionālā un nacionālā līmenī.

“Atšķirībā no vairuma Latvijas skolu prakses, mēs novadā valsts aizsardzības mācību īstenojam obligātā kārtā visiem 10. un 11. klašu skolēniem, iespējams, esam pat vienīgie Latvijā. Prakse rāda, ka tas strādā. Mūsu skola nav saņēmusi nevienu principiālu pretenziju no jauniešiem un viņu vecākiem ne par to, kāpēc tas ir obligāti, ne par pašu konceptu,” stāsta Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Paši jaunieši programmu uztver pozitīvi. Tāpēc, ka valsts aizsardzības mācības ir pilnīgi cits formāts, režīms un vide. Tās ir pārmaiņas no ikdienas – ķīmijas, matemātikas vai fizikas stundām. Reizi mēnesī ar jauniešiem visas dienas garumā strādā jaunsargu instruktori. Praktiskās mācības, kurās Siguldas novada skolēni apgūst militāro topogrāfiju un orientēšanos, aplūko dažādus ieročus, kā arī apgūst izdzīvošanas prasmes un nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, notiek ārpus izglītības iestādes.

Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors pēc sarunām ar skolēniem secina, ka lielākie ieguvumi ir jaunapgūtās prasmes. “Tās ir lietas, kas nav iekļautas vispārizglītojošo skolu programmās. Pilnīgi atšķirīgas no civilās dzīves. Svarīgi piebilst, mēs, Siguldas novada skolas, esam proaktīvas. Līdz ar to mūs neskar politiskas reformas, kas varētu notikt saistībā ar valsts aizsardzības mācību saturu un tā ieviešanu skolās. Mēs savu mājas darbu esam izdarījuši. Tas, ko jau līdz šim esam paveikuši ar pārējiem kolēģiem, skolu direktoriem, ir ļoti pozitīvi no procesu pārvaldības viedokļa,” gandarīts ir R. Kalvāns.

Valsts aizsardzības mācības jau tagad ir apliecinājušas, ka šis ir labs piemērs tam, kā skolu jaunatnei veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, sniedzot iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošās valsts aizsardzības kontekstā.

Svarīgi piebilst, ka valsts aizsardzības mācību apgūstošiem vidusskolēniem pēc programmu absolvēšanas nav obligāti jāsāk militārā karjera.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.