• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šeit ir darbs: karjeras dienās piedalījās vairāk nekā 50 000 jauniešu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:41, 27.10.2023


Skolēni veidoja savu prasmju portfeli, apkopojot nedēļas laikā iegūtās zināšanas un atziņas par prasmēm.


Latvijas jaunatne tiecas pēc augstumiem.

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) organizētajā Karjeras nedēļā, kuras tematika šogad bija "Tavs prasmju portfelis", skolās klātienē un tiešsaistē notikuši vairāk nekā 2000 pasākumu, kuros kopumā iesaistījušies vairāk nekā 50 000 dalībnieku. Karjeras nedēļa norisinājās jau vienpadsmito reizi, un tās laikā, skolēni varēja atklāt un pilnveidot karjerai un dzīvei noderīgas prasmes, savukārt vecāki un pedagogi - saņemt ieteikumus, kā palīdzēt bērniem un jauniešiem karjeras izvēlē.

Nedēļas garumā organizētajos pasākumos uzsvars bija likts uz prasmju nozīmi personīgajā un profesionālajā attīstībā. Dažādās aktivitātēs un pasākumos skolēni izzināja vispārīgās jeb caurviju prasmes, personīgās, digitālās un profesionālās prasmes. Mācībstundās izglītības iespēju un profesiju izzināšanai skolotāji varēja izmantot VIAA izstrādātos materiālus, kas ir pieejami VIAA mājaslapas sadaļā "Karjeras nedēļa 2023".

Karjeras nedēļā notika tiešsaistes diskusija vecākiem un pedagogiem "Konkurētspējīgas prasmes ikvienam", kuru vadīja Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras konsultante un "Karjeras attīstības atbalsta balvas - 2023" laureāte Agnese Metuzāle. Dalībniekiem nodarbības laikā bija iespēja uzzināt par darba tirgū pieprasītākajām prasmēm un piemērotākajām pieejām to pilnveidošanai. Nodarbības ieraksts ar surdotulkojumu ir pieejams VIAA mājaslapas sadaļā "Karjeras nedēļa 2023" un VIAA YouTube kontā.

Vairāk nekā 19 000 dalībnieku visā Latvijā piedalījās "Latvijas skolēnu IT eksāmenā", kurā skolēni varēja pārbaudīt savas zināšanas par digitālo pasauli, IT profesijām un drošību internetā. Papildus IT eksāmenam jauniešiem bija iespēja piedalīties programmēšanas izaicinājumā, kas sniedza iespēju iegūt papildu punktus un lielākas izredzes balvu iegūšanai. IT eksāmena un programmēšanas izaicinājuma rezultāti būs publiski pieejami 7.novembrī IT eksāmena mājaslapā un Tavai karjerai Facebook lapā.

Vienlaikus izglītojoši un motivējoši pasākumi notika Latvijas valstspilsētu un novadu vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs. Karjeras nedēļas laikā skolēni kopā ar skolotājiem viesojās uzņēmumos, apmeklēja profesionālās izglītības iestādes un uzņēma to pārstāvjus savās skolās. Skolēni piedalījās saliedēšanās spēlēs, erudīcijas viktorīnās un interaktīvās diskusijās.

Tā, piemēram, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola organizēja atvērto profesionālo darbnīcu dienu. Skolā viesojās izglītojamie no Valmieras tehnikuma, Valmieras Viestura vidusskolas un Kauguru pamatskolas. Jaunieši kopīgi līdzdarbojās praktiskajās darbnīcās un atklāja savas mākslinieciskās prasmes. Interaktīvā nodarbībā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma audzēkņi iepazīstināja Jēkabpils 3. vidusskolas un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 9. klases ar prasmēm, kuras var iegūt tehnikumā. Arī Rīgas 64. vidusskolā notika radoša aktivitāte - 7. un 8. klašu skolēni iejutās dažādu profesiju tēlos, gatavojot muzikālus priekšnesumus. Savukārt Rēzeknes pilsētas 9. - 12. klašu skolēni piedalījās izglītojošā seminārā "Drošība internetā un medijpratība" par sociālajiem tīkliem un to lietošanas paradumiem.

Karjeras nedēļas noslēgumā skolēni veidoja savu prasmju portfeli, apkopojot nedēļas laikā iegūtās zināšanas un atziņas par prasmēm. Rīgas Austrumu pamatskolas audzēkņi izveidoja ne tikai savus personīgos, bet arī vienotu klases prasmju portfeli, kas ikdienā atgādinās par nepieciešamo prasmju apguvi un pilnveidošanu skolā un ārpus tās. Savukārt Rīgas 74. pamatskolas skolēni, izmantojot Europass platformu, prasmju portfelī pievienoja savu CV un motivācijas vēstuli.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lasiet arī

Ekonomika Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

Ekonomika Eksperts: Latvijas ekonomikā šogad ir gaidāma mērena izaugsme (+VIDEO)

Tomēr pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju.

Sabiedrība Latvijā darbu dabūt joprojām ir grūtāk nekā Lietuvā un Igaunijā (+VIDEO)

Līdz ar Ukrainas kara bēgļu ienākošās plūsmas samazināšanos, arī šis plūsmas pozitīvais efekts uz darbaspēka piedāvājuma dinamiku pakāpeniski izsīkst.

Sabiedrība Aptauja: darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs (+VIDEO)

Tikai 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju, lai dotos strādāt uz ārzemem.