• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Deputātiem tiek piedāvāts konfiscēt svešu īpašumu»

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:08, 26.10.2023

Andris Ērglis


Maskavas nams aicina parlamentāriešus ierasties, lai pārliecinātos, ka ēkas iemītnieki nedarbojas pret Latvijas valsti.



Kā jau tika ziņots, pirms nedēļas Saeima ar ievērojamu balsu vairākumu atbalstīja likumprojekta "Par darbībām ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešamas, lai novērstu valsts drošības apdraudējumu", izskatīšanas uzsākšanu. Likumprojekts pēc būtības paredz t.s. “Maskavas namu” Rīgā konfiskāciju jeb nacionalizāciju, jo namu plāno pārņemt Latvijas valsts īpašumā ar attiecīgo ierakstu Zemesgrāmatā.

Šodien ēkas pašreizējais īpašnieks - "Maskavas pilsētas valsts unitārais uzņēmums "Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs" pārstāvniecība Rīgā, - izplātīja savu paziņojumu, reaģējot uz Latvijas politiķu plāniem.

“Pēc būtības tas ir bezprecedenta solis: deputātiem tiek piedāvāts konfiscēt svešu īpašumu par labu Latvijas valstij politisku iemeslu dēļ, nevis pamatojoties uz tiesas lēmumiem. Konkrētajā gadījumā ir runa par Maskavas valdības īpašuma "Maskavas pilsētas valsts unitārais uzņēmums "Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs" pārstāvniecības Rīgā nacionalizāciju. Jāatzīmē, ka ne pašā likumprojektā, ne tā anotācijā nav minēts neviens Latvijas vai Eiropas Savienības regulējums uz kura pamata notiek svešas mantas konfiskācija. Tas arī ir saprotams - šādu normatīvo aktu nav un tie neeksistē.

Tam ir grūti noticēt, bet tas tā ir: tiesiska valsts, izmantojot tās parlamentu, plāno veikt svešas mantas sagrābšanu un atsavināšanu. Kā minēts likumprojektā, pamatojums - "tā sauktais "Maskavas nams" jau kopš tā izveides brīža tiek izmantots kā atbalsta punkts dažādiem Krievijas Federācijas īstenotiem ietekmes pasākumiem pret Latvijas Republikas interesēm.... Nevienam nav tiesību darboties pret demokrātisku, tiesisku valsti un noliegt tās pastāvēšanu".
Šeit rodas jautājums, kādā veidā Maskavas nams, kā nekustamais īpašums, rīkojas pret demokrātisku un tiesisku valsti un noliedz tās pastāvēšanu? Nekādi pierādījumi netiek sniegti. Var pieņemt, ka ar šādu rīcību likumprojekta autori paši rupji pārkāpj demokrātijas un likumības principus.

Vai tas nozīmē, ka tagad jebkurš privātais īpašums vai īpašums, kas pieder ārvalstīm jebkurā brīdī var tikt konfiscēts pēc Latvijas Republikas Saeimas lēmuma pamatojoties ar to, ka tur it kā pulcējas vai pulcēsies atsevišķas Latvijai "naidīgas" personas un organizācijas? Ar šo lēmumu Saeima rada ļoti bīstamu precedentu. Šis ir signāls visiem investoriem, ka viņu īpašums Latvijā viegli var tikt nacionalizēts politiska lēmuma rezultātā”, - teikts paziņojumā.

Maskavas nama administrācija apgalvo, ka telpās norisinās bērnu rīti, bērnu teātru izrādes divās valodās, darbojas dažādas kultūras biedrības.

“Ja kādam ir aizdomas, ka nevalstisko organizāciju nomātajās telpās notiek pret Latvijas valsti vērsti pasākumi, sapulces, tad, lūdzu, esam atvērti gan deputātiem, gan tiesībsargājošajām iestādēm - nāciet un pārliecinieties vai baumas atbilst reālajai situācijai. Īpaši aicinām Saeimas deputātus Aināru Latkovski un Jāni Dombravu, kuri ir bijuši īpaši aktīvi, publiski izsakot šos absurdos pārmetumus”, - piedāvā Maskavas nama vadība.

Pārstāvniecības administrācija brīdina, ka pašreizējais ēkas īpašnieks izmantos visus tiesiskos mehānismus Latvijā un ārvalstīs, tostarp Eiropas Savienības struktūras, lai apstrīdētu šo nelikumīgo lēmumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VID vadība sākusi klientiem draudzīgas pārmaiņas

Ministru prezidente tikās ar VID ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi un citiem VID vadības pārstāvjiem, kā arī apskatīja VID Klientu apkalpošanas centru, Muitas laboratoriju, Muitas Video kameru centru un iepazinās ar Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) darbu.

Sabiedrība  Rīgas domes deputāts ievēlēts par Ekonomikas politikas komisijas priekšsēdētāju

RK Ekonomikas politikas komisija skata jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas un rūpniecības politiku, ka arī ar uzņēmējdarbību.

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima nolemj «Maskavas namu» pārņemt valsts īpašumā

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai", kas nosaka tā dēvētā "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā.

Sabiedrība Bergmanis: Grūti paredzēt Krievijas atbildes soļus uz likumu par «Maskavas namu»

Ir grūti paredzēt, kādi varētu būt Krievijas atbildes soļi uz Latvijas likumu par "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā, intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis (AS), kura vadītā komisija šodien skatīs minēto likumprojektu.

Ekonomika Banka aicina nesteigties ar «Maskavas nama» pārņemšanu valsts īpašumā

"Rietumu banka" aicina Saeimas deputātus nesteigties ar "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā, jo šī likumprojekta sekas skaršot Latvijas komersantus, kuru aktīvi atrodas Krievijā.

Sabiedrība Valstij «Maskavas nama» pārņemšana īpašumā prasīs ap pusmiljonu eiro gadā

Valsts īpašumā pārņemot ēku "Maskavas nams" Rīgā, Marijas ielā, no budžeta būs nepieciešami aptuveni 495 395 eiro ikgadējām uzturēšanas izmaksām.