• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Solis superbirokrātijas un policejiskas valsts virzienā»

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:00, 12.10.2023

Andris Ērglis


Opozīcijas deputāti pret valdības plāniem ieviest obligāto iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu.



Apvienota saraksta Saeimas deputāti šodien iesnieguši pieprasījumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai, prasot skaidrot obligātās iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas likumprojekta pamatotību un lietderību.

Evikas Siliņas valdības piedāvātās obligātās iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas modelī paredzētie regulējumi draud ar būtisku birokrātijas pieaugumu un sīkumainu iedzīvotāju kontroli.

Lai arī vēlme ierobežot ēnu ekonomiku ir atbalstāma, valdības piedāvātie risinājumi ir nesamērīgi. Tā vietā, lai ierobežotu un apkarotu nodokļu nemaksāšanu nozarēs, kur acīmredzama pelēkas naudas aprite ir mērāma miljonos, valdība izvēlas uzlikt birokrātisku slogu daudziem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Ārkārtīgi pretrunīgi vērtējamie priekšlikumi par nelielu dāvanu deklarēšanu vai ierobežojumi pārskaitījumiem ģimenes locekļu starpā automātiski padarītu par potenciāliem likuma pārkāpējiem un aizdomās turamajiem teju visus Latvijas iedzīvotājus.

Nav atbildes par deklarēšanas praktisku iespējamību visām iedzīvotāju grupām, kā arī nav skaidrs, cik dārgi valstij izmaksās tās ieviešana un kontrole.

"Siliņas valdība izvēlējusies dot sabiedrībai pilnīgi aplamu signālu. Pretēji solītajai birokrātijas samazināšanai tiek veidoti jauni superbirokrātijas mudžekļi, netieši pasakot, ka visus Latvijas cilvēkus uzskata par potenciāliem krāpniekiem un blēžiem. Efektīva ēnu ekonomikas apkarošana prasa kompetenci un apņēmību, šo īpašību acīmredzot valdībai trūkst, tāpēc tā dodas sev tik ierastajā birokratizācijas un pārregulācijas virzienā”, - uzskata AS frakcijas vadītājs Edgars Tavars.

Atgādināsim, ka šo pirmdien Ministra Kabinetā atbalstītājs likumprojekts paredz, ka turpmāk fiziskajām personām gada laikā gūtos ienākumus ir pienākums deklarēt deklarācijā VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS). VID katra gada 1.aprīlī EDS izveidos visām personām deklarācijas sagatavi ar to informāciju, kas ir VID rīcībā.

Nodokļa maksātājs, izmantojot VID EDS, varēs apskatīt deklarācijas sagatavi ar budžetā maksājamo vai atmaksājamo nodokļa apmēru, kā arī iepazīties ar nodokļa piemaksas vai pārmaksas rašanās iemesliem. Nodokļa maksātājs var precizēt un papildināt šajās sagatavēs ietverto informāciju.

VID līdz pēctaksācijas gada 1.jūnijam informēs nodokļu maksātājus, kuriem VID izveidotajā deklarācijas sagatavē ir aprēķināts piemaksājamais nodoklis. Fiziskajām personām deklarācijas iesniegšanas termiņš VID būs vienots - pēctaksācijas gada 1.jūlijs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība IZM vēlas ierobežot stipendiju izsniegšanu studentiem ārvalstīs (+VIDEO)

“Studētgods” galvenokārt paredzēts tiem, kas vēlas studēt mūsu valstī, norāda A.Čakšas resors.

Sabiedrība Jānoliek malā emocijas un jāparūpējas par Rēzeknes domes atlaišanas tiesiskumu

Ir jānoliek malā emocijas un jāparūpējas par Rēzeknes domes atlaišanas tiesiskumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" akcentēja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Sabiedrība Latvijas austrumos gaisa temperatūra šorīt pazeminājās līdz mīnus 6 grādiem

Latvijas austrumos gaisa temperatūra šorīt pazeminājās līdz mīnus 6 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Sabiedrība CVK: Pašreizējā ģeopolitiskā situācija liek cilvēkiem padomāt par nākotni

Pašreizējā ģeopolitiskā situācija liek cilvēkiem padomāt par nākotni un doties uz vēlēšanām aizstāvēt savas intereses, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pieļāva Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Lasiet arī