• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jauno valdību aicina biežāk ieklausīties profesionālajās asociācijās

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:28, 19.09.2023


Latvijas Būvuzņēmēju apvienība (LBA) aicina jauno valdību biežāk ieklausīties profesionālajās asociācijās.


Foto: LETA

Organizācijā pauda, ka līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu, būvniecības nozares uzņēmēji ir definējuši trīs prioritātes - uzlabot nekustamo īpašumu investīciju programmas, risināt kvalificētu būvspeciālistu pieejamības jautājumu, kā arī uzlabot energoefektivitātes projektu ātrumu.

LBA ieskatā šo jautājumu prioritizēšana ministru darba kārtībā ļautu daudz efektīvāk plānot, projektēt, būvēt un pārvaldīt ar būvniecību saistītos procesus, tādējādi augtu valsts ekonomika un attīstība.

Apvienībā norāda, ka, pirmkārt, valdībai ir jāuzlabo publisko nekustamo īpašumu investīciju programma un projektu pārvaldība, nonākot pie ticamas prognozes tuvākajam un nākamajiem diviem gadiem, kā arī būtiski jāuzlabo lielo projektu pārvaldības kompetences pasūtītāju pusē. Tāpat ir vairāk jāpraktizē saimnieciskā izdevīguma princips un zaļie publiskie iepirkumi.

Vienlaikus apvienībā pauž uzskatu, ka plašāk jāpielieto risku vadības sistēmas un cenu indeksācijas metodes, jāsamazina, vismaz īstermiņā, finanšu garantijas, lai vairāk būvuzņēmēju spētu piedalīties jaunos tenderos. Būtiski būtu uzlabot pasūtītāju maksājumu disciplīnu, lai piegādātājiem par paveikto darbu nav jāgaida mēnešiem ilga apmaksa.

Otrkārt, pēc LBA paustā, valdībai ir nepieciešams izstrādāt kvalificētu būvspeciālistu pieejamības plānu 2024.- 2027.gadam, kurā ietverti viesstrādnieku, pārkvalifikācijas, jaunas jauno kadru prakses metožu izmantošanas, pensijas vecuma speciālistu nodarbinātības jautājumi. Tāpat būtu vēlams pārskatīt kvalificēto speciālistu profesionālās pieredzes uzskaites sistēmu.

Darbaroku trūkums būvlaukumos turpina pieaugt, tādēļ kompleksi jādomā par produktivitātes uzlabošanas iespējām, ir jāatsakās no liekā procesos, bet jāfokusējas uz rezultātiem, atzīmē LBA.

Treškārt, apvienībā uzskata, ka valdībai ir jāveido apjomīgākas ēku energoefektivitātes programmas, ietverot privātās mājas, daudzdzīvokļu, publiskās un komercēkas, kurās būtu atbalstīta ne tikai siltināšana, bet arī dziļā renovācija, tostarp ēkas pielāgojot klimata pārmaiņu riskiem. Vienlaikus jāsamazina nevajadzīgā birokrātija ES līdzfinansētos projektos.

LBA valdes priekšsēdētājs Gints Miķelsons norāda, ka būvniecības jautājumi ir vairāku ministriju tiešā kompetencē - Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Satiksmes ministrijas, Klimata un enerģētikas ministrijas redzeslokā - tāpēc apvienība saskata vajadzību pēc daudz ciešāka dialoga ar nozari.

"Esam pārliecināti, ka mūsu trīs izvirzītās prioritātes jaunajai valdībai ir pa spēkam atrisināt. Aicinām jauno valdību biežāk sadzirdēt un ieklausīties nozaru profesionālajās asociācijās," uzsver Miķelsons.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Applūst upju palienes; nākamnedēļ ūdens līmenis pazemināsies

Pēdējo dienu spēcīgo nokrišņu ietekmē upēs turpinās ūdens līmeņa kāpums un plašāk applūst palienes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lasiet arī

Ekonomika Būvniecības nozare piedāvā vienkāršo profesiju pārstāvjiem celt atalgojumu

Latvijas būvuzņēmēji piedāvā mainīt minimālo atalgojumu būvniecībā nodarbinātajiem, palielinot to līdz 930 eiro vai minimālo stundas tarifa likmi līdz 5,60 eiro ar 2024.gada 1.janvāri, bet saglabājot līdzšinējo 780 eiro minimālo atalgojumu profesiju devītās pamatgrupas - vienkāršo profesiju - nodarbinātajiem īslaicīgi līdz 2024.gada 31.decembrim, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Būvuzņēmēju apvienībā (LBA).

Ekonomika Stiprā turbulencē! Tā var teikt par Latvijas būvniecības nozari

Latvijas būvniecības nozare jau vairāk nekā divus gadus darbojas stipras turbulences apstākļos, kas sākotnēji bija saistīts ar Covid-19 pandēmijas globālo ietekmi, savukārt vēlāk ar Krievijas uzsākto militāro agresiju Ukrainā, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā informatīvajā ziņojumā, ar kuru otrdien iepazinās valdība.

Sabiedrība Valdība plāno pirkt Air Baltic obligācijas

Šodien valdības sēdē "airBaltic" ziņoja par aktuālo statusu obligāciju pārfinansēšanas procesā, kurā "airBaltic" piedāvāja arī valdībai iespēju piedalīties vērtspapīru emisijā līdztekus ar starptautiskajiem privātajiem investoriem.

Sabiedrība Par 4 ierēdņiem kļūs vairāk

Analītiskais dienests iekļausies Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamentā.