• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Arī Satversmes aizsardzības birojs paudis vērtējumu par Prigožina nāvi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:13, 25.08.2023


Algotņu grupējuma "Vagner" dibinātāja Jevgeņija Prigožina nāve īstermiņā neatstās būtisku ietekmi uz Krievijas iekšpolitikas un režīma stabilitāti, šādu vērtējumu pauda Satversmes aizsardzības birojs (SAB).


Foto: LETA

Prigožina dumpi izraisījušie apstākļi, proti, situācija frontē, problēmas Krievijas bruņotajos spēkos, Rietumu sankciju ietekme, joprojām pastāv, kas ilgtermiņā palielina jaunu iekšpolitisko saspīlējumu iespējamību, uzskata SAB. Ļoti iespējams, ka Kremlis šo precedentu izmantos, lai turpmāk izvairītos no līdzīga veida eskalācijām.

"Vagner" vadības bojāejai nebūs tūlītējas ietekmes uz karadarbības tālāko attīstības gaitu, jo "Vagner" kaujinieki pamatā vairs neatrodas Ukrainā. Līdzīgi arī Prigožina vadītais dumpis jūnijā neietekmēja Krievijas militārās spējas Ukrainā, jo "Vagner" jau tobrīd koncentrējās uz Bahmutas pamešanu, līdz ar to Krievijas aizsardzības pozīcijās neiesaistījās.

Tāpat SAB vērtējumā, "Vagner" vadības nāve neatstās būtisku ietekmi uz pastāvošo apdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, jo šī brīža situācija uz robežas ir vairāk saistīta ar Baltkrievijas izvērsto hibrīdkaru pret Poliju un Baltijas valstīm, ne "Vagner" klātbūtni.

Atbildot uz jautājumu, vai "Vagner" vadības nāve mazinās hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Latvijas Valsts drošības dienestā (VDD) aģentūrai LETA atzina, ka nav pamata uzskatīt, ka tuvākajā laikā mazināsies hibrīdapdraudējums uz Baltkrievijas un Eiropas Savienības robežas.

VDD skatījumā, Baltkrievijas režīms turpinās Krievijas interesēs izmantot organizētu nelegālo migrāciju, lai uzturētu spiedienu uz Eiropas Savienības ārējo robežu.

Kā ziņots, rīkojumu nogalināt algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, kurš gāja bojā trešdien, nogāžoties lidmašīnai, visticamāk, devis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

ISW piekrīt viedoklim, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanās nenotika nejauši 23.augustā - tieši divus mēnešus pēc dumpja sākuma 23.jūnijā.

Prigožins trešdien gāja bojā, nogāžoties lidmašīnai Krievijas Tveras apgabalā. Katastrofā dzīvību zaudēja visi 10 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, viņu vidū vairāki "Vagner" komandieri.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Sabiedrība Pielaides darbam ar valsts noslēpumu piešķirtas visiem pieteiktajiem deputātiem

Speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu ir piešķirta visiem Saeimmas deputātiem, par kuriem bijuši iesniegti pieprasījumi, informē Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Sabiedrība Iedzīvotājiem liela interese par iespējām strādāt SAB

Kopš Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pagājušā gada novembra vidū savā tīmekļvietnē ieviesa sadaļu par darba iespējām šajā iestādē, interese par to ir bijusi liela.

Sabiedrība SAB pirmo reizi publiski aicina pieteikties darbā potenciālos izlūkus

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pirmo reizi publiski aicinājis pieteikties darbā potenciālos izlūkošanas un pretizlūkošanas speciālistus.

Sabiedrība SAB Mieriņai un visiem ministriem izsniedzis pielaides valsts noslēpumam

Satversmes aizsardzības birojs (SAB), pabeidzot pārbaudes, ir izsniedzis speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu visiem valdības ministriem un Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai (ZZS).