• Ziedonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Veselības digitalizācijas aizkulisēs: aptauju dati kļūs pieejami pētniekiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:27, 19.08.2023


Informācija par mūsu cilvēku analīzēm būs zināma arī ārvalstīs, Veselības ministrija sola datus paturēt anonīmus.


Iekļaujoties Eiropas veselības datu telpā, datu apmaiņa pētniecībai, inovācijām, politikas veidošanai, regulatīvo lēmumu pieņemšanai un pacientu drošībai tiks īstenota arī pārrobežu līmenī, pauž VM.

Neskatoties uz izmaiņām Latvijas valdībā, veselības aprūpes sistēmas pārveide mūsu valstī turpinās.

VS.LV uzzināja par galvenajiem medicīnas digitalizācijas virzieniem, kas var skart katru pacientu.

Plānotie pasākumi paredz sasniegt šādus rezultātus:

-Digitalizācija būtiski samazina “papīra” medicīnisko dokumentu apriti. Pacientam būs elektroniskā veselības karte e-veselībā jeb DigiVes informācijas sistēmā, kas būs galvenā datu krātuve. Veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju informācijas sistēmas būs integrētas ar pacienta elektronisko veselības karti un nodrošinās centralizēti uzkrājamo veselības datu apstrādi strukturētā veidā – gan datu sniegšanu, gan saņemšanu. Ārstniecības personām būs piekļuve visās ārstniecības iestādēs radītajiem digitālajiem pacienta veselības datiem neatkarīgi no pakalpojuma veida (valsts apmaksāts vai maksas pakalpojums);

-Digitālie risinājumi palīdz pacientiem piedalīties savas veselības aprūpē un uzlabo veselības pratību. Pacienti aktīvāk iesaistīsies savas veselības aprūpē, tai skaitā pašiem digitālajā vidē droši pārvaldot savus veselības datus, kuri pēc nepieciešamības un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā būs operatīvi pieejami visām iesaistītajām pusēm. Piekļuve veselības datiem būs iespējama gan pacienta portālā, gan sadarbspējīgās lietotnēs. Uzlabosies pacientu veselības pratība un līdzestība;

-Ārstniecībā un profilaksē izmanto arī attālinātos risinājumus un citas digitālās tehnoloģijas. Tehnoloģiju lietojums ļaus pārskatīt pacienta ceļus. Digitālās tehnoloģijas atvieglos ārstniecības personu ikdienu - dati tiks ievadīti tikai vienu reizi, pacientu novērot un konsultēt varēs arī attālināti. Telemedicīna dos iespējas pacientiem un ārstiem būt mobiliem un elastīgiem;

-Ievērojami pieaug veselības nozares speciālistu izpratne par digitālās veselības risinājumiem. Jebkurš jauninājums ikdienas darbā tiks ieviests kopā ar apmācībām un atbalstu gan ārstniecības personām, gan pacientiem;

Veselības nozares pārvaldība ir datos balstīta. Datus par ārstniecību un pacientu pieredzi būs viegli apkopot un analizēt.

-Dati būs pieejami pētniekiem un politikas veidotājiem drošā veidā. Iekļaujoties Eiropas veselības datu telpā, datu apmaiņa pētniecībai, inovācijām, politikas veidošanai, regulatīvo lēmumu pieņemšanai un pacientu drošībai tiks īstenota arī pārrobežu līmenī;

-Digitālo risinājumu attīstīšanai un uzturēšanai nodrošināts finansējums un cilvēkresursi. Galvenais finansējuma avots stratēģijas īstenošanai ir ES fondu finansējums. Daļa no finansējuma tiks novirzīta Nacionālajam veselības dienestam nepieciešamo speciālistu piesaistei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Rīga stājas spēkā elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi

No šodienas Rīgā stājas spēkā koplietošanas elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi.

Sabiedrība Rīgā norisināsies tradicionālais «Kritiskās masas» velobrauciens

Rīgā šodien norisināsies tradicionālais "Kritiskās masas" velobrauciens, liecina organizatoru sniegtā informācija.

Sabiedrība Latvijā būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos

Šodien, 4.maijā un 6.maijā, būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Lasiet arī

Veselība Vasarā divkāršojies bērnu nelaimes gadījumu skaits

Jūnijā apdrošināšanas sabiedrībā ERGO pieteikts par 60% vairāk bērnu nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību nekā gada aukstajos mēnešos. Arī pērn tieši vasaras brīvlaiks - jūnijs, jūlijs un augusts - bērniem bijis vistraumatiskākais periods. 38% no visiem nelaimes gadījumiem, kas 2022.gadā notikuši ar bērniem, apdrošināšanas atlīdzībām pieteikti šajos mēnešos.

Veselība Notiks partiju sarunas par veselības politikas jautājumiem

Šo ceturtdien plānotas "Jaunās vienotības" (JV) organizētas partiju sarunas par veselības politikas jautājumiem.

Veselība Latvijā sākas nieru veselības nedēļa

Šodien ar devīzi "Noskaidro savu nieru veselību!" sākas ikgadējā Nieru veselības nedēļa, ko organizē Latvijas Nefrologu asociācija un Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS), informē pasākuma rīkotāji.

Veselība Kariņš gaida, kura ministrija palīdzēs veselības aprūpei. Nepiesakās neviena!

Līdz šim neviena ministrija vēl nav pieteikusies pārdalīt savus budžeta līdzekļus par labu veselības aprūpei, trešdien intervijā TV3 atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).