• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nedroša kaimiņvalsts: Latvijā tiks apspriesta situācija Baltkrievijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:31, 05.08.2023


Baltkrievijas Valsts robežas komiteja ir paziņojusi, ka arī 2023.gadā Latvijas valstspiederīgajiem sauszemes robežas šķērsošanas punktos tiks atļauta ieceļošana Baltkrievijā bez vīzas.


Apspiešanas laikā Baltkrievijā gāja bojā daudzi cilvēki.

Nākamnedēļ Latvijā notiks vairāki pasākumi, kas veltīti solidaritātei ar Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību.

9. augustā Latvijas Ārpolitikas institūtā notiks konference "Quo Vadis Belarus?"

Baltkrievu kopiena Latvijā 9.augustā plkst.19 rīkos gājienu no Nacionālās bibliotēkas līdz Brīvības piemineklim, atzīmējot trešo "gadadienu kopš viltotajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām" un vardarbīgās protestu apspiešanas, aģentūru LETA informēja biedrībā "FreeBelarus".

Latvijas baltkrievu apvienības "Supolka" rīkotajā gājienā piedalīsies baltkrievi, kuri pēc 2020.gada augusta protestiem sekojušā vardarbības viļņa raduši patvērumu Latvijā.

Pasākumā aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš atbalsta baltkrievu pilsoniskās sabiedrības centienus dzīvot brīvā, demokrātiskā un eiropeiskā Baltkrievijā bez Krievijas dominances.

9.augusts pasludināts par starptautisko dienu solidaritātei ar Baltkrieviju. Šajā dienā baltkrievi visā pasaulē rīkos akcijas, lai pievērstu uzmanību situācijai Baltkrievijā, atbalstītu baltkrievu brīvprātīgos cīnītājus Ukrainā un palīdzētu politieslodzītajiem un viņu ģimenēm.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2020.gada 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko esot ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Cihanouska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija brīdina Latvijas pilsoņus no ceļošanas uz kaimiņvalsti.

"Ņemot vērā Baltkrievijas teritorijas iesaisti pilna mēroga Krievijas karadarbībā pret Ukrainu, Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku pastiprināto aktivitāti Baltkrievijas teritorijā, ievērojamiem drošības riskiem un šobrīd neprognozējamu drošības situācijas attīstību tuvākajā nākotnē, stingri aicinām neceļot uz Baltkrieviju un Baltkrievijā esošos Latvijas valstspiederīgos pamest valsti", - informē Latvijas Ārlietu ministrijas oficiālā mājaslapa.

Lai arī Baltkrievijas Valsts robežas komiteja ir paziņojusi, ka arī 2023.gadā Latvijas valstspiederīgajiem sauszemes robežas šķērsošanas punktos tiks atļauta ieceļošana Baltkrievijā bez vīzas, Ārlietu ministrijai nav pamata uzskatīt, ka šāds piedāvājums ir veikts humānu apsvērumu vai labu nodomu dēļ. Ministrija vērš uzmanību, ka Latvijas un citi NATO valstu izlūkdienesti publiski ir brīdinājuši par Baltkrievijas specdienestu izvērstajām izlūkošanas un kaimiņvalstu pilsoņu vervēšanas aktivitātēm, radot risku, ka šādas aktivitātes tiks vērtas arī pret Latvijas valstspiederīgajiem. Šādi ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas specdienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos un tā rezultātā arestēti. Atgādinām, ka, tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā, Latvijas iespējas sniegt šādām personām palīdzību būs ļoti ierobežotas.

Arī Valsts drošības dienests (VDD) brīdina Latvijas valstspiederīgos par izlūkošanas riskiem, šķērsojot Baltkrievijas vai Krievijas robežu, un aicina ikvienu, kam jāšķērso minēto valstu robeža, būt uzmanīgam un vērsties VDD.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ceturtdiena būs saulaina un bez nokrišņiem

Ceturtdiena būs saulaina un bez nokrišņiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Sabiedrība Rīgā sāks īstenot CO2 emisiju samazināšanas projektu

No šodienas Rīgas pašvaldība kopā ar vairākām citām Eiropas pilsētām piedalīsies "NetZero Pilot Cities" projektā ar mērķi veicināt CO2 emisiju samazināšanu pilsētā.

Sabiedrība Latvijā sākas līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona

Šodien Latvijā tiek atklāta līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona, kas turpināsies līdz pat ledus uzsalšanai.

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Lasiet arī

Sabiedrība VDD atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt Krieviju un Baltkrieviju

Valsts drošības dienests (VDD) aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju un atgādina par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā.

Pasaule Baltkrievija ievieš ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu

Baltkrievijas valdība ceturtdien nolēma ieviest ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu, atbildot uz Lietuvas lēmumu slēgt divus robežas šķērsošanas punktus, ziņoja "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Baltkrievijas propagandas aģentūru BELTA.

Sabiedrība Vāc parakstus par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju.

Sabiedrība Saeimā vērtēs ieceri liegt Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā atrasties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.