• Aivita,
  • Elfa,
  • Elvita,
  • Krišjānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Banku peļņa palielinās, bet ekonomika buksē» - Saeimas deputāte

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:07, 01.08.2023

Andris Ērglis


Banku sektors pēc "kapitālā remonta" joprojām atgādina iestādes ar policejiskām funkcijām.



Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone (APVIENOTAIS SARAKSTS) aicina valdību rīkoties, lai veicinātu pilnvērtīgu banku iesaisti Latvijas ekonomikā. Viņa mudina kā valdības prioritāti aktualizēt tautsaimniecības kreditēšanu, kontu atvēršanu vietējiem uzņēmējiem un investoriem un lielo banku pakalpojumu maksas pārskatīšanu mazināšanas virzienā, lai šajā jomā varam konkurēt Baltijā, jo bez šo jautājumu sakārtošanas nekāda ekonomiskā transformācija nebūs iespējama.

"Situācija tautsaimniecībā ir ačgārna - banku peļņa palielinās, bet ekonomika buksē. Valdībai steidzami jāsper konkrēti soļi neapmierinošās situācijas risināšanā, piemēram, mazinot "kapitālā remonta" laikā ieviestās banku policejiskās funkcijas, mazinot no 100% uz 50% kreditēšanas noteikto slieksni pret banku pašu kapitālu, piesaistot jaunus tirgus spēlētājus, lai palielinātu konkurenci banku sektorā, vai ieviešot terminēta banku virspeļņas nodokli konkrētu nosacījumu neizpildes gadījumā», - norāda Saeimas komisijas vadītāja.

Linda Matisone uzskata, ka banku sektors pēc "kapitālā remonta" joprojām atgādina iestādes ar policejiskām funkcijām, kas traucē uzņēmējiem attīstīties. Uzņēmējiem un potenciāliem investoriem ir lielas grūtības atvērt kontus Latvijas bankās, tādejādi tie aizplūst uz kaimiņu bankām Lietuvā un Igaunijā, palīdzot sildīt kaimiņu ekonomiku, kamēr paši Latvijā arvien dziļāk atpaliekam. Šos jautājumus nebūs iespējams veiksmīgi atrisināt bez akcentu maiņas Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadības īstenotajā politikā.

Linda Matisone akcentē, ka ir jāatgriež banku sākotnējās funkcijas, kā piemēram, tautsaimniecības kreditēšana, lai bankas palīdzētu uzņēmējdarbībai, nevis to bremzētu. Būtiska ir arī banku apkalpošanas komisijas maksu samazināšana, kas, saskaņā ar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā izskanējušo informāciju, patlaban ir augstākās Baltijas valstīs.

Paralēli tam, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja aicina valdību uzrunāt jaunus potenciālos finanšu tirgus spēlētājus, jo veselīgas konkurences Latvijas banku sektorā tikpat kā nav.

Nemot vērā milzīgo pirmā pusgada peļņu finanšu sektorā un joprojām kūtro kreditēšanu, ir vērts uzsākt diskusiju par virspeļņas nodokli, kā to jau praksē realizējuši mūsu kaimiņi Lietuvā.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā pēc sesijas pārtraukuma plānots aktualizēt kūtrās kreditēšanas un kontu (ne)atvēršanas potenciāliem investoriem jautājumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par seksuālu uzmākšanos draudēs administratīvais sods

Starp seksuālās uzmākšanās viediem deputāti min arī intensīvu skatīšanās uz personas intīmām zonām un seksuālu žestu / darbības demonstrēšanu.

Sabiedrība «Nepārprotama divvalodības veicināšana»

Valsts valodas centra reakcija uz SEPLP ieceri noturēt sabiedriskajā televīzijā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Sabiedrība Saistībā ar pārkāpumiem Kariņa lidojumu lietā ierosināta disciplinārlieta

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu ierosināt disciplinārlietu pret Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Lasiet arī

Ekonomika Ekonomikas lejupslīde turpinās

Visas cerības uz nākamo gadu, kad pakapeniski varētu atsākties ekonomikas izaugsme

Ekonomika SAB: Krievijas ekonomika ir noturīgāka, nekā tas sākotnēji ticis paredzēts

Krievijas gatavību un spēju turpināt karadarbību Ukrainā nedrīkst novērtēt par zemu, jo tās rīcībā vēl joprojām ir nepieciešamie resursi un ievērojamas militārās rezerves, liecina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) sagatavotais informatīvi analītiskais raksts par Krievijas ekonomiku.

Ekonomika Latvijas ekonomika ir atkal nokļuvusi mīnusos

Līdz gada nogalei Latvijas IKP izaugsme gan varētu atgriezties nelielos plusos, taču lielu izaugsmi pagaidām nav pamata gaidīt.

Ekonomika EM: sagaidāms, ka pieaugums darba tirgū turpināsies 3. ceturksnī (+VIDEO)

Latvijas darba tirgū uzlabojumi ir lēnāki nekā kaimiņos