• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siguldas novads vēlas būt draudzīgs bērniem: tiek investēti miljoniem eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 06:27, 11.07.2023


Gleznainā pilsētas apkārtne ir labvēlīga ģimenes dzīvei.


Kopš bērnības Siguldas iedzīvotāji mācās mīlēt savu dzimto zemi.

2022. gads Latvijā iezīmējās ar kritiski zemu dzimstību. Labi, ka valstī ir pašvaldības, kurām rūp demogrāfija. Siguldas novadā ir izveidota noturīga atbalsta programma ģimenēm ar bērniem, kas rosina jaunās ģimenes izvēlēties Siguldas novadu par mājvietu, kur audzināt bērnus, ziņo Līga Sausiņa, Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja.

Siguldas novada pašvaldība jau vairākus gadus piešķir katra novadā deklarētā mazuļa vecākiem vienu no lielākajiem pabalstiem Latvijā, ja abi vecāki ir deklarējušies Siguldas novadā vismaz 12 mēnešus, tas ir, 350 eiro.

Novadā pieaug to ģimeņu skaits, kas audzina trīs un vairāk bērnu. Līdz 2022. gada decembrim statusu “Ģimene, kuras aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu” Siguldas novadā bija saņēmušas vairāk nekā 600 ģimenes.

Ļoti nozīmīgs atbalsts ģimenēm ar bērniem ir pašvaldības apmaksātā ēdināšana novadā deklarētajiem bērniem pirmsskolas izglītības iestādēs un brīvpusdienas skolās līdz 9. klasei, kā arī daudzbērnu, maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu bērniem līdz 12. klasei. 2023. gadā pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēti 1,6 miljoni eiro.

Pašvaldība turpina pilnveidot infrastruktūru, kas nodrošina aktīvās atpūtas iespējas bērniem un jauniešiem āra vidē. Piemēram, Raganā tiks uzstādīti jauni bērnu rotaļu elementi aktīvās atpūtas zonā pie skolas. Inciemā jūlijā tiks atvērta velotrase, kā arī ir plānots uzstādīt jaunus rotaļu elementus pašiem mazākajiem ar iedzīvotājiem kopīgi izvēlētajā vietā.

Jauni aktīvās atpūtas elementi papildinās atpūtas iespējas Mālpils dabas takas cienītājiem. Pakāpeniski tiek nomainīti savu laiku nokalpojušie rotaļu elementi citviet novadā. Jau no aprīļa par vienu no populārākajām atpūtas vietām ir kļuvusi velotrase un skeitparks Raiņa parkā Siguldā. Noslēgumam tuvojas Raiņa parka pārbūves projekta izstrāde.

Novērtējot pašvaldības ieguldījumu ģimeņu atbalstā, Siguldas novada pašvaldība konkursā “Ģimenei draudzīga pašvaldība” ieguva nomināciju “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” Rīgas plānošanas reģionā. Konkursa rezultāts apliecina, ka Siguldas novads ir vieta, kur augt, mācīties un dzīvot, neaizmirstot par kvalitatīvas atpūtas un izklaides iespējām. Novads sniedz plašu izglītības iestāžu piedāvājumu, brīvā laika pavadīšanas iespējas, ko nodrošina pieejamā kultūras un sporta infrastruktūra, kā arī dabas un zaļo zonu tuvums.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Interesanti fakti Dzimstība Latvijā joprojām ir vairāk nekā uz pusi zemāka par mirstību

Šī gada pirmajos trīs mēnešos dzimstības lejupslīde turpinās, un reģistrēti 3154 jaundzimušie - par 267 jeb 7,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, kad piedzima 3421 bērns, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati.

Sabiedrība Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits divos mēnešos sarucis par 3,8%

Latvijā šogad pirmajos divos mēnešos reģistrēti 2079 jaundzimušie, kas ir par 3,8% jeb 82 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.

Sabiedrība Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits janvārī sarucis par 7,9%

Latvijā šogad janvārī reģistrēti 1050 jaundzimušie, kas ir par 7,9% jeb 90 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.

Sabiedrība Dzimstības veicināšanai jābūt pirmajai no visām prioritātēm valstī

Patlaban Latvijā dzimstības rādītāji ir viszemākie pēdējos 10 gados.