• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bērnus Augšdaugavas novadā ēdinās pašvaldība

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
Latgales laiks 11:57, 09.07.2023


2023./24. mācību gadā tiek solīts veselīgs un daudzveidīgs uzturs.


Skolas Latvijā piekopj dažādus uztura modeļus.

Labākā apetīte izglītojamajiem ir tajās skolās, kur tuvumā nav veikalu. Pie šāda secinājuma Lagales skolu vadītāji nonāca, gatavojoties jaunajam mācību gadam.

Šim nolūkam tiek iepirkti nepieciešamie produkti, nodrošinot izglītojamajiem sabalansētu uzturu. Ieviest zviedru galdus, nodrošinot izglītojamajiem ēdiena izvēles iespējas, Augšdaugavas novadā pagaidām netiek plānots. Vecāki, kuru bērni izglītības iestādēs saņem ēdināšanu, par šo pakalpojumu jau šobrīd piemaksā un ar ēdiena kvalitāti un klāstu esot apmierināti, skaidroja novada izpilddirektors Pēteris Dzalbe/

Atšķirībā no Daugavpils, kur izglītojamo ēdināšanai mācību iestādēs tiek piesaistīti privātie uzņēmēji, Augšdaugavas novadā šo pakalpojumu nodrošina pašvaldība.

Ēdināšanas izmaksas novadā svārstās, jo ir dažādas iespējas - ēst tikai zupu vai zupu un otro ēdienu vai zupu, otro ēdienu un launagu. Līdz ar to, atkarībā no izvēlētās ēdienkartes, svārstās arī vecāku līdzmaksājums.

Savukārt Augšdaugavas novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins piebilda, ka vecāki piemaksā daļu tikai par produktu iegādi. Savukārt, atskaitot maksu par produktiem, ēdināšanas kopējās izmaksas veido arī maksa par elektrību, traukiem, mazgāšanas līdzekļiem, amortizācijas maksa par virtuves iekārtām, telpu uzturēšanas izmaksas, virtuves darbinieku darba apmaksa, kā arī citas izmaksas, kas ir pietiekami lielas un svārstās no septiņiem līdz deviņiem eiro par cilvēku.

Patlaban notiek iepirkums produktiem nākamajam termiņam un pagaidām nav zināms, kā inflācija ietekmēs šo procesu. Ir bijušas kompānijas, kas kopš marta mēģinājušas sadārdzināt cenas par piegādātajiem produktiem. Pašvaldība nav gājusi pretī, norādot, ka nav pietiekama pamatojuma, lai produktus iepirktu dārgāk.

Tagad ir vasara, kad produktus iegādājas tikai pirmsskolas izglītības iestādēm. Iepirkums tūlīt beigsies un pašvaldība varēs vērtēt, kāda situācija ir ar pakalpojuma maksu.

Vislabāk bērni ēd tajās skolās, kur tuvumā nav veikalu. Zemgales vidusskolā, kur tuvumā nav veikala, kur bērni atrodas visu dienu, viņi apēd visu un neko neizvēlas. Savukārt, ja blakus ir veikals, izglītojamie nereti tur iepērkas un ēd to, kas viņiem patīk, bet varbūt ne vienmēr ir veselīgs.

Pēc pašvaldības vadītāja domām vecākiem bērnus par ēdināšanas procesu vajadzētu izglītot arī ģimenēs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Lasiet arī

Sabiedrība Pieaug nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ atbrīvoto skolotāju skaits

Nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ kopš šī mācību gada sākuma no amata pienākumu pildīšanas atbrīvoti jau 45 pedagogi, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) apkopotā informācija.

Sabiedrība Kas jādara, lai Jūsu bērns mācītos Jūrmalā (+VIDEO)

Iesniegumu var iesniegt klātienē vai elektroniski.

Sabiedrība Pēc emocionālām debatēm Jūrmalas dome nolemj reorganizēt divas skolas

Pēc emocionālām debatēm Jūrmalas dome ceturtdien pieņēma lēmumu reorganizēt Jaundubultu pamatskolu un Pumpuru vidusskolu, izveidojot jaunu Pumpuru vidusskolu.

Sabiedrība Rīgas dome nolemj likvidēt četras Rīgas pamatskolas

Rīgas dome šodien nolēma likvidēt četras pamatskolas un vienu bērnudārzu, bet vienu vidusskolu pārveidot par pamatskolu.