• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Par Pensionāru federācijas vadītāju atkārtoti ievēlēta Barča

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:13, 27.05.2023


Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) rīkotajā 12.kongresā sestdien par LPF priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēta Aija Barča, aģentūrai LETA uzzināja federācijā.


Foto: LETA

Savukārt par LPF priekšsēdētājas vietnieci atkārtoti ievēlēta Dzintra Žilde, bet par otru vietnieci ievēlēta Vija Brikmane no Siguldas pensionāru apvienības.

Tāpat kongresā ievēlēta valde 19 cilvēku sastāvā, no kuriem puse ir jauni valdes locekļi.

Savukārt Barča aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijā ir vairāk nekā 100 000 pensionāru, kuri joprojām nesaņem piemaksu par darba stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim. Tas attiecas uz senioriem, kuri pensijā ir kopš 2012.gada 1.janvāra.

Jautājums par šīm piemaksām ir iekļauta LPF kongresa rezolūcijā, ko paredzēts nosūtīt Saeimai un valdībai. Piemaksa par darba stāžu ir viena no galvenajām risināmajām prioritātēm, jo ir redzama nevienlīdzība personām, kas iesniegušas dokumentus 2011.gada beigās un 2012.gada sākumā, uzsvēra Barča.

Tāpat LPF iestājas arī par pensiju indeksāciju divreiz gadā, ja inflācija gadā pārsniedz 5%, teica Barča.

Viņa piebilda, ka vēl viens būtisks jautājums ir bāzes pensiju ieviešana - katrs pensionārs saņemtu noteiktu summu no valsts pamatbudžeta plus katrs savu individuāli nopelnīto pensiju. Barča teica, ka šāda sistēma ir ieviesta daudzās valstīs.

Barča sacīja, ka kongresā izskanējuši vēl daudzi priekšlikumi no pensionāru organizācijām, kuri visi tiks apkopoti un iesniegti Saeimai un valdībai.

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), uzrunājot kongresa delegātus, klātesošajiem apliecināja, ka valdībā un parlamentā ir sadzirdēti LPF par svarīgiem atzītie jautājumi - pensiju indeksācijas mehānisma pilnveidošana, piemaksas pie darba stāža atjaunošana un iespējamā bāzes pensijas ieviešana.

Sekmīgai šo jautājumu risināšanai būs nepieciešama cieša parlamenta vadības, atbildīgo komisiju un izpildvaras sadarbība, iesaistot federācijas pārstāvjus, lai kopā atbildīgi līdzsvarotu vajadzības ar iespējām, teica Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka "būtiska un aktuāla valdības un parlamenta dienaskārtības daļa ir sociālie jautājumi, kas cieši sasaucas arī ar senioriem ļoti nozīmīgo veselības aprūpes jomu. Medicīnas pakalpojumu pieejamība, rindu mazināšana, zāļu cenas un, protams, pietiekams finansējums šīm senioriem tik svarīgām lietām ir veselības ministres Līgas Meņģelsones (AS) ikdienas rūpes".

Tāpat Smiltēns uzaicināja pensionāru organizāciju uz Senioru dienu Saeimā, kas, aizsākot jaunu tradīciju, plānota šoruden - 6.oktobrī.

Uz kongresu sanāca pensionāru biedrību ievēlētie delegāti no vairāk nekā 125 organizācijām, kas pārstāv Latvijas valsts senioru intereses.

Kongress norisinājās LPF 30 gadu jubilejas zīmē, un tā ietvaros paredzēts piešķirt organizācijas Vecbiedra Goda nosaukumu virknei federācijas aktīvistu. Tie ir cilvēki, kuri stāvējuši pie federācijas šūpuļa un aktīvi darbojušies un darbojas vēl līdz šim kopš tās pirmsākumiem. Tie ir biedri, kuri tuvojas 90 gadu slieksnim un pat virs šim vecumam.

Pasākuma noslēgumā LPF kongress nāks klajā ar lēmumiem un rezolūciju, kas tiks nosūtīta valdībai un Saeimai.

LPF veidojošo organizāciju pārstāvji uz kongresu pulcējas reizi četros gados.

Kongress norisinājās Rīgā, Latvijas Zinātņu akadēmijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.