• Ina,
  • Ināra,
  • Inārs,
  • Valija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Noskaidrota Latvijas garša + Vietējo produktu TOP 5

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:11, 02.05.2023


Zirņi ar speķi un rupjmaize ar kārtīgu sviesta kārtu - šīs garšu kombinācijas visbiežāk tiek asociētas ar "īsto" Latvijas garšu, tā Rimi veiktajā aptaujā* norāda Latvijas iedzīvotāji. Latviešu nacionālās identitātes neatņemama daļa ir plašais tradicionālo ēdienu un produktu klāsts, tāpēc vairāk nekā puse (53%) aptaujāto norāda, ka tieši vietējo ražotāju produkcijai dos priekšroku, gatavojot svētku maltīti par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas gadadienai, informē lielveikala sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.


Ilustratīvs foto.

Pārliecinošam vairākumam jeb 47% iedzīvotāju Latvija un tai raksturīgā garša asociējas ar zirņiem un speķi. Tikmēr 33% uzskata, ka mūsu nacionālo garšu raksturo rupjmaize ar sviestu, bet 32% aptaujāto nacionālo identitāti meklē speķa pīrādziņos. Savukārt par latviešiem raksturīgāko saldo ēdienu atzīta maizes zupa ar putukrējumu.

Latvijas iedzīvotāji savu patriotisko nostāju pauž arī iepērkoties - 53% Latvijas iedzīvotāju savos ikdienas pārtikas produktu pirkumos, kā arī gatavojot svētku maltītes, priekšroku dod tieši vietējo ražotāju produkcijai. Šo izvēli aptaujātie iedzīvotāji pamato ar to, ka vietējie piena, gaļas produkti, maize, dārzeņi un arī saldumi - tās ir lietas, kas veido Latvijas virtuves pamatu.

"Vietējie produkti un nacionālā virtuve ir būtiska katras nācijas identitātes sastāvdaļa, kas rada māju sajūtu mums pašiem un veido Latvijas tēlu pasaulē. Katrā saimē un katrā virtuvē ir savas tradīcijas, arī ceturtā daļa aptaujāto uzsver, ka to vecāku gatavotais ēdiens veido viņu Latvijas garšu. Tādēļ ir patīkami apzināties, ka latviešu tradicionālie ēdieni tomēr tiek godāti un nodoti no paaudzes paaudzē, kā daļa no Latvijas kultūras mantojuma. Mūsu novērojumi rāda, ka valsts svētku laikā pieaug pieprasījums pēc Latvijā ražotiem un Latvijai raksturīgiem produktiem, piemēram, pircēji iecienījuši tā saukto velveta kūku valsts karoga krāsās, apstiprinot, ka mūsu pircēji piedomā pie tā, lai svētku galds par godu Latvijai tiktu klāts ar gardiem vietējiem produktiem," pastāstīja Inga Bite.

Aptaujas ietvaros noskaidrots arī vietējo produktu TOP 5, kurus iedzīvotāji vēlētos iekļaut Latvijas kultūrvēsturiskajā mantojumā un saglabāt nākamajām paaudzēm. Pirmajā vietā ir Rīgas Melnais balzams, otrajā klasiskie pelēkie zirņi, bet trešajā vietā ierindojas biezpiena sieriņš "Kārums", kam seko "Lāči" rupjmaize un "Laima" šokolādes konfektes. Raksturīgi, ka "Kārums" sieriņu iecienījuši galvenokārt jaunieši, kamēr vecāka gadagājuma respondenti lielāku atbalstu pauž zirņiem ar speķi un Rīgas Melnajam balzamam.

Aptauja par Latvijai raksturīgāko produktu un ēdienu izvēli veikta šī gada aprīlī aptaujājot 1006 Latvijas iedzīvotājus no 18-75 gadu vecumam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valsts prezidents: mums jāmācās dzīvot jaunos apstākļos

Latvijas drošība būs mūsu prioritāte, un mums jāmācās dzīvot jaunos apstākļos, TV24 raidījumā "Dienas personība" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība NBS: Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas aizsardzības sistēmā

Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas drošībā un aizsardzības sistēmā, piektdien intervijā TV3 sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Piektdiena sāksies mākoņaina, bet dienas gaitā laika apstākļi skaidrosies

Piektdiena Latvijā sāksies mākoņaina, bet dienas gaitā laika apstākļi skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks

Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks un gaisa temperatūra sasniegs plus 20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Lasiet arī