• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LGS saņems vairāk nekā 26 miljonu eiro līdzfinansējumu no Eiropas Savienības

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:44, 24.04.2023


VAS "Latvijas gaisa satiksme" (LGS) pagājušajā nedēļā parakstījusi līgumu par 26,263 miljonu eiro Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai, pavēstīja kompānijas pārstāvji.



Līgums parakstīts ar Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūru (CINEA) par ES līdzfinansējuma 50% apmērā piešķiršanu gaisa satiksmes vadības infrastruktūras uzlabošanai un pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. Līdzfinansējums piešķirts jaunā gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai starptautiskajā lidostā "Rīga".

"Tagad, pēc līguma parakstīšanas, varam teikt, ka torņa, kas kalpos gan civilu, gan militāru lidojumu vadīšanai, būvniecības process ir kļuvis neatgriezenisks. Rīgas lidostai būs jauns tornis, kas nodrošinās gan lidostas tālākas attīstības iespējas, gan gaisa satiksmes vadības drošuma līmeņa paaugstināšanu. Tāpat jaunā būve ļaus ieviest modernas tehnoloģijas, tajā skaitā tālvadības torņa "Remote Control Tower" tehnoloģijas citās Latvijas lidostās, un tur vadīt gaisa kuģu kustību no Rīgas," norāda LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

LGS pārstāvji atzīmē, ka jaunais gaisa satiksmes vadības tornis ir viens no lidostas veiksmīgas attīstības priekšnosacījumiem. Gaisa satiksmes vadības infrastruktūras modernizācijas projekts nodrošinās saskaņotu lidostas un LGS infrastruktūras attīstību, civilās un militārās gaisa satiksmes integrāciju, stiprinot civilmilitāro mobilitāti. Torņa tehnoloģiskās iespējas ļaus optimizēt ielidošanas un izlidošanas mijiedarbību, kā arī horizontālo un vertikālo trašu izvietojumu, samazinot degvielas patēriņu, izmešu un trokšņa līmeni un iespēju robežās nodrošinot lidojumu nepārtrauktību. Tādējādi tas būs ieguldījums Eiropas Zaļā kursa mērķu sasniegšanai.

Jaunā gaisa satiksmes vadības torņa projektu pēc uzvaras metu konkursā izstrādāja arhitektu birojs "Arhis arhitekti", kas kā partneri piesaistīja vienu no lielākajām arhitektu, inženieru un interjera dizaina kompānijām ASV un pasaulē "Leo A Daly".

Lidostas "Rīga" gaisa satiksmes vadības tornis, kas tiek izmantots pašlaik, ir būvēts 1973.gadā, un tam ir pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu inženiertehniskie un dizaina risinājumi. Tornis vairs nenodrošina lidostas vajadzības un ierobežo mūsdienīgu un inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu, atzīmē LGS pārstāvj.

2022.gada 12.maijā CINEA izsludināja transporta nozares projektu konkursu CEF līdzfinansējuma saņemšanai ar īpašu nosacījumu - transporta infrastruktūras pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. LGS sagatavoja atbilstošu projekta pieteikumu "Riga Enhanced ATM Infrastructure Development" un, pēc Satiksmes ministrijas un Aizsardzības ministrijas pozitīvo atzinumu saņemšanas, iesniedza projekta pieteikumu CINEA, kas atbalstīja līdzekļu piešķiršanu.

Jau ziņots, ka "Latvijas gaisa satiksme" 2022.gadā vadīja kopumā 194 551 lidojumu, kas ir par 15,3% vairāk nekā 2021.gadā. Tostarp 54 630 lidojumu bija uz un no Rīgas lidostas, kas ir par 41% vairāk nekā 2021.gadā, bet 139 921 lidojums bija tranzītā, kas ir pieaugums par 7,7%.

"Latvijas gaisa satiksme" ir 100% valsts uzņēmums, tā pienākums ir nodrošināt gaisa telpas lietotājus ar aeronavigācijas pakalpojumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.