• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daugavā sasniegts palu maksimālais ūdens līmenis

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:02, 10.04.2023


Daugavā lejpus Daugavpils ūdens līmenis ir sasniedzis šā pavasara augstāko atzīmi, upes augštecē tas turpina pakāpeniski pazemināties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.


Foto: LETA

Krāslavas novadā maksimālais ūdens līmenis tika sasniegts jau piektdien. Piedrujas novērojumu stacijā - uz Latvijas un Baltkrievijas robežas - tas bija 65 centimetrus zemāks nekā iepriekšējos lielajos palos pirms desmit gadiem, Krāslavā ūdens līmenis par 54 centimetriem atpalika no 2013.gada aprīļa rādījuma.

Daugavpilī augstākais ūdens līmenis Daugavā tika reģistrēts naktī uz svētdienu, kad tas sasniedza 7,56 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta, kas ir 38 centimetri zem 2013.gada maksimuma. Pirmdienas rītā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils ir par četriem centimetriem zemāks.

Vaikuļānos, Līksnas pagastā, augstākais ūdens līmenis - 6,86 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes - tika sasniegts svētdien, un pirmdienas rītā tas pazeminājies par vienu centimetru. 2013.gada aprīlī ūdens līmenis šajā vietā bija par 27 centimetriem augstāks.

Pie Jersikas un Jēkabpils ūdens līmenis vēl nepazeminās un pirmdien var pakāpties centimetru augstāk. Pie Jersikas ūdens līmenis Daugavā ir 56 centimetrus zemāks par 2013.gada palu maksimumu, savukārt pie Jēkabpils ūdens līmenis ir 2,82 metrus zemāks nekā šā gada 14.janvārī, kad ledus sastrēguma dēļ pilsētā tika reģistrēti otrie lielākie plūdi novērojumu vēsturē.

Pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām, ūdens līmenis ir 2,3 metrus zemāks nekā šā gada janvāra pirmajā pusē.

Tuvākajās diennaktīs nav gaidāmi plaši un stipri nokrišņi, ūdens līmenis Daugavā lēnām pazemināsies, tomēr ar katru dienu ūdens līmeņa kritums kļūs straujāks.

Sagaidāms, ka vēl aptuveni desmit dienas Daugavas hidroelektrostacijas Latvijā varēs strādāt ar pilnu jaudu.

Iepriekšējos četros mēnešos nokrišņu daudzums Latvijā bija lielāks par normu, un šā gada janvārī un februārī Daugavas hidroelektrostacijas saražoja teju divreiz vairāk elektroenerģijas nekā gadu iepriekš. Sagaidāms, ka martā un aprīlī saražotās elektroenerģijas apjoms būs krietni lielāks.

AS "Augstsprieguma tīkls" dati liecina, ka Lieldienu brīvdienās Daugavas hidroelektrostacijas ģenerē divreiz vairāk, naktīs pat 2,6 reizes vairāk elektroenerģijas nekā Latvija patērē, un liela daļa no saražotās elektrības tiek eksportēta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Apdrošinātāji ievieš krīzes konsultatīvo telefonu

Telefons darbosies darba dienās no 9:00 - 20:00 un pa to būs iespējams saņemt konsultācijas, kā

rīkoties, ja iestājies apdrošināšanas gadījums kustamajam vai nekustamajam īpašumam nesenās

vētras un plūdu izraisīto seku dēļ.

Sabiedrība Rīgā pēc spēcīgajām lietusgāzēm applūdušas ielas, apstājusies tramvaju kustība

Pirmdien pēc spēcīgajām lietusgāzēm Rīgā strādās 11 ūdens atsūknēšanas tehnikas vienības, informēja Rīgas dome.

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Sabiedrība Speciālisti brīdina par katastrofāliem plūdiem Latvijā (+VIDEO)

Zaudējumi laika posmā līdz 2050.gadam atsevišķos gados var sasniegt 8% no IKP.