• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijai ir jābūt spējīgai kavēt pretinieku jau pašā konflikta sākumā - Pudāns

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:41, 13.02.2023


Latvijai jābūt spējīgai dot prettriecienu un kavēt pretinieku maksimāli ātri, jau pašā konflikta sākumā, jo operacionālais ģeogrāfiskais dziļums neļaus veikt ilgstošas operācijas, Aizsardzības ministrijas izveidotajam portālam "sargs.lv" atzinis nākamais Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.


Foto: LETA

Vaicāts, ko Zemessardze var gūt no ukraiņu bargās pieredzes karā pret mūsu kopīgo pretinieku Krieviju, Pudāns norādījis, ka Zemessardze nevarot ielaisties ilgstošā karā, ko būs spiesta darīt Ukraina.

"Mums ir jābūt spējīgiem dot prettriecienu un kavēt pretinieku maksimāli ātri, jau pašā konflikta sākumā. Mūsu operacionālais ģeogrāfiskais dziļums neļaus mums veikt ilgstošas operācijas," norādījis Pudāns.

Zemessardzei esot jāattīsta ne tikai kinētiskās spējas, bet jāspēj efektīvi darboties arī informatīvajā telpā un kibertelpā.

"Tur ir mūsu pienesums - zemessargi, kas ir dažādu profesiju, jomu, sabiedrības slāņu pārstāvji, var dot efektu tieši šajā virzienā. Šobrīd notiek darbs pie informācijas operāciju spēju attīstības, piesaistot tieši zemessargus," norādījis Pudāns.

Pulkveža ieskatā zemessargiem jāstrādā ne tikai kā informatīvās telpas pasīviem novērotājiem, bet arī aktīvi tajā jāiesaistās, lai ietekmētu gan pretinieku, gan sabiedrības domāšanu, un pasargātu zemessargus un karavīrus no pretinieka ietekmes.

"Ietekmēšana nav tikai stāstīšana, bet arī maldināšana. Jāstrādā pie tā, lai efektīvi izmantotu zemessargu kreativitāti, ko pastiprinātu ar mūsu kiberspējām. Tas ir veids, kā varam atgūt iniciatīvu krīzes situācijās. Mēs redzam, cik efektīvi šo līmeni izmanto Ukraina, gan ietekmējot Rietumu sabiedrotos, gan uzturot augstu morāli un kaujas garu savā sabiedrībā un demoralizējot pretinieku," uzsvēris pulkvedis.

Novērojumi no Ukrainas kaujas lauka parādot, ka pretinieks varbūt arī nav tik spējīgs, kādu to bijām iztēlojušies, tomēr jāsaprot, pretinieks spēj adaptēties pēc savām kļūdām un turpināt ilgstošu karu.

"Tāpēc mums ir jāaptur pretinieks jau pašā iebrukuma sākumā un vienlaikus jāgatavojas ilgstošai noturībai kaujas apstākļos. Runa ir ne tikai par nacionālo bruņoto un nebruņoto pretošanos, bet arī mūsu armijas spēju noturēties ilgāk par dažām dienām, spēt saņemt pārapgādi un turpināt kauju," uzsvēris pulkvedis.

Viņaprāt, tiešajā kontaktā ir būtiski palielināt spējas darboties arī dziļajā kaujā un būt gataviem nodrošināt arī savu aizmuguri.

Pudāns atzinis, ka līdz pagājušā gada martam dzīvojis ilūzijās, ka šāda veida karš Latvijā nenotiks, jo tomēr šeit ir Krievijas pilsoņu īpašumi, radinieki, plaša krievvalodīgo kopiena.

"Galvenais Kremļa naratīvs vienmēr ir bijis savu tautiešu aizsardzība. Taču redzot uzbrukumus Kijivai, Harkivai un citām pilsētām, ir skaidrs, ka šie izsludinātie mērķi ir tikai aizsegs pašu Krievijas iedzīvotāju maldināšanai. Mums ir jābūt gataviem arī šādam teroram. Protams, mēs nevaram panākt, ka mūsu teritorijā nenokritīs neviena raķete, taču mēs varam gatavot savu noturību - gan psiholoģisko, gan tehnoloģisko," rezumējis nākamais Zemessardzes komandieris.

Pudāns sestdien atstāja Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandiera amatu. Viņu drīzumā plānots iecelt par Zemessardzes komandieri.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Šobrīd prognozēt Krievijas iebrukumu Baltijas valstīs ir neiespējami (+VIDEO)

Tomēr mums ir jābūt gataviem tam, ka Krievija varētu mēģināt “zibenskara” taktiku vai izvērst ilgtermiņa konfrontāciju.

Sabiedrība RSU militāro ārstu apmācību uzsāks 2024./25.mācību gadā (+VIDEO)

Praktiskās nodarbības notiek simulētā vidē, izmantojot dažāda veida uzdevumu trenažierus un augstas ticamības traumu simulatorus.

Interesanti fakti Pirms 80 gadiem Teherānā Rūzvelts un Čērčils atdeva Baltiju Staļinam (+VIDEO)

Par Baltijas valstu pievienošanu PSRS rīkojams plebiscīts (tautas nobalsošana) nenoteiktā nākotnē, bet ne starptautiskā kontrolē, tā nolēma sabiedroto vadītāji.

Sabiedrība Eksperts: Kara gadījumā Latvijas lidostas būtu viens no galvenajiem mērķiem

Konvencionāla kara gadījumā Latvijas lidostas būtu viens no galvenajiem uzbrukuma mērķiem, un pietiktu ar vienu raķeti, lai skrejceļa izmantošana iedzīvotāju evakuācijai vairs nebūtu iespējama, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Gaisa spēku komandieris Juris Maklakovs.