• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valmieras novadā īpašumiem bez deklarētiem iedzīvotājiem būs lielāks NĪN

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 21:00, 01.01.2023


Valmieras novadā fiziskām personām piederošiem īpašumiem, kuros nebūs deklarēts neviens iedzīvotājs, tiks piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte.



Šodien stājas spēkā grozījumi Valmieras novada pašvaldības saistošajos noteikumos par NĪN piemērošanu novada administratīvajā teritorijā.

Grozījumi nosaka, ka NĪN likme 1,5% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības tiks piemērota fizisku personu īpašumā vai valdījumā esošiem NĪN objektiem - dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šajos objektos dzīvesvietu taksācijas gada 1.janvārī nebūs deklarējusi neviena persona.

Ja taksācijas gada 1.janvārī mājoklī būs deklarēta vismaz viena persona, NĪN likme būs 0,2%-0,6% apmērā no kadastrālās vērtības, kas ir pat 7,5 reizes zemāka, skaidro Valmieras novada pašvaldības finanšu un ekonomikas nodaļas vecākā nodokļu ekonomiste Vita Ievīte.

Ja mājoklī dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai bez vecuma ierobežojuma, NĪN likme ir 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 eiro, 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 56 915 eiro, bet nepārsniedz 106 715 eiro, un 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 eiro.

Saistošo noteikumu grozījumi ir pieņemti, lai samazinātās nodokļa likmes motivētu iedzīvotājus, kuri dzīvo Valmieras novadā, bet nav deklarējuši savu dzīvesvietu, to izdarītu. Savukārt mājokļu izīrētāji būs motivēti dot piekrišanu saviem īrniekiem deklarēt dzīvesvietu īrētajā mājoklī, kā rezultātā tiks veicināta arī mājokļu īres tirgus attīstība, jo Valmieras novadā ir dzīvojamās platības trūkums.

Kopumā tas veicinās pašvaldības ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, līdz ar to pašvaldībai būs vairāk iespēju īstenot iedzīvotājiem nepieciešamos infrastruktūras projektus un attīstīt pakalpojumus, skaidro pašvaldība.

Deklarēt savu dzīvesvietu var bez maksas elektroniski portālā "www.latvija.lv" vai jebkurā no astoņiem Valmieras novadā esošajiem Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem.

Dzīvesvietas deklarēšana klātienē ir maksas pakalpojums, par ko piemērojama valsts nodeva 4,27 eiro par katru personu, ja vien uz konkrēto personu neattiecas kāds no valdības noteiktajiem atvieglojumiem.

Dzīvesvietas deklarēšanas likums nosaka, ka ikvienam cilvēkam ir pienākums deklarēt savu dzīvesvietu Latvijā. Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja pieder šis īpašums, ir noslēgts īres vai nomas līgums, kā arī, ja īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības, tas ir vajadzīgs, lai cilvēks nepieciešamības gadījumā būtu sasniedzams valsts un pašvaldības institūcijām. Tāpēc arī likums paredz, ka dzīvesvietas deklarētājam ir tiesības deklarācijā norādīt dzīvesvietas deklarētāja papildu adresi, minot laikposmu, kurā viņš tajā ir sasniedzams.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.