• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Epidemiologs cer, ka tuvākajā laikā mūs neapdraud bīstamāki Covid-19 paveidi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:16, 06.12.2022


Ir pamats cerēt, ka tuvākajā laikā Latvijas sabiedrību neapdraud jaunu, bīstamāku Covid-19 paveidu veidošanās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.


Foto: LETA

Uz jautājumu, cik liels ir risks, ka pašreiz Latvijas sabiedrībā novērojamais Covid-19 saslimšanu izraisošā vīrusa omikrona paveids varētu modificēties uz kaut ko bīstamāku, epidemiologs atbildēja, ka to nevar izslēgt, tomēr kopumā šis risks nav liels.

Briģis skaidroja, ka sabiedrībā novērotais lielais Covid-19 slimību izraisošā omikrona varianta lipīgums liecina par to, ka tas patlaban dominē, līdz ar to "ir pamats cerēt, ka, iespējams, mums tuvākajā laikā varbūt nedraud jaunas, lielas nepatikšanas". Vienlaikus gan viņš atzīmēja, ka vīruss jebkurā brīdī var mainīt savas īpašības, tāpēc nekādas garantijas dot nav iespējams.

No pašreiz Latvijā novērojamajām saslimstības ar Covid-19 svārstībām profesors nesteidzas izdarīt nekādus secinājumus, jo kopējā saslimstība esot pārāk neliela, tāpēc arī šādām skaitliski nelielām izmaiņām neesot būtiskas nozīmes.

"Pie maziem skaitļiem nelielas svārstības tā īsti neko nesaka, ka tas būtu ļoti bīstami vai draudoši. (..) Pēdējās nedēļas laikā Eiropā kopumā ir nedaudz pieaudzis jauno [Covid-19] gadījumu skaits - par kādiem 5%, bet tas ir ļoti nedaudz, un pie zemas kopējās saslimstības šādi mazi pieaugumi par tendencēm īsti neliecina," skaidroja Briģis.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas pēdējās trīs dienās Latvijā kopumā reģistrēti 719 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par viena ar šo vīrusu inficēta pacienta nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir palielinājies no 294,5 līdz 311,5. Savukārt septiņu dienu kumulatīvais rādītājs samazinājies no 153,2 līdz 147,4 uz 100 000 iedzīvotāju.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma šī slimība Latvijā laboratoriski apstiprināta 965 678 gadījumos. Kopumā līdz šim Latvijā miruši 6103 ar Covid-19 inficēti cilvēki.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakšas ienākumi pērn palielinājušies par 71 439 eiro

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) pērn guvusi ienākumus 112 503 eiro apmērā, kas ir par 71 439 eiro vairāk nekā gadu iepriekš, kad viņa pamatā strādāja par Saeimas deputāti, liecina valsts amatpersonas iesniegtā deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Tiesu ekspertīžu iestāžu reformu piedāvā atlikt vai vispār apturēt

Tieslietu ministrija (TM) piedāvā tiesu ekspertīžu iestāžu reformu atlikt līdz 2027.gada beigām vai apturēt to vispār, jo atbildīgās ministrijas nespēj vienoties par risinājumiem, attiecīgi 2024.gadā neizdosies iekļauties termiņos un īstenot iepriekš plānotos uzdevumus, liecina TM sagatavotā prezentācija Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.

Sabiedrība Rinkēvičs: konkurss uz LIAA direktora amatu noslēdzās mazliet jocīgi

Konkurss uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu noslēdzās "mazliet jocīgi", šādu vērtējumu trešdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Valsts valodas eksāmens varētu būt jākārto vēl 3100 Krievijas pilsoņiem

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Lasiet arī

Veselība Pieaug stacionēto Covid-19 pacientu skaits

Pagājušajā nedēļā Latvijas slimnīcās stacionēti 307 Covid-19 pacienti, kas ir par 35 pacientiem vairāk nekā nedēļu iepriekš, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Profesors: Masveida masku nēsāšana šobrīd nav nepieciešama

Masveida masku nēsāšana, lai pasargātu sevi un apkārtējos no inficēšanās ar Covid-19, šobrīd nav nepieciešama, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Veselība Pieaug mirstība no Covid-19

Pagājušajā nedēļā stacionēti 226 Covid-19 pacienti. Riska grupu pacienti aicināti vakcinēties.

Sabiedrība Infektologs nākamo Covid-19 vilni sagaida pēc pāris mēnešiem

Nākamo Covid-19 izplatības vilni Latvijā var gaidīt pēc pāris mēnešiem, šorīt LTV "Rīta panorāmā" prognozēja infektologs Uga Dumpis.