• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lems par Gaujas plostnieku amata prasmju iekļaušanu UNESCO mantojumā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 11:55, 24.11.2022


Lems par Gaujas plostnieku amata prasmju iekļaušanu UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojumā, aģentūru LETA informēja Siguldas novada pašvaldībā.


Foto: LETA

No 28.novembra līdz 3.decembrim UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma komiteja tiksies Marokā, lai lemtu par 56 pieteikto nomināciju iekļaušanu kādā no nemateriālā mantojuma sarakstiem. Latvija UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajam sarakstam kopā ar piecām valstīm nominējusi plostnieku amata prasmes.

2018.gada nogalē Gaujas plostnieku amata prasmes tika iekļautas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, kurā tiek iekļauti nemateriālā kultūras mantojuma elementi, kurus piesaka kopienas.

Kā skaidro pašvaldībā, Gaujas plostnieku amata prasmes sevī ietver zināšanas par baļķu sagatavošanu, plostu siešanu un pludināšanu pa Gauju, izmantojot upes straumi un labi pazīstot tās plūduma raksturu pavasarī. Lai arī mūsdienās plostniecība ir zaudējusi savu sākotnējo funkciju, lai nodrošinātu plostnieku amata prasmju saglabāšanu, tālāknodošanu un šī nemateriālā kultūras mantojuma ilgtspēju, biedrība "Gaujas plostnieki" ik gadu maija trešajā nedēļā Gaujas krastā netālu no Spicu tilta sien plostu un māca to darīt arī citiem. Nākamajā dienā pēc plosta sasiešanas sākas tā pludināšana pa Gauju līdz ceturtās dienas rītā tas tiek svinīgi "noarts" Gaujas krastā Strenčos un sākas Gaujas plostnieku svētki.

Savukārt Siguldā, pašā Gaujas krastā, pie oficiālās peldvietas, pieejama unikāla ekspozīcija "Gaujas plostnieka stāsts", kas vēsta par šo senu arodu - koku pludināšanu. Tajā vienuviet iespējams iepazīties gan ar koku pludināšanas vēsturi, gan apskatīt īstu astes plosta mājiņu ar tās iedzīvi, kā arī pašam iemēģināt roku plostu siešanā un citās plostnieka arodam raksturīgās nodarbēs.

UNESCO Cilvēces nemateriāla kultūras mantojuma reprezentatīvais saraksts ir izveidots, lai veicinātu izpratni par nemateriālā kultūras mantojuma nozīmību un nodrošinātu vienotu nostāju par to, kādas vērtības un elementus saprot ar šo mantojuma veidu. Pamatojoties uz starptautiski noteiktiem kritērijiem, sarakstā tiek iekļautas izcilākās pasaules liecības par nemateriālā kultūras mantojuma izpausmēm: mutvārdu tradīcijas un izpausmes, tajā skaitā valoda kā mantojuma nesējs, paražas, rituāli, spēles, svētki, tradicionālās amatniecības prasmes un zināšanas par dabu un Visumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rēzeknē izveidota jauna dienesta suņu infrastruktūra (+VIDEO)

VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas dienests tika izveidots 2004.gadā, un šobrīd tur strādā 44 četrkājainie strādnieki.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Sabiedrība Gaisa temperatūra piektdien nepārsniegs +8 grādus

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies vien līdz +2..+8 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā sākta Matīsa ielas seguma atjaunošana

Šonedēļ Rīgā sākti seguma atjaunošanas darbi Matīsa ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Aleksandra Čaka ielai.

Lasiet arī

Interesanti fakti Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojumā iekļautas četras jaunas vērtības

Nemateriālā kultūras mantojuma padomes sēdē 17.oktobrī pieņemts lēmums par četru jaunu vērtību iekļaušanu Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstā.

Kultūra UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma saraksti papildināti ar jaunām vērtībām

UNESCO starptautiskie nemateriālā kultūras mantojuma saraksti papildināti ar jaunām vērtībām, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Linda Ertmane.