• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latgalē Ukrainas bēgļu plūsma ir samazinājusies

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:20, 16.11.2022


Latgales novados Ukrainas bēgļu plūsma ar ziemas tuvošanos nav palielinājusies, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībās.


Foto: LETA

Ludzas novadā atrodas robežšķērsošanas punkti, kur tiek sagaidīti bēgļi, kas caur Krieviju nāk no karadarbības vietām. Pašlaik Ukrainas kara bēgļu plūsma ir samazinājusies, bet jau līdz šim pašvaldība sniegusi palīdzību vairāk nekā 3000 kara bēgļu. Šie cilvēki ceļā pavadījuši no divām diennaktīm līdz pat nedēļai. Pašvaldība viņiem nodrošina ēdināšanu, izmitināšanu, medicīnisko un psiholoģisko palīdzību.

Daļa cilvēku šķērso robežu kājām - Ludzas novada pašvaldība organizē transportu, nodrošina šo personu nogādāšanu pilsētā un sniedz arī informatīvo atbalstu. Bēgļiem tiek izskaidrotas iespējas, palikšanas tiesības Latvijā un Eiropas Savienībā. Lielākā daļa Ukrainas bēgļu pēc ienākšanas Latvijā dodas tālāk uz Eiropas dienvidiem. Daži uzturas Ludzas novadā vien dažas stundas, kāds - mēnesi, kāds piecas - desmit dienas un tad dodas tālāk. Tiem, kas plāno doties tālāk, pašvaldības darbinieki palīdz izveidot maršrutus.

Liela daļa cilvēku ierodas bez jebkādiem naudas līdzekļiem vai ar kartēm, kas netiek pieņemtas bankomātos, vai ar grivnām, un pašvaldība izsniedz sociālos pabalstus. "Palīdzam sakārtot dokumentus, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē - vīzu, uzturēšanās atļauju. Kamēr tiek noformēti dokumenti, palīdzam ar darba meklēšanu personām, kas vēlas palikt mūsu novadā," pauda Ludzas novada pašvaldības pārstāvis Jānis Romancāns.

No pašvaldības puses darbā ar kara bēgļiem tiek iesaistīti cilvēki no klientu apkalpošanas centriem, sociālie darbinieki Zilupē, Kārsavā un Ludzā. Ir nozīmēti koordinatori šim darbam, šoferi, kas dežurē diennakts režīmā un pēc nepieciešamības palīdz aizvest kara bēgļus. Pašvaldībā izveidots kontakttālrunis informatīvā atbalsta un palīdzības sniegšanai.

Daugavpils pašvaldība kopš šī gada pavasara nepārtraukti un aktīvi sniedz atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kuri nonākuši pilsētā patvēruma meklējumos, un bija viena no pirmajām Latvijas pilsētām, kas organizēja ukraiņu bērnu un viņu vecāku transportēšanu un izmitināšanu - marta sākumā pagaidu mājvietu Daugavpilī bija raduši aptuveni 100 jaunie sportisti un viņu ģimenes locekļi.

Astoņu mēnešu laikā Daugavpilī kopumā ir reģistrēti 2104 Ukrainas civiliedzīvotāji, 1458 no viņiem izmitināti ar pašvaldības palīdzību. Daugavpilī pašvaldības rīcībā esošajās telpās tiek izmitināti 325 cilvēki, ir pieejamas vēl desmit brīvas vietas, taču situācija ļoti strauji mainās. Ar to pašvaldības kapacitāte bēgļu uzņemšanā uz šo brīdi ir izsmelta, informēja pašvaldības pārstāve Nataļja Ivanova.

Preiļu novada pašvaldība arī turpmāk savu iespēju robežās ir gatava sniegt atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kuri meklē patvērumu no kara. "Protams, ka arī ziemas aukstumā esam gatavi meklēt risinājumus izmitināšanas iespējām, taču jāsaprot, ka tam būs nepieciešams valsts atbalsts, jo pašvaldība uz savu iniciatīvu un budžetu nespēs to nodrošināt," pašvaldības viedokli aģentūrai LETA pauda sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Pastare.

Līdz šim pašvaldība ļoti veiksmīgi tikusi galā ar bēgļu uzņemšanu, sacīja pašvaldībā. Kopš marta sākuma, kad sākās aktīva plūsma, kopumā pašvaldības koordinatori uz īsāku vai uz ilgāku laiku palīdzējuši vairākiem simtiem, tai skaitā tiem, kuri te ieradušies tranzītā. Pašlaik novadā ir trīs pašvaldības iestādes, kurās izmitina bēgļus (dienesta viesnīcas, skolu internāti), bet esam gandarīti, ka ar neatlaidīgu darbu esam vairākām ģimenēm atraduši arī dzīvokļus/mājas un darbavietas, lai viņiem sniegtu iespējas integrēties. Pašlaik šeit jau ilglaicīgi atrodas apmēram 60-70 cilvēki, kuri gaida iespēju atgriezties dzimtenē, pārējie būtībā vairāk ir tranzītā, līdz ar to bēgļu skaits mainās pa nedēļām.

Kā ziņots, Krievijas karaspēks intensīvi ar raķetēm, droniem un citiem ieročiem uzbrūk Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai. Ziņu aģentūra "Reuters" raksta, ka Eiropas valstīs, tuvojoties ziemai, tiek gaidīts jauns Ukrainas bēgļu pieplūdums.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Lasiet arī

Sabiedrība Bēgļiem nodrošinās mentora un sociālā darbinieka pakalpojumus

Patvēruma meklētājiem un bēgļiem nodrošinās mentora un sociālā darbinieka pakalpojumus, informē Kultūras ministrija.

Pasaule Armēnijā ieradušies jau 42 500 Kalnu Karabahas bēgļu

Kopš Azerbaidžānas 19.septembra zibensofensīvas no Kalnu Karabahas Armēnijā ieradušies 42 500 bēgļu jeb aptuveni trešā daļa Kalnu Karabahas iedzīvotāju, trešdien pavēstīja Armēnijas varasiestādes.

Pasaule Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi

Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi, otrdien paziņojusi Armēnijas valdība.

Pasaule Britu patvēruma piešķiršanas sistēmas izmaksas sasniegušas 4 miljardus mārciņu

Lielbritānijas patvēruma piešķiršanas sistēmas izmaksas gada laikā gandrīz divkāršojušās, sasniedzot 3,97 miljardus sterliņu mārciņu (4,63 miljardus eiro), liecina valdības ceturtdien publiskotie statistikas dati.