• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Savākti 10 000 parakstu par valsts apmaksātas hospisa aprūpes saņemšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:24, 15.11.2022


Sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" savākti jau 10 410 paraksti par valsts apmaksātas hospisa aprūpes saņemšanu Latvijas iedzīvotājiem to pēdējā dzīves posmā, liecina informācija portālā.



Vismaz 10 000 parakstu savākšana ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Labdarības organizācijas "Hospiss LV" vadītāja Ilze Neimane-Nešpora aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka iniciatīvas "Par tiesībām uz cieņpilnu nāvi" mērķis bija panākt, ka valsts nodrošina cieņpilnu nāvi katram Latvijas iedzīvotājam, finansējot smagi slimu, neārstējamu pacientu aprūpi mājās vai hospisa stacionāros, sniedzot prasmīgu veselības un sociālo aprūpi, kas atvieglotu slimības izraisītos simptomus un pēc iespējas saglabātu slimnieka neatkarību un maksimāli ērtus apstākļus dzīves pēdējās nedēļās, mēnešos.

Patlaban Latvijā atšķirībā no citām Eiropas valstīm nav hospisa aprūpes sistēmas. Latvijā ir tikai septiņi paliatīvās aprūpes ārsti un septiņas paliatīvās aprūpes nodaļas, uz kurām Rīgā rinda jāgaida vismaz divus mēnešus. Daudziem pacientiem šī rinda tā arī nepienāk, bet tie, kas sagaidījuši, paliatīvās aprūpes nodaļā var uzturēties septiņas līdz desmit dienas, kuras finansē valsts. Vēlāk, neņemot vērā kritisko veselības stāvokli, cilvēks no nodaļas tiek izrakstīts.

Neimane-Nešpora uzsvēra, ka rezultātā cieš mirstošie cilvēki, jo nesaņem profesionālu hospisa aprūpi, netiek nodrošināta pietiekama medicīniskā uzraudzība. Cieš arī tuvinieki, jo nezina, kā palīdzēt mirstošajam cilvēkam, un ir fiziski un morāli izdeguši no tuvinieka aprūpes 24/7.

Pasaulē ir izveidots paliatīvās un hospisa aprūpes pakalpojuma sniegtās kvalitātes reitings, kurā Latvija nemaz nav iekļauta, taču tajā ir Nigērija, Zimbabve, Urugvaja, Krievija, Baltkrievija un citas valstis. Piemēram, Lietuva šajā reitingā ieņem 10.vietu.

Latvijā 2021.gada 1.oktobrī tika uzsākts Labklājības ministrijas (LM) īstenots pilotprojekts "Hospisa aprūpe mājās pilngadīgām personām un atbalsts viņu ģimenes locekļiem". Pilotprojekta īstenošanas laikā tika aprūpēti 119 mirstoši cilvēki viņu dzīves pēdējā posmā.

Šī gada 31.decembrī pilotprojekts beigsies, un tikko Eiropas Pilsoņu balvu saņēmušā projekta pagarināšanu Labklājības ministrija (LM) nav atbalstījusi, lai gan daudzi jo daudzi mirstoši cilvēki cer uz šāda pakalpojuma saņemšanu, par ko liecina ik dienu saņemtie telefona zvani. Tāpēc nodibinājuma "Hospiss LV" mērķis ir panākt hospisa aprūpes sistēmas ieviešanu Latvijā - hospisa aprūpi mājās, hospisa stacionāra pieejamību un specializētas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vienības, kas ir neatņemams cilvēka dzīves kvalitātes aspekts.

Statistikas dati par 2021.gadu liecina, ka Latvijā ik gadu nomirst aptuveni 29 000 iedzīvotāju, no tiem tikai 10% aiziet mūžībā ātrā nāvē. Tas nozīmē, ka 90% mirstošu cilvēku un līdz ar to arī viņu tuvinieki saskaras ar fiziskām un psiholoģiskām problēmām, jo veselības aprūpes sistēma Latvijā nenodrošina šādu aprūpi.

Pērn Latvijā onkoloģisku slimību dēļ nomira 5752 cilvēki. Vairākums onkoloģijas pacientu piedzīvo milzīgas sāpes, atvērtas, čūlojošas brūces, elpas trūkumu, daudzi nespēj patstāvīgi paēst, līdz ar to viņiem ir nepieciešama speciāla aprūpe.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Politologs: Kariņa lidojumu skandālā reālākais iznākums būtu viņa demisija

Bijušā Ministru prezidenta, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) avioreisu skandālā reālākais iznākums būtu viņa demisija, taču tam vajadzēja notikt jau laicīgi, un tādā gadījumā "Jaunā vienotība" (JV) tagad būtu daudz labākā pozīcijā, intervijā Latvijas Radio sacīja politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Sabiedrība Makrons vēlas jaunu un atbildīgāku ES un «Mercosur» tirdzniecības vienošanos

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien vizītē Brazīlijā noraidījis plānoto brīvās tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un Dienvidamerikas ekonomisko aliansi "Mercosur" tā pašreizējā formā.

Sabiedrība Līdz ar vasarīgu siltumu Lieldienās iespējams pērkona negaiss

Atbilstoši pašreizējām prognozēm gan Pirmajās, gan Otrajās Lieldienās gaisa temperatūra Latvijā sasniegs +20 grādus un vietām dārdēs pērkons.

Sabiedrība Plānota Siliņas un Kariņa tikšanās par lidojumu skandālu

Šodien plānota Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) tikšanās ar bijušo premjeru, pašreizējo ārlietu ministru Krišjāni Kariņu (JV) par situāciju saistībā ar privāto avioreisu skandālu.

Lasiet arī

Sabiedrība Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt dzīvesvietā

Valdība otrdien, 20.februārī, apstiprināja Paliatīvās aprūpes noteikumus, kas nosaka kārtību paliatīvās aprūpes organizēšanai, saņemšanai un finansēšanai, lai nodrošinātu jauna pakalpojuma - paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ieviešanu.

Veselība Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Iedzīvotāji kā svarīgākās problēmas valstī izceļ inflāciju un veselības aprūpi

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko problēmu valstī uzskata cenu pieaugumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina "Eirobarometra" 2023.gada rudens aptauja.

Sabiedrība Paplašina valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu

Šogad tiks paplašināts valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāsts, paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību.