Valsts prezidents: Politiskajām partijām no saņemtā valsts finansējuma varētu noteikt daļu, kas obligāti jāatlicina kompetences celšanai

Sabiedrība
LETA 23:51, 16.05.2022 0

Rīga, 16.maijs, LETA. Politiskajām partijām no saņemtā valsts finansējuma varētu noteikt daļu, kas obligāti  jāatlicina kompetences celšanai, intervijā Latvijas Televīzijai norādīja Valsts prezidents Egils Levits.



Rīga, 16.maijs, LETA. Politiskajām partijām no saņemtā valsts finansējuma varētu noteikt daļu, kas obligāti  jāatlicina kompetences celšanai, intervijā Latvijas Televīzijai norādīja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidents pauda, ka partijām būtu jārīko iekšējie semināri par, piemēram, enerģētikas nozares aktualitātēm vai ārpolitikas jautājumiem, kas stiprinātu partijas kompetenci dažādās jomās. Tāpat šādā veidā varētu nodarboties arī ar vēlētāju informēšanu.

"Ir nepieciešami smalkāki mehānismi, lai motivētu partijas darboties, teiksim, tieši tā, kā partijām būtu jādarbojas, bet formalizēti. Tāpēc es atbalstītu arī tādus risinājumus, kas paredz vienu daļu no šīs partijas darbības, kas ir iezīmēta, konkrēti iezīmēt, teiksim, partijas kompetences stiprināšanai. Tam ir jāparādās atskaitēs," sacīja Levits.

Tāpat, Valsts prezidenta ieskatā, būtu jāstiprina arī sistēma par politisko partiju atskaitīšanos par iztērēto valsts finansējumu, šādu nosacījumu formalizējot.

Levits gan skaidroja, ka patlaban nesaredz iespēju, ka likumā šādas prasības varētu tikt nostiprinātas jau šī Saeimas sasaukuma laikā, ņemot vērā, ka iepriekš diskusijās ar partiju pārstāvjiem ar lielu entuziasmu viņš nebija saskāries. Vienlaikus viņš pauda, ka pie politiskajiem spēkiem ar šāda veida grozījumiem viņš varētu vērsties nākamā sasaukuma laikā.

Valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajai partijai vai partiju apvienībai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju.

Politiskās partijas tām piešķirto valsts budžeta finansējumu drīkst izlietot trim mērķu grupām - politiskās partijas biroja un darbinieku uzturēšanai, politiskās partijas darbības saturiskai nodrošināšanai,piemēram, semināriem, kongresiem, konferencēm, pētniecības darbiem, aptaujām, jauniešu organizācijas pasākumiem, konsultācijām un politiskās partijas komunikācijai ar sabiedrību, tostarp politiskajai aģitācijai. Vienai mērķu grupai drīkst izlietot ne vairāk kā 60% no attiecīgajā gadā saņemtā valsts budžeta finansējuma.

Saskaņā ar 13. Saeimas vēlēšanu rezultātiem valsts budžeta finansējumu no 2019.gada līdz 2022.gadam ir tiesīgas saņemt desmit politiskās partijas un to apvienības. Valsts budžeta finansējums politiskajām partijām un to apvienībām 2022.gadā ir 4 615 906 eiro, liecina informācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Lasiet arī

Sports Latvijas U-18 hokejisti pasaules čempionātā piekāpjas amerikāņiem (VIDEO)

Latvijas U-18 vīriešu hokeja izlase svētdien Espo pasaules U-18 čempionāta trešajā mačā piedzīvoja neveiksmi.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Kriminālziņas Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa, informēja Valsts policijā.