Ukrainas bēglēm Latvijā būs tiesības uz valsts apmaksātu abortu

Sabiedrība
LETA 19:46, 21.04.2022 0

Ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušo informāciju par seksuālās vardarbības gadījumiem Krievijas veiktā kara plosītajā Ukrainā, Saeima šodien ukraiņu bēgļiem Latvijā piešķīra tiesības saņemt valsts apmaksātu grūtniecības pārtraukšanu un ar to saistītos veselības aprūpes pakalpojumus.

 
Foto: LETA

Sākotnējo piedāvājumu grozījumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā virzīja Veselības ministrija (VM), reizē Saeima šodien pieņēma līdzīgus grozījumus šajā likumā, ko sagatavoja Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Likuma anotācijā noteikts, ka patlaban Latvijā ne visas stacionārās ārstniecības iestādēs tiek sniegti grūtniecības pārtraukšanas pakalpojumi, līdz to pakalpojuma savlaicīga saņemšana var būt apgrūtināta.

Attiecīgi, lai vienkāršotu un paātrinātu pieejamību grūtniecības pārtraukšanas pakalpojuma saņemšanai kara laikā seksuālā vardarbībā cietušajām Ukrainas civiliedzīvotājām, noteikts, ka grūtniecību varēs pārtraukt ne tikai ārstniecības iestādes stacionārā nodaļā, bet arī dienas stacionārā.

Uz Ukrainas civiliedzīvotājiem netiks attiecināta norma, kas paredz, ka grūtniecības pārtraukšanu drīkst veikt ne agrāk kā 72 stundas pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas.

Grūtniecības pārtraukšanai nebūs nepieciešama tiesībaizsardzības iestādes izsniegta izziņa un ārstu konsilija apstiprinājums.

Anotācijā norādīts, ka plānots, ka vienuviet tiks nodrošināta gan ginekoloģiska konsultācija, gan grūtniecības pārtraukšanas manipulācija.

LETA jau rakstīja, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ uz Eiropu, tostarp Latviju, veidojas bēgļu straumes - Ukrainu ir pametuši vairāk nekā četri miljoni cilvēki, no kuriem Latvijā nonākuši pāris desmiti tūkstošu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta

Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Sabiedrība Skandāls Saeimā: deputāti sastrīdas, apspriežot padomju laika deportācijas

Saeimas sēdē atsevišķi deputāti šodien izpelnījās aizrādījumus par neatbilstošu izteikšanos saistībā ar padomju okupācijas laikā Latvijā veiktajām iedzīvotāju deportācijām jeb izsūtīšanām.

Sabiedrība Latvijā kļūs vēsākas, jaunnedēļ iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Sabiedrība  Vārda brīvības ierobežojumi rada nelaimīgas sabiedrības

Svinot pasaules preses brīvības dienu, ko ik gadu atzīmē 3.maijā, eksperti aicina būt modriem un atcerēties, ka preses brīvībai ir būtiska loma iekļaujošas sabiedrības veidošanā un demokārtijas stiprināšanā.

Lasiet arī

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Pasaule Eiropā patvēruma meklētāju skaits pērn bijis lielākais septiņos gados

Eiropā patvēruma meklētāju skaits pērn bijis lielākais pēdējos septiņos gados, pārsniedzot 1,1 miljonu cilvēku, trešdien paziņojusi Eiropas Savienība (ES).

Sabiedrība SIF: Latvija turpina aktīvi palīdzēt Ukrainas pilsoņiem mūsu valstī (+VIDEO)

Līdz 2023.gada nogalei izsniegtas 234 572 pārtikas un pamata materiālā atbalsta pakas.

Pasaule Gazas joslu caur Rafāhu pamet pirmie ārzemnieki

Vairāki simti ārzemju pasu īpašnieku un ievainoto trešdien sāka pamest Gazas joslu, caur Rafāhas robežpunktu dodoties uz Ēģipti, novēroja ziņu aģentūras AFP korespondenti.