• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ASV Ziemeļkarolīnas štats aizliedz abortus pēc 12.nedēļas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:33, 17.05.2023


ASV Ziemeļkarolīnas štata likumdevēju sapulces deputāti no Republikāņu partijas pārvarējuši gubernatora Roja Kūpera veto likumam, kas paredz aizliegt abortus pēc 12.grūtniecības nedēļas.



Likums aizliedz izvēles abortus pēc pirmā grūtniecības trimestra, izņemot gadījumus, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas un incesta rezultātā, ja auglim ir dzīvi ierobežojošas anomālijas vai medicīniskas ārkārtas situācijās.

Republikāņi varēja pārvarēt gubernatora veto, jo viņiem ir trīs piektdaļu vairākums abās Ģenerālās Asamblejas palātās.

Likums abās palātās maija sākumā tika pieņemts nepilnu 48 stundu laikā.

Baltais nams paziņoja, ka likums "kaitēs pacientiem un apdraudēs ārstus, kas sniedz pamataprūpi", kā arī atkārtoti aicināja ASV Kongresu nacionālā līmenī garantēt tiesības uz piekļuvi abortam.

Likums arī paredz, ka ārstam ir jābūt klāt, kad paciente saņem abortu izraisošus medikamentus, kā arī nosaka, ka 72 stundas pirms procedūras jānotiek klātienes konsultācijai ar ārstu.

Tas apgrūtinās sievietēm no citiem štatiem, kuros ir vēl stingrāki aborta likumi, doties uz Ziemeļkarolīnu, lai izbeigtu nevēlamu grūtniecību.

Pēc tam, kad ASV Augstākā tiesa pērn jūnijā atcēla vēsturisko spriedumu lietā Ro pret Veidu, ar kuru nacionālā līmenī tika garantētas tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, gandrīz pilnīgs aborta aizliegums ir noteikts jau 14 pavalstīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Kolumbija izraida Argentīnas diplomātus tās prezidenta izteikumu dēļ

Kolumbija trešdien paziņoja, ka ir likusi izraidīt Argentīnas diplomātus pēc tam, kad Argentīnas prezidents Havjers Milejs nosauca Kolumbijas prezidentu Gustavo Petro par "teroristu" un "slepkavu".

Pasaule Budapeštā tūkstoši piedalījušies protestā pret Orbāna valdību

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā otrdienas vakarā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret premjerministra Viktora Orbāna valdību.

Pasaule Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule Eksperts: Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi

Turpmākajos gados Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi un tām būs nepieciešams apjomīgs NATO sabiedroto atbalsts, trešdien Valsts kancelejas organizētajā diskusijā "Latvijas 20 gadi NATO un ES" uzsvēra Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Lasiet arī

Pasaule Baltimorā sagruvis tilts; tajā ietriecies konteinerkuģis (+VIDEO)

Baltimorā kuģis ietriecies Frānsisa Skota Kī tiltā, kas sagruvis, ziņo ASV mediji.

Pasaule Laikraksts: Asanžs var noslēgt vienošanos ar ASV Tieslietu ministriju

Tīmekļa projekta "Wikileaks" dibinātājs Džūljens Asanžs, kas šobrīd atrodas cietumā Lielbritānijā, varētu noslēgt vienošanos ar ASV Tieslietu ministriju, vēsta laikraksts "Wall Street Journal".

Sabiedrība ASV savu klātbūtni Baltijas valstīs rotācijas kārtībā uzskata par pietiekamu

Savienotās Valstis uzskata, ka to karaspēka klātbūtne Baltijas valstīs uz rotācijas pamatiem ir atbilstoša Vašingtonas saistībām pret sabiedrotajiem NATO, ceturtdien preses konferencē paziņoja ASV vēstniece NATO Džuljena Smita.