• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tiesībsargam pērn visbiežāk sūdzējušies par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:36, 19.04.2022


Latvijas iedzīvotāji tiesībsargam pērn visbiežāk sūdzējušies par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā - pērn Tiesībsarga birojs saņēma 28 rakstveida iesniegumus un 96 elektroniskās vēstules par šiem jautājumiem, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja tiesībsargs Juris Jansons.


Foto: LETA

Iedzīvotāji vērsušies pie tiesībsarga ar lūgumiem skaidrot un pamatot gan dažādus valdības pieņemtos lēmumus, gan arī vēl tikai ieceres un politiķu individuālos paziņojumus saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

Tiesībsargs vērtēja, ka "valdības ilgstoši gaidošā nostāja", pieņemot lēmumus Covid-19 pandēmijas ierobežošanā, negatīvi ietekmēja epidemioloģisko situāciju Latvijā.

Iedzīvotāji pie tiesībsarga vērsušies arī par tādiem jautājumiem kā ienākumu nepietiekamība pamatvajadzību nodrošināšanai un medikamentu un nepieciešamo preču iegādei, kā arī paužot neapmierinātību par, viņuprāt, netaisnībām vecuma pensijas aprēķinā.

Tiesībsargs kā aktuālu tēmu uzsvēra cilvēku ar invaliditāti ikdienas dzīves atvieglošanu un infrastruktūras pieejamības uzlabošanu. Jansons izcēla jauno asistenta pakalpojuma modeli, kuru tiesībsargs uzskata par pozitīvi vērtējamu, lai gan pakalpojumu būtu nepieciešams pilnveidot, lai pienācīgā apmērā to saņemtu arī cilvēki, kas nav iesaistīti valdības noteiktajās regulārajās aktivitātēs, tomēr viņi vēlas saglabāt aktīvu dzīvesveidu savu spēju robežās.

Arī saspīlējums uz Baltkrievijas-Latvijas robežas bijusi Tiesībsarga biroja uzmanības lokā esoša problēma. Jansons uzsvēra, ka ir nepieciešams uzturēt balansu starp palīdzēšanu bēgļiem un Latvijas sabiedrības drošības uzturēšanu. Viņaprāt, ir nepieciešams izvērtēt katra bēgļa individuālo situāciju, jo tieši tā varēs pēc iespējas objektīvāk izvērtēt, vai bēglim ir nepieciešami dažādi atbalsta mehānismi.

Jansons pastāstīja, ka pērn audzis iesniegumu skaits par bērnu tiesību pārkāpumiem, tostarp Covid-19 pandēmijas dēļ. Joprojām esot svarīgi nodrošināt bērnu drošību vairākās jomās, piemēram, pandēmijā, vecāku šķiršanās gadījumā, vardarbības situācijās un citās jomās. Jansons uzsvēra, ka būtu jāuzlabo bērnu tiesību aizsardzība reģionu sociālajos dienestos un bāriņtiesās.

Tiesībsargs izcēla, ka būtiska problēma ir psihiatru trūkums darba tirgū. Jansons skaidroja, ka valsts nodrošinātais atalgojums šajā profesijā neesot pietiekams, lai motivētu cilvēkus 14 gadus mācīties, turklāt esot salīdzinoši mazs nodrošināto psihiatru rezidentūras vietu skaits. Problēmu sarežģījot arī fakts, ka daudzi pieaugušie un bērni, kuriem ir nepieciešama psihiatra palīdzība, nespēj samaksāt par šo pakalpojumu.

Tiesībsargs aicināja amatpersonas meklēt veidu, kā labāk informēt un uzrunāt sabiedrību. Jansons uzsvēra, ka korekta sabiedrības informēšana ir tās izglītošana, tāpēc ir nepieciešams daudz skaidrāk un biežāk informēt sabiedrību par dažādiem notikumiem.

Parlamentu ar pilnu tiesībsarga ziņojumu plānots iepazīstināt sēdē 21.aprīlī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kariņam atjaunots Saeimas deputāta mandāts

Bijušajam ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) pēc demisijas šodien tika atjaunots Saeimas deputāta mandāts.

Sabiedrība Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu

Svētdien, 28.aprīlī, Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu, informēja pašvaldības siltumražošanas uzņēmums SIA "MS siltums".

Sabiedrība Kampars Kadžuļa pārmetumus sauc par absurdiem un nepatiesiem

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumi, ka "Vienotības" politiķi centušies ietekmēt balsu skaitīšanas rezultātus 2014.gada Saeimas vēlēšanās, ir absurdi un nepatiesi, paziņoja bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Sabiedrība Motosezonas atklāšanas laikā Rīgā gaidāmi satiksmes ierobežojumi

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu.

Lasiet arī

Sabiedrība Tiesībsargs: Ja ievērotu noteikto, Jēkabpils traģēdija nebūtu notikusi

Pašlaik normatīvais regulējums ir pietiekams, lai tādi traģiski gadījumi kā, piemēram, Jēkabpilī nenotiktu, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica tiesībsargs Juris Jansons.

Sabiedrība Būtiski pieaudzis VDD lūgumu skaits tiesībsargam vērtēt iedzīvotāju izteikumus

Pērn būtiski pieaudzis Valsts drošības dienesta (VDD) lūgumu skaits tiesībsargam vērtēt materiālus, kas saistīti ar vārda brīvības robežu noteikšanu iedzīvotāju izteikumos, liecina tiesībsarga ziņojums par 2022.gadu.

Sabiedrība Jāgaida garās rindās salā! Aicina uzlabot PMLP pakalpojumu pieejamību

Tiesībsargs aicina Iekšlietu ministriju (IeM) steidzami uzlabot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pamatpakalpojumu pieejamību, aģentūru LETA informēja tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.

Sabiedrība Tiesībsargs aicina valdību pārskatīt valsts sociālos pabalstus

Tiesībsargs Juris Jansons aicina valdību rīkoties atbilstoši pašas noteiktajiem kritērijiem un pārskatīt valsts sociālos pabalstus, aģentūrai LETA pavēstīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.