• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā pēdējā gada laikā ienākumi sarukuši 21,7% mājsaimniecību

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:36, 23.03.2022


Latvijā pēdējā gada laikā ienākumi sarukuši 21,7% mājsaimniecību, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2021.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem dati.



Vienlaikus 59,8% mājsaimniecību pēdējā gada laikā ienākumi nav mainījušies, savukārt 18,5% mājsaimniecību ienākumi ir palielinājušies.

Pēc statistikas pārvaldē minētā, gan pozitīvās, gan negatīvās ienākumu izmaiņas ir izteiktākas pilsētās - 20,2% pilsētās dzīvojušo mājsaimniecības norādījušas uz ienākumu palielinājumu, kamēr laukos šādu atbildi snieguši 14,3% mājsaimniecību, savukārt uz ienākumu samazinājumu norādījuši 23,2% pilsētu mājsaimniecību un 18% lauku mājsaimniecību.

Vienlaikus statistikas pārvaldē norāda, ka Rīgā 26,1% mājsaimniecību norādījušas uz ienākumu pieaugumu pēdējā gada laikā, bet 28% - uz samazinājumu.

Runājot par ienākumiem nākamajos 12 mēnešos, 76,6% mājsaimniecību prognozē, ka viņu kopējie ienākumi nemainīsies, 16,7% uzskata, ka ienākumi pieaugs, bet 6,8% sagaida ienākumu samazināšanos.

Aptaujā 19% pilsētu mājsaimniecību (Rīgā 27,2%) un 11,1% lauku mājsaimniecību sagaida, ka nākamajos 12 mēnešos ienākumi pieaugs, bet ienākumu nemainīgumu sagaida 74,2% pilsētu mājsaimniecību (Rīgā 65,1%) un 82,3% lauku mājsaimniecību.

Statistikas pārvaldē min, ka 56,1% mājsaimniecību, kas norādīja uz ienākumu samazinājumu pēdējo 12 mēnešu laikā, kā galveno iemeslu atzīmējuši saīsinātu darbalaiku, samazinātu atalgojumu, paliekot tajā pašā darbavietā, kā arī pašnodarbinātības samazinājumu ne pēc savas iniciatīvas. Savukārt 29,1% mājsaimniecību kā ienākumu samazinājuma iemeslu minējušas darba zaudēšanu, bezdarbu, kā arī uzņēmuma bankrotēšanu.

Vienlaikus mājsaimniecību ienākumu palielināšanos galvenokārt - 55,3% - gadījumu, noteica sociālo pabalstu kāpums, kas var būt skaidrojams ar valsts atbalsta pasākumiem ģimenēm ar bērniem un senioriem Covid-19 pandēmijas laikā. Visvairāk šādas atbildes snieguši vienatnē dzīvojošie seniori jeb iedzīvotāji vecumā no 65 gadiem (76%) un zemāku ienākumu mājsaimniecības (pirmās ienākumu kvintiļu grupas - 69% un otrās ienākumu kvintiļu grupas mājsaimniecības - 68,2%.

Savukārt kā otro un trešo izplatītāko ienākumu palielināšanas iemeslu mājsaimniecības minējušas algas indeksāciju (15,6%) un pagarinātu darba laiku/ palielinātu atalgojumu tajā pašā darbavietā (11,5%).

2021.gadā dati ir iegūti no 6500 mājsaimniecību un 11 700 personu atbildēm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Sabiedrība Miris kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

80 gadu vecumā mūžībā devies kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs, 5. un 6.Saeimas deputāts Alfreds Čepānis, informē parlamentā.

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Lasiet arī

Ekonomika Bitcoin kurss pārsniedz 72 000 dolāru

Kriptovalūtas "Bitcoin" kurss pirmdien atkal uzstādījis jaunu rekordu, pirmo reizi pārsniedzot 72 000 ASV dolāru robežu.

Ekonomika Vienojas pārdalīt 663 miljonus eiro no ES fondiem

Eiropas Savienības (ES) fondu tematiskās komiteja atbalstījusi rosināto finanšu investīciju pārdali 662,8 miljonu eiro apmērā, saglabājot katras ministrijas kopējā investīciju portfeļa apjomu, tādējādi novēršot iepriekš izskanējušos fondu finansējuma riskus, informē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Sabiedrība Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri finansiāli atbalsta tuviniekus

Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri sniedz finansiālu palīdzību ģimenes locekļiem, draugiem vai paziņām, taču salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kuri vairs nevar sniegt atbalstu līdzšinējā apmērā, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz 2023. un 2024.gada janvārī veiktajām Baltijas iedzīvotāju aptaujām.

Ekonomika Vidējā bruto darba alga pērn Latvijā pieaugusi par 11,9%

Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto darba samaksa jeb darba samaksa pirms nodokļiem par pilnas slodzes darbu bija 1537 eiro, kas ir par 11,9% jeb 164 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.