• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Iedzīvotājus aicina neveidot zāļu uzkrājumus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:05, 23.03.2022


Zāļu valsts aģentūra (ZVA) aicina iedzīvotājus lieki neveidot zāļu uzkrājumus, nepirkt zāles nepamatoti lielā daudzumā, kā arī pašiem neziedot tās Ukrainas iedzīvotāju atbalstam, aģentūrai LETA pavēstīja ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece.


Foto: LETA

ZVA aicina iegādāties zāles tikai tādā apjomā, kāds nepieciešams lietošanai. Piemēram, ārsta izrakstītas recepšu zāles, kas cilvēkam jālieto pastāvīgi saskaņā ar ārsta nozīmētu terapiju, ir ieteicams iegādāties un uzturēt krājumā tāda apjomā, kas pietiekams vismaz viena līdz trīs mēnešu patēriņam. Savukārt tās zāles, kuras nepieciešams lietot tikai periodiski, piemēram, bezrecepšu zāles, iedzīvotājiem tiek ieteikts iegādāties vienu, nevis desmit iepakojumus.

Tāpat ZVA iesaka neatlikt zāļu iegādi uz pēdējo brīdi, bet vērsties pie ārsta un aptiekā savlaicīgi, ņemot vērā savu veselības stāvokli un iespējamās specifiskās vajadzības. Gadījumā, ja aptiekā uz vietas nav pieejamas konkrētās zāles, tās var pasūtīt lieltirgotavā.

Tamme-Zvejniece norādīja, ka ZVA nepārtraukti uzrauga zāļu pieejamību un to potenciālas nepieejamības vai piegādes pārtraukuma gadījumā sazinās ar zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekiem un lieltirgotavām, lai noskaidrotu, kādas ir alternatīvas zāļu piegādes iespējas, kad zāļu pieejamība tiks atjaunota un tās atkal būs pieejamas iegādei aptiekās.

Informācija par zāļu pieejamību un to, kurās zāļu lieltirgotavās ir pieejamas konkrētās zāles, ir atrodama ZVA tīmekļvietnē esošajā Zāļu reģistrā. Tajā tiek publicēta arī informācija par zāļu pieejamības atjaunošanas datumu Latvijā.

Vienlaikus ZVA aicina privātpersonas pašiem neiegādāties zāles ziedošanai Ukrainas iedzīvotājiem, tostarp nenodot zāles ziedojumos pašvaldībām vai labdarības organizācijām. Vairākas labdarības organizācijas, kuras organizē palīdzības nodošanu Ukrainai, vāc naudas ziedojumus, kas kalpos izdevumu segšanai zāļu nosūtīšanai no lieltirgotavām likumā noteiktajā kārtībā.

Pastāv risks, ka gadījumā, ja zāles netiek pareizi uzglabātas un pārvadātas, piemēram, neatbilstošā temperatūrā, to lietošana var radīt ļoti nopietnu un dzīvībai bīstamu kaitējumu cilvēka veselībai.

Arī Iekšlietu ministrija norāda, ka Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešamo zāļu piegādi Latvijas valsts veic centralizēti, sadarbojoties ar Ukrainas iestādēm, kas nosūta pieprasījumus, precizējot specifiskas vajadzības un zāļu apjomus. Tādā veidā iespējams sniegt palīdzību ātrā un drošā veidā un parūpēties, ka tā sasniedz cilvēkus, kam tā nepieciešama.

Līdz ar to zāļu iegādei paredzētos līdzekļus iedzīvotāji aicināti novirzīt labdarības organizācijām, piemēram, "Ziedot.lv" vai doties uz "www.ukraine-latvia.com", lai atrastu labāko un ērtāko veidu, kā palīdzēt.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakšas ienākumi pērn palielinājušies par 71 439 eiro

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) pērn guvusi ienākumus 112 503 eiro apmērā, kas ir par 71 439 eiro vairāk nekā gadu iepriekš, kad viņa pamatā strādāja par Saeimas deputāti, liecina valsts amatpersonas iesniegtā deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Tiesu ekspertīžu iestāžu reformu piedāvā atlikt vai vispār apturēt

Tieslietu ministrija (TM) piedāvā tiesu ekspertīžu iestāžu reformu atlikt līdz 2027.gada beigām vai apturēt to vispār, jo atbildīgās ministrijas nespēj vienoties par risinājumiem, attiecīgi 2024.gadā neizdosies iekļauties termiņos un īstenot iepriekš plānotos uzdevumus, liecina TM sagatavotā prezentācija Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.

Sabiedrība Rinkēvičs: konkurss uz LIAA direktora amatu noslēdzās mazliet jocīgi

Konkurss uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu noslēdzās "mazliet jocīgi", šādu vērtējumu trešdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Valsts valodas eksāmens varētu būt jākārto vēl 3100 Krievijas pilsoņiem

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Lasiet arī

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Sabiedrība Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).