Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā vismaz seši bojāgājušie

Sabiedrība
LETA 13:26, 19.05.2021 0

Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā trešdien gājuši bojā vismaz seši cilvēki.

 
Foto:

Hānjūnisā pilnībā sagruvusi māja, kurā dzīvoja 40 vienas ģimenes locekļi. Viņi sacīja, ka brīdinājuma raķete trāpīja mājai piecas minūtes pirms uzlidojuma sākuma, kas deva iespēju visiem cilvēkiem izglābties.

Izraēlas armija ziņoja, ka devusi triecienus kaujinieku mērķiem Hānjūnisā un Rafahā, 52 lidmašīnām apšaudot 40 mērķus 25 minūtēs.

Gazas Veselības ministrija ziņoja, ka šajos uzlidojumos gājusi bojā sieviete un vēl astoņi cilvēki ievainoti.

Islāmistu kustības "Hamas" vadītā radiostacija "Al-Aqsa" ziņoja, ka uzlidojumā Gazas pilsētā gājis bojā viens viņu reportieris. Mediķi Šifas slimnīcā ziņoja, ka viņa līķis ir viens no pieciem, kuri trešdien nogādāti slimnīcā. Mirušo vidū ir divi cilvēki, kuri gāja bojā, brīdinājuma raķetēm trāpot viņu dzīvoklī.

Jau ziņots, ka Izraēla 10.maijā sāka gaisa triecienu kampaņu, atbildot uz raķetēm, kuras Gazas joslā valdošais grupējums "Hamas" raida uz Izraēlu.

Izraēlā kopš 10.maija gājuši bojā 12 cilvēki, bet Gazas joslā dzīvību zaudējuši jau vismaz 219 cilvēki, tostarp 63 bērni un 36 sievietes, un 1530 cilvēki tikuši ievainoti.

Tikmēr starptautiskā sabiedrība pastiprina centienus panākt pamieru Izraēlas un palestīniešu starpā.

ASV amatpersonas atklāja, ka Baidena administrācija privātās sarunās aicina Izraēlu mazināt Gazas joslas bombardēšanu. Arī Ēģiptes diplomāti cenšas panākt vardarbības izbeigšanu, uzskatot, ka starptautiskais spiediens galu galā liks Izraēlai sēsties pie sarunu galda.

Izraēla ir veikusi simtiem gaisa uzlidojumu "Hamas" mērķiem, kamēr palestīniešu kaujinieki izšāvuši pret Izraēlu vairāk nekā 3700 raķetes. Izraēla apgalvo, ka tās pretgaisa aizsardzības sistēma spēj pārtvert 90% raķešu.

Tikmēr Gazas joslā, kurā mīt vairāk nekā divi miljoni palestīniešu, sarūk degvielas, ūdens un medikamentu krājumi. Bēgot no vardarbības, aptuveni 58 000 palestīniešu ir pametuši savas mājas.

Izraēlas uzlidojumos cietušas vismaz 18 slimnīcas un klīnikas un sagrauta viena medicīnas iestāde, ziņoja paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Gazas Veselības ministrija atklāja, ka tai izdevies izglābt Covid-19 vakcīnas, kad šrapnelis trāpījis Gazas joslas vienīgajam Covid-19 testēšanas centram, kas nodrošina arī vakcināciju.

Izraēlas gaisa uzlidojumā sestdien Gazas joslā tika sagrauta arī daudzstāvu ēka, kurā atradās Kataras televīzijas kanāla "Al Jazeera" un ASV ziņu aģentūras AP korespondentu punkti.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien sacīja, ka Izraēla ir sniegusi ASV informāciju par šo uzlidojumu, bet plašāk nepakkaidroja.

AP prezidents Gerijs Pruits aicinājis veikt neatkarīgu izmeklēšanu par šo uzbrukumu, norādot, ka AP nav zinājusi, ka ēkā atrodas arī "Hamas". Viņš uzsvēra, ka AP to pārbauda ļoti rūpīgi.

Izrādot neierastu vienotību, palestīnieši Izraēlā un okupētajās teritorijās otrdien pieteica ģenerālstreiku, kas lielākoties noritēja mierīgi, taču Rietumkrastā pārauga vardarbībā.

Simtiem palestīniešu dedzināja riepas Rāmallā, kur bāzējās palestīniešu pašpārvalde, un apmētāja ar akmeņiem Izraēlas armijas kontrolpunktu. Sadursmēs ar Izraēlas karavīriem Rietumkrastā dzīvību zaudēja trīs protestētāji un vairāk nekā 140 tika ievainoti, ziņoja palestīniešu amatpersonas. Izraēlas armija atklāja, ka Rāmallā ievainoti divi karavīri.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos

Sestdienas vakarā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos, apstiprināja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Sabiedrība Agresīvie autovadītāji Latvijā tiks sodīti ar dārgu apdrošināšanu (+VIDEO)

Ar huligānismu uz ceļa ir saskārušies lielais vairums Latvijas iedzīvotāju.

Sabiedrība Svētdien debesis pakāpeniski aizklās mākoņi

Nedēļas pēdējā dienā debesis virs Latvijas pakāpeniski aizklās mākoņi un kļūs par pāris grādiem vēsāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība KM: Saziņa latviešu valodā norisinās pēc būtības oficiālos gadījumos

Saziņa tikai vai pārsvarā latviešu valodā valstī pēc būtības norisinās oficiālos gadījumos - mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs, darbā apspriežu un sanāksmju laikā, kā arī veselības aprūpes iestādēs, secināts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Lasiet arī

Pasaule Izraēlas armijas komandieris apstiprina kara turpināšanu Gazas joslā

Izraēlas armijas ģenerālštāba priekšnieks Herci Halevi apstiprinājis plānus kara turpināšanai pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā, svētdienas vakarā paziņoja Izraēlas armija.

Sabiedrība Braže komentējusi Irānas un Izraēlas savstarpējo triecienu mērogu

Irānas un Izraēlas pēdējās nedēļas laikā veikto savstarpējo triecienu mērogs varētu liecināt par vēlmi izbeigt pašlaik vērojamo militārās konfrontācijas saasinājumu, šādu vērtējumu LTV "Rīta panorāmā" pauda diplomāte, topošā ārlietu ministre Baiba Braže.

Pasaule ISW: Irāna ar triecienu meklēja Izraēlas pretgaisa aizsardzības vājās vietas

Irāna veica kombinētu raķešu un dronu triecienu Izraēlai, vadoties pēc Krievijas Ukrainā izmantotās taktikas, lai pārbaudītu Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēmu, tomēr no 120 raķetēm lielākā daļa tika pārtverta, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) analīzē.

Pasaule Baidens pārliecinājis Netanjahu atteikties no tūlītēja atbildes trieciena Irānai

ASV prezidents Džo Baidens telefonsarunā pārliecinājis Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu nesākt tūlītēju triecienu, lai atbildētu uz Irānas uzbrukumu, ziņo laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz divu Izraēlas amatpersonu neoficiāli teikto.