Bērnība ir īsa! Ikstena rosina adopcijas sistēmu pilnveidot vēlākais gada laikā

Sabiedrība
LETA 17:16, 28.10.2020 0

Lai gaidāmais bērnu adopcijas aizliegums uz ārvalstīm būtu pēc iespējas īsāks, "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas deputāte Inese Ikstena rosina pilnveidot adopcijas sistēmu vēlākais gada laikā.

 
Foto: LETA

Ikstena norāda, ka Saeimas vairākums otrajā lasījumā atbalstījis grozījumus, kas paredzēs aizliegumu bērnu adopcijai uz ārvalstīm līdz tam, kad tiks sakārtota adopcijas sistēma un stāsies spēkā attiecīgi likuma grozījumi. Tomēr konkrēts laiks, līdz kuram sistēma būtu jāsakārto, grozījumos nav paredzēts. Deputāte rosina noteikt, ka nepieciešamajiem likuma grozījumiem jāstājas spēkā līdz 2021.gada 31.decembrim.

"Mēs pieaugušie labi zinām, ka bērnība ir īsa. Nenosakot atbildīgajiem konkrētu datumu, līdz kuram adopcijas process ir jāuzlabo, mēs riskējam, ka 584 bāreņi vai bez vecāku gādības palikuši bērni, kuri pašlaik atrodas sociālās aprūpes centros, kļūs par sistēmas ķīlniekiem. Katrs no viņiem ir pelnījis uzaugt ģimenē. Arī tad, ja Latvijā adoptētāji neatrodas," norāda Ikstena.

Par likumprojektu atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāte Dace Rukšāne-Ščipčinska (AP) uzsver, ka bērna labākajās interesēs ir atrasties drošā vidē, kuru spēj nodrošināt tikai ģimene un kvalitatīvas attiecības tajā. "Termiņam, kurā tiek veikti uzlabojumi adopcijas sistēmā, ir jābūt saprātīgam, tas nedrīkst ilgt mūžīgi. Tāpēc ir jārīkojas ātri un izlēmīgi, lai novērstu jebkuras bažas un aizdomu ēnas un nepieļautu bērnu tiesību pārkāpumus," norāda deputāte.

Iepriekš Saeimas vairākums vairākkārt noraidījis AP deputātu priekšlikumus, kas nepieļautu adopcijas aizliegumu uz ārzemēm, kamēr šajā jomā tiek sakārtots regulējums. Par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā Saeimai vēl jālemj galīgajā lasījumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Sabiedrība Miris kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Miris Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, pavēstīja Latvijas Bankā.

Sabiedrība Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.

Lasiet arī

Sabiedrība Kurzemē šovasar pulcēsies Eiropas arhitekti (+VIDEO)

Liepājas centrs iegūs arī starptautisku dimensiju.

Kultūra Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms

Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms, kā arī pabeigts ēkas tehniskais projekts, informē Rīgas Riharda Vāgnera biedrības (RRVB) pārstāvji.

Pasaule Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām

Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām, paziņoja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.