Diplomdarba secinājums: Politika jauniešiem ir kaut kas attāls un elitārs

Sabiedrība
LETA 20:37, 14.08.2020 0

Anete Ošleja, absolvējot Vidzemes Augstskolas studiju programmu “Mediju studijas un žurnālistika”, savā diplomdarbā aplūkoja tēmu par jauniešu motivāciju būt politiski aktīviem, kā rezultātā nonāca pie atziņas, ka liela nozīme politiskās līdzdalības veicināšanā ir ģimenei. Savukārt politiskās partijas par jauniešiem kā svarīgu mērķauditoriju iedomājas vien priekšvēlēšanu laikā, tāpēc ilgtermiņā tos “zaudē”.

 
Foto: LETA

“Politiskā līdzdalība ir svarīga demokrātijas pazīme,” saka Ošleja, “tādējādi jauniešu iesaistei ir jābūt nozīmīgai politiskajai sistēmai. Taču Latvijā pastāvošās zemās pilsoniskās sabiedrības uzticība politikai iezīmējas arī jauniešu iesaistē, jo politiskās partijas nepārstāv jauniešu intereses. Jāsaka, ka arī jaunieši maz iesaistās politikā un tam ir vairāki iemesli - zināšanu trūkums, intereses neesamība, ģimenes ietekme, neticība saviem spēkiem un tas, ka politika jauniešiem liekas kaut kas attāls un elitārs.”

Absolvente uzsver, ka aktīvo jauniešu politiskā līdzdalība neaprobežojas tikai ar iesaisti politiskajās organizācijās, viņi iesaistās arī citās līdzdalības formās. “Motivācija būt politiski aktīviem katram indivīdam ir atšķirīga. Lielākoties jaunieši uzskata, ka viņiem ir jābūt pamanāmiem, lai viņu intereses tiktu pārstāvētas un jauniešu viedoklis tiktu ņemts vērā,” komentē A.Ošleja.

Jauniešu vēlme iesaistīties konkrēti politisko partiju jauniešu organizācijās parasti saistīta ar iespēju būt pietuvinātiem politiskajiem procesiem – tā teikt - “lielajai” politikai, kā arī vēlme interesanti pavadīt laiku, kas tiešā veidā nesaistās ar politiku.

“Būtisks faktors iesaistei ir ideoloģiskās pārliecības sakritība ar partiju un interese par politiku, vēlme būt aktīvam un aizstāvēt vienaudžu intereses. Gadiem ejot, politiski aktīvs jaunietis saskata iespēju attīstīt politisko karjeru, kam seko arī jaunu kontaktu iegūšana, taču sākotnēji iesaiste politiskajās organizācijas parasti nekalpo kā karjeras izveides instruments,” bilst Ošleja.

Viņa akcentē, ka nav iespējams konkrēti definēt, kāds ir politiski aktīvs jaunietis, taču uzsvars tiek likts uz to, ka šis jaunietis ir patriotisks.

“Viņam rūp ne tikai jauniešu pārstāvniecība un viņu viedoklis, bet arī visas sabiedrības interešu aizstāvība. Viņus caurstrāvo misijas apziņa un pilsoņa pienākums, ” tā darba autore.

Interesanti, ka politiski aktīvie jaunieši, pašiem raksturojot aktīvo jaunieti, min tikai pozitīvās īpašības, neiekļaujot negatīvās.

“Līdz ar to jaunieši idealizē ne tikai šādu vienaudzi, bet arī paši sevi,” norāda Ošleja.

Pasvītrošanas vērts šķiet fakts, ka jauniešu interese par politiskajām organizācijām ir cikliska, proti, “vēlēšanu laikā interese pieaug, pēc tam samazinās. Tam par iemeslu ir pirmsvēlēšanu karstums, kad politiskās organizācijas strauji aktivizējas uzrunā jauniešus, taču pēc vēlēšanām atslābst un tos aizmirst.”

Liela, vai tieši pretēji - niecīga, ietekme vēlmei politiski līdzdarboties ir ģimenei. Pētījuma laikā Ošleja pārliecinājusies, ka vecāku ietekme ne vienmēr ir uzkrītoša, taču netieši, pateicoties audzināšanas stilam un ieaudzinātajām vērtībām, jaunietim veidojas savs viedoklis un vēlme rīkoties.

Nobeigumā jāsaka, ka iesaisti politiskajās organizācijās jaunieši vērtē kā neefektīvāku līdzdalības veidu, par spīti paustajam, ka, darbojoties organizācijās, pastāv plašas iespējas, “kaut realitātē šīs iespējas tomēr ir mazas.”

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Lasiet arī

Sports Latvijas U-18 hokejisti pasaules čempionātā piekāpjas amerikāņiem (VIDEO)

Latvijas U-18 vīriešu hokeja izlase svētdien Espo pasaules U-18 čempionāta trešajā mačā piedzīvoja neveiksmi.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Kriminālziņas Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa, informēja Valsts policijā.