Atcelta tiesnešu imunitāte administratīvo pārkāpumu lietās

Sabiedrība
LETA 01:43, 01.07.2020 0

Rīga, 1.jūl., LETA. No šodienas atcelta tiesnešu imunitāte administratīvo pārkāpumu lietās. Šāda kārtība stājas spēkā līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos. Grozījumi likumā "Par tiesu varu" un Tiesn...


Rīga, 1.jūl., LETA. No šodienas atcelta tiesnešu imunitāte administratīvo pārkāpumu lietās. Šāda kārtība stājas spēkā līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos. Grozījumi likumā "Par tiesu varu" un Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā veikti, lai stiprinātu tiesu varas neatkarības un atbildības līdzsvaru. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādījis, ka likuma grozījumi ir būtisks solis, lai stiprinātu tiesiskumu un sekmētu lielāku sabiedrības uzticību tiesu varai un tiesnešiem.  Pēc izmaiņu stāšanās spēkā tiesnesi par izdarīto administratīvo pārkāpumu varēs saukt arī pie disciplinārās atbildības, ja būs pieņemts lēmums par administratīvā soda piemērošanu. Tāpat ar grozījumiem pagarināts tiesnešu disciplināratbildības noilguma termiņu no diviem uz četriem gadiem. Šādas likuma izmaiņas pieņemtas, izvērtējot citu valstu regulējumu, kā arī ņemot vērā, ka Latvijā vidējais lietas virzības termiņš visās tiesu instancēs vidēji ir četri gadi. Katra individuāla tiesneša rīcība veido sabiedrības priekšstatu par tiesu varu un tiesu sistēmu kopumā, skaidrots akceptēto grozījumu anotācijā. Likumā nostiprināta tiesu priekšsēdētāja kompetence, piešķirot priekšsēdētājam pilnvaras ierosināt Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai veikt tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu, ja konstatēti apstākļi, kas saistīti ar būtiskiem trūkumiem tiesneša darba organizācijā vai nepietiekamām zināšanām, kas rada šķēršļus kvalitatīvai tiesvedības procesa norisei, norāda Saeimas Preses dienestā. Tāpat noteikta arī jauna tiesnešu amata kandidātu atlases un jauno tiesnešu apmācības kārtība, atsakoties no kvalifikācijas eksāmena kā atsevišķas atlases procesa daļas un mainot stažēšanās un mācību formātu, koncentrējot resursus jau amatā iecelta vai apstiprināta tiesneša apmācībai, atzīmēts likumprojekta anotācijā. Noteikts, ka par tiesneša amata kandidātu var iecelt personu, kura izturējusi tiesnešu amata kandidātu atlases procesu un iekļauta kandidātu sarakstā.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā noņems žogu ap «Ušakova kepku»

Rīgā, Dreiliņkalnā, kas tiek dēvēts par "Ušakova kepku", sākta žoga demontāža un tuvākajā laikā kalns būs pieejams iedzīvotājiem, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Sabiedrība Jūnija sākumā bieži līs un pamazām kļūs vēsāks

Tuvākajās dienās Latvijā bieži gaidāms lietus un pērkona negaiss, temperatūra pakāpeniski pazemināsies, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Veselības ministrs: Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā

Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Rinkēvičs: Valsts prezidenta galvenais uzdevums ir vienot sabiedrību

Valsts prezidenta galvenais uzdevums ir vienot sabiedrību, intervijā Latvijas Radio atzina Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Lasiet arī

Sabiedrība Siliņa: Valdība vērtēs nodokļu politikas pamatnostādnes

Rīga, 1.jūn., LETA. Nodokļu politikas pamatnostādnes valdība vērtēs kā kopumu, balstoties uz nodokļu grupas kopējo pārskatu, kas vēl nav sagatavots un nodots publiskajai apspriešanai, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Sabiedrība NVA aicina pielāgot Latvijas darba tirgu mākslīgajam intelektam (+VIDEO)

Investīcijas profesionālajā izglītībā un prasmju pilnveidē ir būtiskas, un to tiešā veidā ietekmē digitalizācija.

Sports Latvijas futbolistes Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā zaudē Slovēnijai

Latvijas sieviešu futbola izlase piektdien 2025.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā izbraukumā ar 0:6 (0:1) piekāpās Slovēnijai.