• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperte: zobu higiēna mūsu valstī joprojām nav atbilstošā līmenī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:28, 01.06.2024


Veselība sākas ar mutes dobumu.


Jāsāk rūpēties par zobiem ļoti agrā vecumā.

Regulāras vizītes pie zobu higiēnista palīdz pilnvērtīgi rūpēties par zobu un smaganu veselību, saglabāt žilbinošu smaidu un kliedēt raizes par nepatīkamu elpu. Pētījums liecina, ka Latvijas iedzīvotāji arvien labāk apzinās mutes higiēnas nozīmi vispārējā veselībā un sāk pievērst tai aizvien lielāku uzmanību. Ja 2019.gadā zobu higiēnistu nebija apmeklējis 41% aptaujāto, tad pērn - 27%, kas ir samazinājums par 14 procentpunktiem, tomēr, kā norāda speciālisti, dati joprojām nav apmierinoši.

Higiēnistu neapmeklē seniori un iedzīvotāji ar pamatizglītību

Līdzīgi kā pirms pieciem gadiem arī šobrīd katrs piektais iedzīvotājs (19%) zobu higiēnistu ir apmeklējis pēdējā gada laikā, 18% - pirms viena līdz diviem gadiem, un 15% - pirms trīs līdz četriem gadiem.

Visbiežāk zobu higiēnistu nekad nav apmeklējuši iedzīvotāji, kas vecāki par 55 gadiem (38%), kā arī aptaujātie ar pamatizglītību (48%) un zemiem ienākumiem (45%). Taču viscītīgāk pēdējā gada laikā zobu higiēnu veikuši jaunieši līdz 25 gadu vecumam (33%) un iedzīvotāji ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem (30%).

Sertificētā zobu higiēniste Māra Užbale uzskata, ka svarīgākais iemesls, kādēļ Latvijas iedzīvotāji neapmeklē vai nepietiekami bieži apmeklē zobu higiēnistu, varētu būt iedzīvotāju maksātspēja.

"Ja senioriem būtu valsts apmaksāti zobu higiēnista pakalpojumi, iespējams, situācija būtu citādāka. Tāpat sabiedrībā ir nepietiekama izpratne par mutes dobuma veselības ietekmi uz vispārējo veselību - sirds un asinsvadu sistēmu, gremošanas traktu, kuņģa un zarnu saslimšanām un citām veselības problēmām. Aptaujas dati liecina, ka zobu higiēnista apmeklējums ir cieši saistīts ar vispārējo izglītības līmeni - kamēr teju puse pamatizglītību ieguvušo nav apmeklējuši higiēnistu vispār, tikmēr starp aptaujātajiem ar augstāko izglītību tādu ir tikai 10%. Tas nozīmē, ka ir jāpievērš uzmanība jaunākās paaudzes izglītošanai. Ja visās mācību iestādēs ieviestu veselības mācības stundas ar obligāti iekļautu programmu par mutes dobuma higiēnu, jau piecu līdz 10 gadu laikā būtu pamanāms pozitīvs rezultāts," norāda Māra Užbale.

Speciāliste iesaka bērnu pirmo reizi aizvest pie zobu higiēnista, jau sākot no sešu mēnešu vecuma, kad ir izšķīlušies pirmie zobiņi. Šajā vizītē speciālists vecākiem pastāstīs par pareizu mutes dobuma higiēnu jau no mazuļa pirmajām zobiņu šķilšanās dienām, kas palīdzēs izvairīties no kariesa veidošanās nākotnē.

Zobu higiēnists jāapmeklē divas reizes gadā

"Būtu lieliski, ja zobu higiēnistu pacients apmeklētu divas reizes gadā - pirms regulārās vizītes pie zobārsta. Tādā gadījumā būtu iespējams runāt par ideālu profilakses ieradumu ikviena iedzīvotāja ikdienā, un ilgtermiņā iedzīvotājiem vajadzētu tērēt mazākus līdzekļus par zobārstniecības pakalpojumiem. Mutes dobuma profilakses procedūras īpaši ieteicams veikt grūtniecības laikā, kā arī cilvēkiem, kuriem ir zobu protēzes, implanti vai uzsākta ortodontiskā ārstēšana. Arī tad, ja ikdienā daudz dzer kafiju, melno tēju vai smēķē, zobu higiēnas procedūru ieteicams veikt regulāri," rekomendē Māra Užbale.

Zobu higiēniste atgādina, ka neregulāra vai pavirša mutes dobuma higiēna ir cēlonis dažādām saslimšanām mutes dobumā, turklāt, pat cītīgi tīrot zobus, ne visas zobu virsmas ir labi aizsniedzamas. Regulāra zobu aplikuma noņemšana pie higiēnista ļaus izvairīties no kariesa, smaganu iekaisuma un asiņošanas, kā arī no nepatīkamas elpas.

Zobu higiēnai nepieciešamie līdzekļi

Lai ikdienā zobus uzturētu tīrus un līdz minimumam samazinātu zobu aplikuma un kariesa veidošanos, kā arī citu mutes dobuma saslimšanu risku, aptiekās pieejami dažādi mutes higiēnas līdzekļi.

"Aptiekās atbilstoši klientu vecumam un vajadzībām farmaceits palīdzēs izvēlēties piemērotākos mutes kopšanas līdzekļus. Papildus atbilstošai zobu birstei un zobu pastai obligāti jālieto arī zobu diegs. Pieejami arī dažāda veida mutes skalojamie līdzekļi, spreji, pastas, putas, geli, kas lietojami gan profilaktiski zobu veselības uzlabošanai, gan jau konkrētu problēmu ārstēšanai. Ja atstarpes starp zobiem ir lielākas, iespējams, būs nepieciešams starpzobu diegs, kas izplešas.

Savukārt klientiem ar kronīšiem, tiltiem vai zobu implantiem piemērotas ir zobstarpu birstītes. Īpaši produkti paredzēti arī tiem, kuri nēsā zobu protēzes vai breketes. Galvenais priekšnoteikums ir rūpīga un pareiza zobu un mutes dobuma kopšana no rīta un vakarā, pēc iespējas mazāk lietot saldinātus dzērienus un saldumus, regulāri apmeklēt zobārstu un zobu higiēnistu, " stāsta Mana Aptieka farmaceite, Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība 80% vīriešu dzimumorgānos tika konstatēti svešķermeņi: var izraisīt neauglību

Seksuālās veselības jautājumi ir būtisks mūsu dzīves aspekts, kas ietekmē gan fizisko, gan psiholoģisko labklājību. Zinātnieki nesen atklājuši jaunas briesmas, ko mēs paši ielaižam savā ķermenī, bieži pat nedomājot par to.

Veselība Statistika: aptuveni 20% no Latvijas cilvēkiem cieš no hroniskām sāpēm (+VIDEO)

Atteikšanās no fiziskām aktivitātēm un to ierobežošana paaugstina risku.

Veselība NMPD: brīvdienās bērni bieži vien ir pakļauti savainojumu riskam (+VIDEO)

Vairāki pirmo klašu skolēni vidēji smagā stāvoklī nogādāti slimnīcā.

Veselība Kā rīkoties, ja ir alerģija pret mājdzīvnieku: iesaka ārsts (+VIDEO)

Jutība pret dzīvniekiem var attīstīties arī situācijā, kad tieša kontakta nav.

Lasiet arī