• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā nelegālo cigarešu apjoms nokrities līdz vēsturiski zemākajam rādītājam

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:52, 18.06.2020


Latvijā kontrabandas un viltoto cigarešu patēriņa apjoms ir nokrities par 5,38 procentpunktiem, sasniedzot 14,1%, kas ir vēsturiski zemākais rādītājs pēdējā desmitgadē, aģentūru LETA informēja Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālajā asociācijā, atsaucoties uz starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" ikgadējo Eiropas līmeņa neatkarīgo pētījumu par nelegālo cigarešu patēriņu Eiropā un Latvijā.


Foto: LETA

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālajā asociācijā norādīja, ka no pētījuma datiem izriet - Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ veido aptuveni 41 miljonus eiro. Igaunijā un Lietuvā pērn nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 7,4% (-2,09% pret 2018.gadu) un 17,7% (+0,68% pret 2018.gadu).

2019.gadā Eiropā kopumā nelegālo cigarešu - kontrabandas un viltojumu - patēriņa apjoms samazinājās par 0,7%, sasniedzot 7,9% no kopējā patēriņa, informēja Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālajā asociācijā. Kā liecina aplēses, kopējie zaudējumi neieņemto nodokļu veidā Eiropas valstu budžetiem bija 7,6 miljardi eiro.

Neraugoties uz kopējo nelegālo cigarešu īpatsvara samazinājumu, Eiropā strauji palielinās viltoto cigarešu patēriņa apjoms, kurš gada laikā ir pieaudzis par 38,3%, sasniedzot 7,6 miljardus cigarešu vienību, kas ir vēsturiski augstākais rādītājs. Viltoto cigarešu apjoms pieaudzis kopumā 17 ES valstīs, atzīmē Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālajā asociācijā.

Asociācijā informē, ka kopējais cigarešu patēriņš aizvadītajā gadā Latvijā bija 2,1 miljardi vienību, kas ir par 7,4% mazāk salīdzinājumā ar 2018.gadu. Kontrabandas un viltoto cigarešu apjoms, kas veido 14,1% no kopējā patēriņa apjoma valstī, faktiskajos skaitļos ir 0,3 miljardi cigarešu. No šī apjoma apmēram 85% bija tā sauktā "baltā kontrabanda", 7% - viltotās cigaretes, savukārt 8% - cita veida izcelsmes kontrabandas produkcija.

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālajā asociācijā arī norāda, ka kontrabandas cigarešu apjoma samazinājums skaidrojams ar kopējā patēriņa apjoma kritumu, kopējām Eiropas tendencēm, kur kontrabandas cigarešu apjoms turpina samazināties, kā arī sekmīgo tiesībsargājošo institūciju darbu.

"Nelegālā tirgus īpatsvara samazinājums līdz 14% ir atzinīgi vērtējams fakts. Šo rādītāju pamatā ir stabila un prognozējama tabakas akcīzes nodokļa politika, kā arī mērķtiecīgs un koordinēts tiesībsargājošo iestāžu darbs vairāku gadu garumā," pauda Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas projektu vadītāja Marita Jansone.

Vienlaikus viņa piebilda, ka, neraugoties uz nelegālā cigarešu tirgus samazinājumu, to kontrabanda joprojām ir nopietna problēma Latvijā. Patlaban, kad nelegālais tirgus uzrāda lejupejošas tendences, ir svarīgi turpināt iesākto akcīzes nodokļa politikas virzienu, ievērojot pakāpeniskuma un paredzamības principu. To, cik svarīgs faktors ir pārdomāta nodokļu politika, apliecina Lietuvas piemērs. Strauji palielinot akcīzes nodokli pirms dažiem gadiem, nelegālais tirgus kaimiņvalstī atkal pieauga, un šobrīd tas sasniedz 17,7%.

Lielākā Latvijā ievesto kontrabandas cigarešu izcelsmes valsts jau vēsturiski ir Baltkrievija. Attiecīgi, no Baltkrievijas kontrabandas ceļā 2019.gadā tika ievesti 270 miljoni cigarešu jeb 73% no kopējā kontrabandas apjoma. Kontrabandas plūsmas galvenais iemesls ir ievērojamās cigarešu cenu atšķirības. Piemēram, Latvijā vidējā cigarešu paciņas cena šā gada janvārī bija 3,20 eiro, kamēr Baltkrievijā cigarešu paciņa vidēji maksāja tikai 72 centus. Populārākās cigarešu markas, kas kontrabandas ceļā tika ievestas Latvijā, ir "NZ", "Premier", "Fest" un "Winston".

No Latvijas uz citām Eiropas valstīm gan kā kontrabanda, gan legālā ceļā aizvadītāja gadā tika izvesti kopumā 116 miljoni cigarešu. Cigaretes izvestas galvenokārt uz Zviedriju (37 miljoni vienību), Somiju (21 miljons vienību), Vāciju (13 miljoni vienību) Igauniju (deviņi miljoni vienību) un Īriju (seši miljoni vienību).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī

Kriminālziņas Robežsargi Krāslavas novadā atraduši 80 000 kontrabandas cigarešu

Krāslavas novadā robežsargi ceturtdien atklājuši cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas -Baltkrievijas valsts robežai un konfiscējuši 80 000 kontrabandas cigarešu.

Kriminālziņas Igaunijā kravas automašīnā ar Latvijas numuriem atrod 4000 kontrabandas cigarešu

Igaunijas muitnieki Koidulas robežkontroles punktā kravas automašīnā ar Latvijas reģistrācijas numura zīmēm konstatējuši 4000 kontrabandas cigarešu, ziņo reģionālais laikraksts "Louna-Eesti Postimees".

Pasaule Ar kontrabandas cigaretēm automašīnā pieķerts Latvijas goda konsuls

Šķērsojot Ukrainas-Ungārijas robežu, 19.februāra vakarā aizturēts Latvijas goda konsuls Ukrainā Jurijs Ignatko, kura automašīnā atradās kontrabandas cigaretes, vēsta LTV7.

Pasaule Dānijā par kokaīna kontrabandu lielā apmērā aizturēti divi Latvijas pilsoņi

Dānijas policija lietā par kokaīna kontrabandu lielā apmērā aizturējusi 27 ārvalstu pilsoņus, un to vidū ir arī divi Latvijas pilsoņi, teikts Dānijas policijas svētdien izplatītajā paziņojumā.