Iedzīvotājiem būs jāprasa, ja vēlēsies informāciju saņemt ne valsts valodā

Sabiedrība
LETA 17:34, 27.02.2020 0

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, no kura izrietēs, ka, ja iedzīvotāji vēlēsies, tad vajadzēs prasīt, lai valsts vai pašvaldības iestādes informāciju sūta ne tikai valsts valodā, bet arī citā valodā.

 
Foto: LETA

Par šo un citiem priekšlikumiem, kas nosaka administratīvos sodus saistībā ar pārkāpumiem valsts valodas izmantošanā, Saeimas sēdē raisījās plašas debates. Komisijas priekšsēdētāja Juta Strīķe (JKP) norādīja, ka konkrētais priekšlikums tiek virzīts, lai cilvēkiem nebūtu piespiedu kārtā jāsaņem informācija ne valsts valodā.

Grozījumi nosaka sodu par to, ka, pildot deleģētu pārvaldes uzdevumu, svešvalodā tiek nosūtīts materiāls bez personas pieprasījuma. Sods tiks piemērots par prospektu, biļetenu, katalogu vai citu materiālu nosūtīšanu vai izsniegšanu fiziskajai vai juridiskajai personai līdztekus valsts valodai arī svešvalodā bez personas pieprasījuma, ja to izdarījusi publiskas personas institūcija vai privātpersona, pildot deleģētu pārvaldes uzdevumu.

Par to piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām no 35 līdz 140 eiro, amatpersonām - no 350 līdz 1500 eiro, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 1000 eiro.

Likumā arī noteikta publisku personu institūcijas definīcija, kas ietver četrus iestāžu veidus. Grozījumi atteiksies uz publiskas personas iestādēm un kapitālsabiedrībām, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās publisko personu daļa pārsniegs 50% vai būs cita veida izšķirošā ietekme.

Ņemot vērā norādi par "deleģētu pārvaldes uzdevumu", attiecīgā norma neattiekšoties, piemēram, uz politiķu pēc savas iniciatīvas izsūtītu informāciju.

Attiecīgās izmaiņas iestrādātas likumprojektā "Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā", kas stāsies spēkā līdz ar Administratīvās atbildības likumu 2020.gada 1.jūlijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Lasiet arī

Ekonomika Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

Pasaule Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbībai ar Āfrikas reģiona parlamentiem

Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Āfrikas reģiona parlamentiem, un par tās vadītāju ievēlēta deputāte Ingrīda Circene (JV).

Sabiedrība KNAB atsevišķu Saeimas deputātu braucienā uz Ķīnu pārkāpumus nesaskata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis pārkāpumus pārbaudē par atsevišķu Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu.

Sabiedrība Saeima apstiprinājusi “zaļo koridoru” inovācijām

Likumā tiek noteikts, ka prioritāros projektus izvērtē prioritārā kārtībā un termiņā.